Budapest ----> Simontornya ~ 130 km.

Simontornya

Simontornyára a 61-es úton, Dunaföldvár felöl érkezve, a lámpás kereszteződésnél a Centrum felé kell elfordulni. Néhány perc autózás után ( ~2 km) egy utcában (Vár téren) megpillanthatja a várat. 

 

 

Javaslom, hogy mielőtt belépnének a várkapun, sétálják körbe Simontornya várát!

A vár udvaráról nyílik a bejárata a múzeumnak, mely három teremből áll. Az ásatások során előkerült tárgyakból létrejött kiállítás engem lenyűgözött! A földszint következő termében a vár történetéről, a török megszállásról olvasat, s látható még néhány ásatásból előkerült tárgy. A harmadik terem egy kőtár, ahol az északi szárny, az (teljesen megsemmisült) egykori lovagterem maradványai vannak eredeti helyükön kiállítva, felállítva. A kőtár előterében a vár különböző korszakaiba pillanthatnak be. 

 

A földszint bejárása után következnek a felsőbb szintek, ahol időszakos kiállítások láthatóak.

 

 

Értékelés:

Néhány építészeti megoldás, melyet a helyreállításnál alkalmaztak, illetve berendezési tárgy szerintem rontja az összképet (kőtár üvegfal, retro gurulós fotelek) de ennek ellenére fantasztikus élménnyel gazdagodtam. Az ásatásokon megtalált tárgyak közül néhány teljesen lenyűgözött! Ozorai kiránduláshoz kapcsolva remek program!

 

Kellemes kalandozást kívánok!

 

Flag Counter