A várat feltehetőleg Filippo Scolari, az olasz bankárcsalád sarja építette Ozorára, miután feleségül vette a helyi földbirtokos lányát, Ozorai Borbálát. Filippo vagy, ahogy hazánkban megismerték Ozorai Pipó Zsigmond király jeles hadvezére volt, így királyi engedéllyel építtette fel 1416-1423 között várát. Az építész valószínűleg az ugyancsak olasz származású Manetto Ammannatini volt, akit Pipó hívatott Magyarországra. Ennek köszönhető az olasz hatású, szabályos alakzatú, zárt udvarú árkádos várkastély kinézete. A várkapitány nagy büszkeségére, 1423-ban már a várkastélyban fogadhatta Zsigmond királyt.

A várat 1438-ban Hédervári Lőrinc kapta meg. Az 1400-as évek végén Habsburg Miksa megostromolta a várat és be is vette, rövid időre. Miután a Hédervári család visszaszerezte a birtokot, reneszánsz stílusú átalakításokba kezdett a várban. 1537-ben, a Héderváriak kihalása utána Török Bálint szerezte meg a bortokot. Székesfehérvár eleste után Ozora is török kézre került és ott is maradt 1687-ig, mígnem a Buda felől érkező magyar seregek ostrommal be nem vették. Onnantól az Esterházy család birtokát képezte a vár, akik hivatali, tiszttartói központot alakítottak ki belőle. Az 1800-as évek elején újabb átépítéseket eszközöltek a várkastélyon és magtárrá alakították át.

Napjainkban a várkastély múzeumként és kastélyszállóként működik. A 2007-ben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága nyitotta meg a várat múzeumként. A 2002-re megújult vár fejlesztését a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ valósította meg.

 

forrás: varleso.hu

Kép:egykor.hu

Flag Counter