A vár története

A vár története a nagyjából a tatárjárásig nyúlik vissza. A település névadó tornyát a Döröcske nemzetségből származó Simon építtette az 1200-as évek második felében. Magát a várat egy 1324-ből fennmaradt oklevél említi, amikor is Károly Róbert Henc budai bírónak adományozta. Miután fia örökös nélkül halt meg, végrendelet szerint a Lackfi családra szállt a vár. Mivel 1397-ben király elleni összeesküvésben vett részt Lackfi István nádor, a király a birtokot a Kanizsai családnak adományozta.1424-ben Ozorai Pipó megvásárolta a családtól a birtokot a jelentős ozorai birtoka mellé. Hat évvel később azonban a Garaiaké lett a vár, majd 1482-ben királynéi vár lett belőle. Fél évszázadon keresztül a királynék kedvelt vára volt, majd a Buzlai család vette birtokba. A következő száz évben több kézen is megfordult a vár, míg Révai Ferenc nádorhelyetteshez nem került, akitől 1543-ban a törökök foglalták el.

1687-ig a török hódoltság fontos bástyája volt a vár, melyet közben névleg az Esterházyak örököltek meg. Elfoglalni azonban csak 1688-ban tudták. Hamarosan azonban I. Lipót császár kegyeltjei kapták meg a várat, mely 4 évig a kurucok erőssége is volt. A XVIII. században magtárnak alakították át a várat csakúgy, mint a közeli ozorai várat.

A vár műemléki helyreállítása 1960-ben kezdődött meg.

A vár kezdetben egyetlen toronyból állt, melyet a tatárjárás után nagyjából 10 évvel építtetett Döröcskei Simon. Az 1960-as évek ásatásai azonban azt mutatták, hogy annak a toronynak eredeti maradványai nem lelhetőek fel a mai várban. A ma látható vár legrégebbi része a keleti palota és a belső udvart határoló falak, melyet a Lackfiak építtettek. Ezt erősítették meg később támpilléres külső fallal. A ma már csak romjaiban látható északi szárnyat pedig a Garaiak építtették a XV. században. 1508-ban nagy szabású átalakításokat hajtottak végre. A budai mesteremberek irányításával az addig gótikus stílusú várat a reneszánsz jegyében teljesen felújították, melynek központja az akkor emelt lakótorony lett. Keleti oldalán a lépcsőház, nyugati oldalán a kaputorony épült, mely ma is látható. A várudvarra elegáns két emeletes loggiát építettek.

A vár műemléki helyreállítása 1960-ben kezdődött meg.

 Simontornya vára a XVI. században (simontornya.hu), Simontornya várának alaprajza (varak.webimage.hu)

 

forrás: varleso.hu

Grafika: Ferenc Tamás

 

Flag Counter