Budapest ----> Sárospatak, Megyer hegy ~ 250 km

Megyer-hegyi tengerszem

Sárospatak mellett, a Zemplén alján, a Megyer-hegyen található egy meseszép tengerszem. 2011-ben, az első helyen végzett abban a "versenyben", melyben Magyarország legszebb természeti látnivalóit keresték!

Budapest felöl érkezve a 37-es úton, a sárospataki körforgalomban, (ahol a vár felé is le lehet térni) haladjon tovább Sátoraljaújhely irányába. A második leágazásnál, melyen Sárospatakra be lehet menni haladjon tovább, de már lassítson. Az enyhe bal kanyar után, az út bal oldalán, lesz egy földút. Ezen kicsit viszonytagságosan, elér egy erdőhöz. Az erdő után  már van egy tábla "Tengerszem" felirattal. Jobbra tartva, menjen egyenesen fel a hegyre, de innen már inkább gyalog.... Az út itt már kicsit autótpróbáló, de egy összkerék meghajtású autóval itt még járható. A nagyköves út a szőlőültetvény között halad. Az ültetvény tetején, ha eddig... akkor itt tényleg parkolja le az autót!l Az út innen már valóban csak gyalogosan élvezetes!  Elvileg Károlyfalva felöl is meg lehet közelíteni a hegyet, de ezt a lehetőséget nem próbáltuk ki, jártuk be.

Ha az ültetvény szélét nevezzük az út egyharmadának, akkor a második harmad, a kacskaringós földút, mely hol az ültetvény felett, hol a természet által "gondozott" terület mellett vezet. Az út harmadik harmada, az erdei út, melyen a piros "T" betűt kell követni.

A Megyer-hegyen már a XV. században volt kőbánya. A malomkövek fejtését évszázadodkon át hasonló technikával, és kézzel végezték. Az itt bányászott malomköveket érczúzásra, és gabonaörlésre használták.

A bányászat 1907-ben szűnt meg. A bányászat során felgyülemlett fenékvíz elvezetésére vágatot készítettek, melyet folyamatosan mélyítettek. Nagy élmény ebben a vágatban végigsétálni! A terület 1977-től természetvédelmi terület! A tó 6,5 méter mély, a körülötte magasló sziklafalak 70 méteresek.

A tavat remekül körbe lehet járni. A kirándulók biztonsága érdekében az utak mentén korlátokat helyeztek el. A bánya pereméről mesés kilátás nyílik a tóra! Az erdőn át le lehet jutni a hajdani vízelvezető "árokba" is. Mint már korábban írtam, nagy élmény itt végigsétálni, de a vágat tó felöli részéből sem kisebb gyönyörűség kitekinteni! A tó mellett láthatóak a bányászok sziklába vájt lakásai is! 

 

Értékelés *****

Fantasztikus, csodálatos, ha teheti ide menjen el!


 

Flag Counter