Budapest ----> Óbánya  ~ 180 Km.

   

 

 

Óbánya

Óbányát nagyon egyszerű megközelíteni. A 6-os útról "csak" le kell kanyarodni, és már ott is vannak! 

Hétvégén " a falu fizetős" az az, a falu határában le kell róni a parkolási díjat, mely (2016-ban) 700 Ft volt. Néhányan a falu határában hagyják a gép erejű járművüket, és már ott bakancsot húznak, talán ez is járható út, de nekem ad egy kis biztonságot, hogy nem az út szélén áll a kocsi, hanem parkolóban, de ezt ki-ki döntse el magában.

Javaslom a bakancsot, vagy a kényelmes cipőt, melyben akár patakot is lehet "mászni", de nem rohanok ennyire előre.

Óbánya egy rendezetten szépséges kis falu a Mecsek keleti részén. A település tárt karokkal, étellel, itallal, szállással, és csodás természeti kincsekkel várja a kirándulókat. Ide hozhatja a kutyusát, érkezhet bringával, és még aggódnia sem kell, hogy leküzdhetetlen magasságokat kell legyőznie ahhoz, hogy ámultaból-ámulatba essen! 

A látogatásunk során egy rövidebb kb 4 órás, ismerkedő sétát tettünk a környéken. A falu határában, a Pisztrángos étteremnél kicsit megpihentünk, eszegettünk, majd tovább sétáltunk. A sétaút a Pisztrános tavak mellett halad el, melyek pindurkák, és körbe is vannak kerítve ...érthető módon! A patak változatos medrét a túraút itt-ott keresztezi, de kis odafigyeléssel át lehet kelni a kis "gázlókon" száraz lábbal is! 

A táj csodás! A vízesésekkel, zubogókkal sűrűn tagolt patak, már önmagában folyamatosan elragadja a tekintetet, de az erdő szépségeivel, a lombkoronák között beszűrődő fény játékával is nehéz betelni. No persze, mondhatnám, ezért nem érdemes átutazni a fél országot, ezt bármely erdőben látni. Talán igen, de pont így biztos nem! A hangos csend sokszínű koncertjében éppúgy jelen van a madárkák ezernyi szólamban formát öltő diskurálása, mint a fák leveleinek, a kellemes tavaszi szellő által megszólaltatott susogása.

...amire átértünk Kisújbányára, annyi szépséggel gazdagodtunk, hogy hónapokra feltöltődtünk élményekkel!

Ez a séta, vagy nevezhetjük túrának is, csak egy volt a sok közül, hiszen számtalan látnivaló várja itt még a vándorokat.  A források mellett megcsodálhatja Ferde-vízesést, felfedezheti a Réka-vár romjait, megkeresheti a Csepegő-sziklát, de a kilátók szerelmesei sem fognak csalódni! Pontosan a látnivalók széles tárháza végett, javasolnám egy térkép beszerzését, a biztonság kedvéért. 

 

Értékelés *****

A természet szerelmeseinek Óbánya egy kincsestár! Ez az a kategória, amit egyszer mindenképpen látni kell! :)