Budapest - Siklós ~ 230 km. 

 

Siklósi vár
 
Nem eldugott "kincs", nem olyan vár, amely nehezen megközelíthető, nem... ám a szívemhez, sőt megkockáztatom, hogy több korosztály szívéhez áll közel. Biztos vagyok benne, hogy évtizedekkel ezelőtt, gyermekként sokan vártuk a televízióban a Tenkes kapitányát, és amikor felcsendült a zenéje, tekintetünk a képernyőre tapadt!
Utoljára gyermekként... de le sem szeretném írni, hogy hány éve jártam itt, mely oly régen volt, hogy minden emlékem szertefoszlott...
A parkolóból felsétáltunk a vár ikonikus bejáratához. A barbakán (vár bejárata előtti köríves bástya) az első pillanatban nagyon gondozott képét mutatta. A néhány korhű ágyú, a vörös téglából épült falak, a... megadja a várbeli séta hangulatának az  alapját. A belépőjegy megvásárlása után elindulunk a nagy vártúrára. A barbakán "bástyájára" egy szűk lépcsőn lehet feljutni. Itt már nem annyira idilli a kép. A fa pallók...nos az idő vasfoga bizony meglátszik, és ennek köszönhetően nem is lehet körbesétálni...
Belépve várba, minden túlzás nélkül állíthatom, hogy indul az élmények kavalkádja. No nem a várudvaron, mert ott néhány "fáradt" kereskedő üldögélt a portékáival, hanem... mint vélhetően minden látogató, így mi is a pinceszinten kezdjük a nézelődést. Várbörtön, kínzókamra , majd nemesi börtön, és lovagterem... és belekerülünk egy csodálatos spirálba melyben egy kicsit el is "keveredtünk". A szinteket átívelő nézelődésben korokon repültünk át, melyben az egyik pillanatban a  csodálatos kápolna karzatán vagyunk, a másik pillanatban,  a várban is forgatott Tenkes kapitánya című filmet nézzük, valamint a forgatás "kulisszatitkaiba" nyerünk bepillantást. Megjárjuk többek között az első és második világháborús kiállítást, no és persze a vár történetébe is bepillantunk. Lesétálva a rózsakertbe megkeressük a boszorkány konyháját, és "megnézzük", hogy mi "jót" kotyvaszt a "mágus"!
Javaslom, hogy velünk ellentétben, önök csak akkor induljanak el a következő szintre, emeletre, ha már mindent megnéztek! Mi sajnos az adott impulzusok, nyilak bűvöletébe esve, bizony kicsit cikázva jártuk be a kiállítótereket, melynek az lett a következménye, hogy várkapuban rápillantva a térképre... "-Ezt sem láttuk, itt sem voltunk..." mondatok hagyták el a szánkat, és örültünk, hogy ránéztünk a térképre, mert fantasztikus dolgok maradtak volna ki az "életünkből"!
Talán szükre szabott és elnagyoltnak tűnik a beszámoló, de ha belemegyek a részletekbe, akkor oldalak telnének meg.
Engedtessék meg egy kis kritika is. Ez a vár is megérdelne egy kicsivel több törődést! Megérdemelné a folyamtosabb karbantartást, megérdemelne egy (ha már annyi koridegen üvegajtó van beépítve)alaposabb üvegpuculást, néhány perc sepregetést, a rózsakertben egy kis kötözést, és egy kicsit nagyobb gondoskodást!
 
Értékelés ****
Lárványos, változatos, és ezáltal azt gondolom, hogy egy tökéletes családi program, megkockáztatom korhatártól függetlenül!
 
2023-09-12
 
 
 

Flag Counter