Budapest - Püspökszentlászló ~ 198 km. 

Pécs:

Állatkert

 

Kastély, és arborétum a Zengő lábánál

A Kelet-Mecsek egy eldugott gyöngyszeme Püspökszentlászló! A település annyira eldugott, hogy még aszfaltos út sem vezet idáig ...csak egy jól járható földút, s ennek ellenére, a püspökség közbenjárására már a századforduló után bevezették a faluba, s a kastélyba az áramot!

Hosszúhetényen áthaladva, nincs más teendője, csak előre... Gyönyörködve a Mecsekben, a színekben, az illatokban, beleolvadva a patak hangjába, percekre hallgatag mozdulatlanságba "dermedve" figyelni a madárkákat ...részesévé válunk a természetnek, s visszatérünk a "gyökerekhez"...és amikor elmegy a térerő, akkor valóban valami megváltozik, valami kinyílik bennünk. Kinyílik a természet felé, hiszen a tudatunk az a része is lenyugszik amelyik folyamtosan készenlétben áll hogy... Igen kinyílik, s finomodik! Nem csak a színek ezernyi árnyalata érkezik meg, hanem magunkhoz is közelebb kerülünk. Gondolataink kusza labirintusában elindul valami tisztulás, elindul valami, melyhez a fák, a bokrok, a patak, a madárkák éneke ad egy pártlan hátteret! Terápia? Meglehet, de azt gondolom, hogy nem véletlen, s nem csak az én fantáziám indult ebbe az irányban, hiszen az elmélyülni, a lelkük békéjét kereső embereket várja itt az Életrendezés Háza!

Megérkezve Püspökszentlászlóra, egy mesébe csöppenünk.  Mindössze egy utca, melynek az egyik oldalán házak, a másik oldalán pedig már a természet, a völgy, patak, a sűrű erdőség, és a környező hegycsúcsok, melyek közül a Zengő (682 m), csak egy, mely egyben a Mecsek legmagasabb csúcsa is! Az utca végén található kastély, s az előtte elterülő arborétum, csak fokozza a pompát, melyben már eddig is bőséggel lubickoltam!  A kastély, és a szervesen hozzá kapcsolódó templom környezete  az elmúlt években csodásan megújult, és ékszerdobozként illeszkednek a tájba. Itt érkezik meg a felszínre a Hettyey-forrás, de található itt zarándokház, egy kis temető, melyben érdemes kicsit elrévedezni. A szemfüles vándorok biztosan felfigyelnek egy, a kastély hajdani gazdasági épületeit "figyelő" szoborra, mely Szent László királynak állít emléket, s egy pécsi bádogos mester (Csukás Zoltán) rézlemezből készített. 

Kérdezhetik, hogy miért is... Szent László királyunk nagy szeretettel vadászott a környéken.

A kastélyt csak vezetett formában lehet megtekinteni. Ne várjon egy klasszikus kastély élményt, ne legyenek elvárásai... ez más mint a többi. Nincs pompa, nincsenek pazar mívességgel megformált bútorok... A szobák szépen megújultak. Csodás, a mai kor, s a vendégek kényelmét szolgáló bútorok érkeztek Olaszországból, s nem feldje, a kastély a Pécsi püspökségé, s rendszeresen fogad egyházi vendégeket! ...s itt kell megállnom, egy köszönő szóra. Délután volt, s csak egmagam voltam... igen egy embert más körbevezetni mint egy csoportot, ám az a szeretet, mellyel az úr elém tárta kastély, s a templom történetét, és a "titkait", példa értékű volt, s lenyűgözött! A olyan részletekre is felhívta a figyelmem, mint például a székek háttámláján lévő bánáti bazsarózsa "faragvány", vagy a néhol még öntött üvegből készült ablakok! 

A kastélyban látható sok apró szépség, mellett két rövidke filmet is megnéztem, melyek egyrészt a múltat, a történelmet dolgozzák fel, másrészt a jelent, és a környéket mutatják be. A kastélyban  található, az anno itt raboskodó Mindszety József esztergomi érseknek, prímásnak, bíborosnak emléket állító szoba is.

A túra utolsó  állomása a templom, melynek ovális kupoláját fa zsindely védi a helyi szélsőséges időjárástól. A szépséges összkép ellenére itt még kicsit várat magára a felújítás, bár már a pályázat be van adva! Nem szeretném ismételni a kastély honlapján leírtakat, mert nincs lényegi különbség a hallottakhoz képest. Kérem, ezt nézze el nekem a Kedves Olvasó!

A  kastélyhoz tartozó gazdasági épületben található egy kis büfé, és egy ajándékbolt. Bíztatom, hogy kóstoljon bele a helyi ízekbe is, miután megvásárolta az emberi léptékű jegyet a kastélyba!

Az arborétum, mely szabadon látogatható, a világ számos pontjáról származó, összességében 84 fajta fának, s cserjének ad otthont. A Mecsek "lankáit" követő, néhol kanyargós, szépen kiépített utakon sétálgatva, számtalan pad várja, hogy "csak" úgy megpihenjen egy kicsit, hogy belevesszen a tekintete a gondosan ápolt környezet sokszínűségébe. Ne gondolkozzon órákig tartó sétában, de vegyen észere minden apró kis virágszálat! A patak partjának páfrányai mellett sétálva, vagy a tavacska partján üldögélve (melyet egy, a "hegyen" lévő víztározó táplál),  rohannak a percek! A szerencsések, akik tavasszal érkeznek, láthaják virágozni a  a táj egyik védett kincsét, a bánáti bazsarózsát is!

A kert egyik dísze a kastély előtti Zsolnay-szökút, mely jelenleg felújítás alatt áll, éppúgy, mint az üvegház. Az elkövetkező esztendőkben már ezek is "régi" pompájukban fogják emelni a kert fényét!

Mit is írhatnék még befejezésül... Hála mindenkinek, akik ezt a kincset megteremtették, őrizték, s őrzik, gondolva a jövőre, gondolva arra, hogy ezt a kincset megőrizhessük az utókor számára!

 

Értékelés *****

Kevés olyan helyre turom leírni, hogy ezt látni kell, nos kérem, én azt gondolom, hogy:

Le lehet élni egy életet anélkül, hogy ide nem jött el, de ...legalább egyszer látnia kell ezt a csodát, s ha eljött, egyet fog velem érteni abban, hogy ez a látvány nem mérhető földi fityingekben!

 

2019-05-20

 

Flag Counter