Budapest ----> Ozora ~ 140 km.

Pipo várkastély

     Ilyen volt                       ---->                            Ilyen lett

 

Ozora főterén parkoltam a templom, és a piactér mellett, melynek a szomszédságában folyik a Cinca-patak. Különleges itt a hangulat, mintha megmaradt volna valami a reneszánsz időkből!

A kocka alaprajzú Pipó várkastélyba belépve elállt a lélegzetem! A belső udvar szépsége csodálatos példa arra, hogy lehet úgy ötvözni építészeti megoldásokat, mai anyagokat, a múlt hangulatával úgy, hogy valami nagyon szép, és egységes tér alakul ki. Miközben az apró udvaron nézelődtem, fel sem merült bennem a kérdés, hogy vajon anno milyen is lehetett? El tudom hinni, hogy ilyen, vagy valami hasonló ...agyalás, kombinálás nélkül.

A belépőjegy (és fotójegy) megvásárlása előtt elmondta a hölgy, hogy mit lehet "szabadon" megtekinti a várban, s mely részek azok, melyek bejárása csak csoportosan lehetséges.

A "szabad" program részeként megnézem az Illyés Gyula kiállítást, valamint a kőtárat, az óriási jegesmedvével. Mit keres itt egy jegesmedve? Nos erre a kérdésre a tematikus kiállítás megtekintése közben érkezik meg a válasz.

A vezetett kiállítás a konyhában indul, ahol a vezető elmeséli röviden a vár történetét, majd a berendezési tárgyakat mutatja be. A túra az emelti termekben folytatódik. A kis csoport, jómagamat is beleértve, az egyik csodából a másikba csöppen ...és úgy tesszük ezt, hogy csak nagyon kevés olyan tárgyat látunk, mely eredeti, ugyanis nagyrészt másolatok vannak kiállítva, de milyen másolatok!

A vár helyreállítása során a belső terekben alkalmaztak újkori megoldásokat, betont, de... érdekes módon nincs jelentősége A kiállított tárgyak szépsége, a kiállítás tematikája,  mégha oly különböző korokat is mutat be a vár történetéből, eltörpíti ezeknek az anyagoknak a jelenlétét. Talán a zöld liftajtót jó lett volna valahogy...

... és még egy kis apróság! A felső szinten 5 szoba van kialakítva. Három kétágyas, és két egyágyas. Ki lehet venni, itt lehet aludni, de a lényeg most jön!

Éjszaka nincs személyzet a várban! A vendégek, a szobájuk kulcsa mellé  a vár kapujának a kulcsát is megkapják! Itt bárkiből lehet várúr, illetve úrnő, mégha csak egy pár éjszakára is! 

Üdülési csekk is beváltható. (8000 ft/fő/éjszaka-tól reggelivel) 
Bérelhető három kétágyas és két egyágyas összkomfortos, pótágyazható szoba. 

Telefon: + 36 74 498 652;

Mobil:+ 36 20 243 34 47; 
e-mail: pipovar@gmail.com

 

 

 

A képek saját készítésűek.

1/ A Pipó várkastély ; 2/ Kőtári jegesmedve ; 3/ Udvar a ciszternával ; 4/ A konyha ; 5/ Az emeleten.

 

 

Értékelés *****

Az Ozorai élményekhez hasonlót eddig csak Fertődön éltem meg! Véleményem szerint ez egy kihagyhatatlan kirándulás!

Elkészült a vár közvetlen környezetének rekonstrukciója! Helyreállították az egykori várfalat, és a szárazárkot, megőrizve a régészeti maradványokat. A várfalakon belüli zöldellő világot kis fűszerkert színesíti. A séta során néhány  időtálló információs tábla segít a visszatekintésbe!

Frissítve: 2023. 09. 30

Flag Counter