Budapest - Püspökszentlászló ~ 198 km. 

Kastély, és arborétum a Zengő lábánál

A Kelet-Mecsek egy eldugott gyöngyszeme Püspökszentlászló! A település annyira eldugott, hogy még aszfaltos út sem vezet idáig ...csak egy jól járható földút, s ennek ellenére, a püspökség közbenjárására már a századforduló után bevezették a faluba, s a kastélyba az áramot!

Hosszúhetényen áthaladva, nincs más teendője, csak előre... Gyönyörködve a Mecsekben, a színekben, az illatokban, beleolvadva a patak hangjába, percekre hallgatag mozdulatlanságba "dermedve" figyelni a madárkákat... 

...és amikor elmegy a térerő, akkor valóban valami megváltozik, valami kinyílik bennünk. Kinyílik a természet felé, hiszen a tudatunk az a része is lenyugszik amelyik folyamtosan készenlétben áll... Igen kinyílik, s finomodik! Nem csak a színek ezernyi árnyalata érkezik meg, hanem magunkhoz is közelebb kerülünk. Gondolataink kusza labirintusában elindul valami tisztulás, elindul valami, melyhez a fák, a bokrok, a patak, a madárkák éneke ad egy pártlan hátteret! Terápia? Meglehet, de azt gondolom, hogy nem csak az én fantáziám indult ebbe az irányba, hiszen az elmélyülni, a lelkük békéjét kereső emberek is otthont lelnek itt. Az Életrendezés Háza, talán nem nagy szó, de esélyt ad erre...

Megérkezve Püspökszentlászlóra, egy mesébe csöppenünk.  Mindössze egy utca, melynek az egyik oldalán házak, a másik oldalán pedig már a természet, a völgy, a patak, a sűrű erdőség, és a környező hegycsúcsok, melyek közül a Zengő (682 m) csak egy, mely egyben a Mecsek legmagasabb csúcsa is! Az utca végén található kastély, s az előtte elterülő arborétum, csak fokozza a pompát, melyben már eddig is bőséggel lubickoltam!  A kastély, és a szervesen hozzá kapcsolódó templom környezete  az elmúlt években csodásan megújult, és ékszerdobozként illeszkednek a tájba. Itt érkezik meg a felszínre a Hettyey-forrás, de található itt zarándokház, egy kis temető, melyben érdemes kicsit elrévedezni. A szemfüles vándorok biztosan felfigyelnek egy, a kastély hajdani gazdasági épületeit "figyelő" szoborra, mely Szent László királynak állít emléket. Egy pécsi bádogos mester, Csukás Zoltán rézlemezből készített mesterműve! Kérdezhetik, hogy ..miért is ide? Szent László királyunk nagy szeretettel vadászott a környéken.

A kastélyt csak vezetett formában lehet megtekinteni. Ne várjon egy klasszikus kastély élményt, ne legyenek elvárásai, ez más mint a többi. Nincs pompa, nincsenek pazar mívességgel megformált bútorok. A szobák szépen megújultak. Csodás, a mai kor, s a vendégek kényelmét szolgáló bútorok érkeztek Olaszországból, s nem feldje, a kastély a Pécsi Püspökségé, s rendszeresen fogad egyházi vendégeket! ...s itt kell megállnom, egy köszönő szóra. Délután volt, s csak egymagam voltam, igen egy embert más körbevezetni mint egy csoportot, ám az a szeretet, mellyel az úr elém tárta kastély, s a templom történetét, és "titkait", példa értékű volt, s lenyűgözött! A olyan részletekre is felhívta a figyelmem, mint például a székek háttámláján lévő bánáti bazsarózsa "faragvány", vagy a néhol még öntött üvegből készült ablakok! 

A kastélyban látható sok apró szépség mellett két rövidke filmet is megnéztem, melyek egyrészt a múltat, a történelmet dolgozzák fel, másrészt a jelent, és a környéket mutatják be. A kastélyban  található, az anno itt raboskodó Mindszety József esztergomi érseknek, prímásnak, bíborosnak emléket állító szoba is.

A túra utolsó  állomása a templom, melynek ovális kupoláját fa zsindely védi a helyi szélsőséges időjárástól. A szépséges összkép ellenére itt még kicsit várat magára a felújítás, bár már a pályázat be van adva! Nem szeretném ismételni a kastély honlapján leírtakat, mert nincs lényegi különbség a hallottakhoz képest. Kérem, ezt nézze el nekem a Kedves Olvasó!

A  kastélyhoz tartozó gazdasági épületben található a büfé, és egy ajándékbolt. Bíztatom, hogy kóstoljon bele a helyi ízekbe is! 

Az arborétum, mely szabadon látogatható, a világ számos pontjáról származó, összességében 84 fajta fának, s cserjének ad otthont. A Mecsek "lankáit" követő, néhol kanyargós, szépen kiépített utakon sétálgatva, számtalan pad várja, hogy "csak" úgy megpihenjen egy kicsit, hogy belevesszen a tekintete, a gondosan ápolt környezet sokszínűségébe. Ne gondolkozzon órákig tartó sétában, de vegyen észere minden apró kis virágszálat!  A patak partjának páfrányai mellett sétálva, vagy a tavacska partján üldögélve (melyet egy, a "hegyen" lévő víztározó táplál),  rohannak a percek! A szerencsések, akik tavasszal érkeznek, láthaják virágozni a  a táj egyik védett kincsét, a bánáti bazsarózsát is!

A kert egyik dísze a kastély előtti Zsolnay-szökút, mely látogatásomkor felújítás alatt állt, éppúgy, mint az üvegház. Az elkövetkező esztendőkben már ezek is "régi" pompájukban fogják emelni a kert fényét!

Mit is írhatnék még befejezésül... Hála mindenkinek, akik ezt a kincset megteremtették, őrizték, s őrzik, gondolva a jövőre, gondolva arra, hogy ezt a kincset megőrizhessük az utókor számára!

 

Értékelés:

Kevés olyan helyre tudom leírni, hogy ezt látni kell, nos kérem, én azt gondolom, hogy:

Le lehet élni egy életet anélkül, hogy ide nem jött el, de ...legalább egyszer látnia kell ezt a csodát, s ha eljött, egyet fog velem érteni abban, hogy ez a látvány nem mérhető földi fityingekben!

2019-05-20

Flag Counter