Budapest ---> Lengyel-Annafürdő ~ 180 km. 

Vadaspark - kilátó - pihenőtó - forrás

A 6-os útról lekanyarodva tündéri falvakon halad végig az út Lengyelig. A falu határában, Kurd felé kell lekanyarodni,  s innen  már csak valóban pár méterre található Annafürdő felé a leágazás. A keskeny erdei úton, égig érő fák alatt lehet eljutni a parkolóig, illetve a bejáratig. Ez az útszakasz már megalapozza az annafürdői élményözönt!

A parkolóban lehetőség nyílik meghallgatni egy tájékoztatót Annafürdőről. Innen egy rövidke séta a "bejárat", s a vendégház, melynek a recepcióján kell megvásrolni a parkolójegyet, ha autóval érkezett, ha gyalog, vagy... semmi teendője nincs csak annyi, hogy "olvadjon bele a tájba", szippantsa be az erdő illatait, fogadjon be minden szépet, mely az útjába kerül. Annafürdő ehhez a szépségeken túl, egy forrás friss vizével is kedveskedik Önnek! Bátra töltse meg a kulacsát, sőt, vigyen belőle haza is!

A forrástól valóban csak Önre van bízva merre indul el. Ha a keskeny erdei ösvények helyett, a szélesebb utak a kedvesebbek, akkor az erdei iskola épülete elől kell indulnia. Ha kerépárral érkezett, itt van lehetőség a "parkolásra". 

Az első jelentősebb állomás a vadaspark, ahol hazánk vadon élő nagyvadaival lehet megismerkedni. Látható itt többek között vaddisznó, gím-, és dámszarvas is. A  "magaslesről" kinyílik a világ! Megeshet, hogy a kerítés mellet sétálva alig látott állatot, ám fentről...

A vadaspark határát követve, hegymenetbe kapcsolva lehet eljutni a Sasfészek-kilátóhoz. A kilátóba két módon lehet feljutni, egy hagyományos... lentről, lépcsőn, szintről-szintere, a másik lehetőség pedig, az úgymond lombkorona ösvényen, a fák lombja között. 

A magassággal dacolva, a gyermekek számtalan feladat által ismerkedhetnek meg az erdővel, s lakóival amíg elérik a kilátó legfelső szintjét. 

Érdekességképpen felhívom a figyelemt a sasfészekre a kilátó tetején, ám ezen kívül is számtalan látnivaló, s élmény vár itt mindenkire! Bele lehet hallgatni az erdő csendjébe, állathangokkal ismerekedhetnek, játékos feladatokkal bővülhet a tudásunk "erdő összesből"... bátran kijelenthetem, maximálisan kiszolgálja minden korosztály igényét!

A kilátóból tovább sétálva, s leérve a széles földútra, forduljon jobbra (tehát továbbra is távolodva a bajárattól),  és csak szippantson nagyokat a harapni való erdei levegőből, s hallagassa az erdő, és a  közelben csordogáló patak muzsikáját. Láthat löszfalat, esetleg a puhább talajban állatok nyomát is felfedezheti, megfigyelehti a mókusokat, a fakopácsokat...

Az erdő szűrt fényéből csakhamar kiér az út egy szépséges fényben fürdőző "völgybe", melynek az egyik ékköve a pihenőtó. Itt valóban minden adva van a lazításhoz, melynek a  formáját, s a módját csak önnek kell kiválasztani! Sem a terület, s ebből fakadóan a tó sem nagy, ám minden méter ad valami újat, ad okot arra, hogy megálljon, megpihenjen, leüljön...

A visszaút csak öntől függ. Lehet arra amerről érkezett, de akár az erdőn keresztül is, kicsit hosszabban.

 

Értékelés:

Változatos élmények, csodálatos, tiszta környezet. Gyermekesekenek kifejezetten ajánlom!

 

Flag Counter