Budapest ----> Dunakömlőd ~ 110 km.

LUSSONIUM - RÓMAI KORI ERŐD (Romkert)

Megérkezve Dunakömlődre, a 6-os útról a Halászcsárdánál kanyarodjon le, és hagyatkozzon az érzéseire, hogy itt parkolja le az autóját, vagy "fent" az erődnél. Mindössze a meglepetések elkerülése végett javaslom, a csárdánál való parkolást, ugyanis a romkert bejárata előtt elég kevés a parkolásra alkalmas hely.

Tehát bárhogy is érkezik, a "túra" kiindulási pontjának tekinthetjük a csárdát. Innen a kanyargós Sánchegy utcán induljon el, és mindig csak felfelé... A Bottyán-sánc (Sánchegy) löszfensíkján található, egykori Lussonium, a római tábor megmaradt része.

"Lussonium a római birodalom dunai limes-szakaszának egyik állomáshelye volt Pannoniában."

Ha autóval indul tovább a csárdától, számítson rá, hogy az út nem a szélességéről híres, ám végig szilárd burkolatú. Ha gyalog indul a romkert "bevételére", csak annyit mondanék bíztatásul, hogy nem olyan hosszú az út!

Látogatásomkor a kaput zárva találtam, de ez nem okozott senkinek sem gondot, hiszen a pár méter hosszú "keritést" bármelyik oldalról meg lehet kerülni, s már indulhat is séta a impozáns, fából készült kapu, és kőfal felé, mely előtt láthatjuk a sánc-árok egy kis restaurált részletét is.

Ez az a  program, mely tavasztól őszig az igazi, amikor jó idő van, le lehet telepedni valahová, lehet falatozni, beszélgetni, nézelődni, vagy csak úgy lenni. Ha nézelődés, akkor az első élmény a kaputorony. Megmászva néhány lépcsőt, a "lábunk előtt hever a csodás tolnai táj egy kis részlete", no és persze a tábor, melynek a  területén számtalan tájékoztató tábla található. Annak ellenére, hogy kissé kopottak már, azért többé -kevésbé jól olvashatóak az írások, s láthatóak a képek. Érdemes őket átolvasni, hiszen rengeteg hasznos információval gazdogodhatnak a segítségükkel!

A  füves táborhely déli szegletében található a déli kapu restaurált körvonala. A tájékoztató táblák képei alapján könnyen elképzelhető, milyen is lehetett anno ez a kapu, no meg a tábor, mely a római hódítók építettek, a provincia határán.

A tábor történetéről, én itt és most nem írnék (a szokásom szerint), hiszen nálam sokkal összeszedettebben és hitelesebben, már ezt a hozzáértők megtették, és ha a mellékelt linkre kattint, ön is elolvashat. Nem maradt más a beszámolóm végére, mint hogy kellemes kalandozást kívánjak!

Értékelés:

Öröm, ilyen szépen gondozott helyet "felfedezni", s bejárni! Azt gondolom, hogy ezzel a célponttal egy újabb kinccsel gazdagodott az Országjáró ajánlata, s egyben hiszem, hogy ha Paks fele autóznak, és megálnak itt egy kis pihenőre, kellemes élményekkel gazdagodnak Önök is!

 

Flag Counter