Budapest ---> Paks ~ 115 km. 

Sárgödör tér
 
Bölcskéről viszonylag hamar át lehet érni Paksra. A 6-os útra Dunakömlődnél rákanyarodva, a római kori erőd maradványai (Lussonium) mellett elhaladva érkezik meg az "atomvárosba". A Pincefalu felé vezető út, szerintem méltatlanul nincs kitáblázva, ezért javaslom a navigáció használatát. Ez az "apró kis" figyelmetlenség viszont remek alkalmat ad arra, hogy megismerje Paks szépségeit! 
A  pincefalu központi része a Sárgödör tér, ahol nagy élmény sétálni, nézelődni, esetenként betérni néhány pincébe, melyek által körbeölelt kis tér a színpompás virágaival, véleményem szerint mélyen elraktározódik majd az emlékezetében! 
 
 
Paks város honlapján részletesen olvashat a kis pincefalu múltjáról, s jelenéről, mely szerintem olyan teljes és kerek, hogy kár lenne belőle kiragadni gondolatokat! Ha pincefalu, akkor kicsit rendhagyó módon szeretném felhívni a figyelmét a Mayer pincére. Mayer Anti borai a kedvenceim közé tartoznak! Külön kiemelném a sillert, valamint az Irsai Olivért, de a kínálatában többek között van még zweigelt és kékfrankos is. Borait Budapesten is megvásárolhatja a Pinceáron borkereskedésben!
 
 

Azt gondolom, hogy minden pincefalu magában hordozza a történelmünk egy kis cikkét. Megjelenik a múlt, a jelen, és talán a jövő is, s nem az elfogasztott nedűk jóvoltából... vagy mégis? Hajdan a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajták jóvoltából a magyar bor világhírű volt! Hiszem, hogy ezeknek a falvaknak, az itt folytatott munkának nagy jelentősége lehet a magyar bor hírnevének visszaállításában. Kadarka, gohér, sárfehér, turán, csókaszőlő... csak néhány fajta a múltból, melyek értő kezek között csodálatos, egyedi élménnyel ajándékozhatják meg a fogyasztókat!

 

 

Értékelés:

A bortúra minden állomása, a maga nemében egy kis ékszerdoboz, beleértve Dunaföldvárt is! Annyi látnivaló, annyi... szerintem, ha úgy ráérősen, komótosan szeretne mindent megnézni, foglaljon a környéken szállást, mert egy napba nagyon nehezen lehet belezsúfolni ennyi mindent!

 

Flag Counter