Budapest ----> Sárospatak ~ 250 km

Megyer-hegyi Tengerszem

Sárospatak mellett, a Zemplén alján, a Megyer-hegyen található egy meseszép tengerszem. 2011-ben az első helyen végzett abban a "versenyben", melyben Magyarország legszebb természeti látnivalóit keresték!

Budapest felöl érkezve a 37-es úton, a sárospataki körforgalomban, (ahol a vár felé is le lehet térni) haladjon tovább Sátoraljaújhely irányába. A második leágazásnál, melyen Sárospatakra be lehet menni haladjon tovább, de már lassítson. Az enyhe bal kanyar után, az út bal oldalán, lesz egy földút. Ezen kicsit viszontagságosan, elér egy erdőhöz. Az erdő után  már van egy tábla 

"Tengerszem" felirattal. Jobbra tartva, menjen egyenesen fel a hegyre, de innen már inkább gyalog.... Az út itt már kicsit "autópróbáló", de egy összkerék meghajtású autóval itt még járható. A nagykövekkel "tarkított" út a szőlőültetvény között halad. Az ültetvény tetején, ha eddig nem... akkor itt tényleg parkolja le az autót!l Az út innen már valóban csak gyalogosan élvezetes!  

Elvileg Károlyfalva felöl is meg lehet közelíteni a hegyet, de ezt a lehetőséget nem próbáltuk ki, s jártuk be.

Ha az ültetvény szélét nevezzük az út egyharmadának, akkor a második harmad, a kacskaringós földút, mely hol az ültetvény felett, hol a természet által "gondozott" terület mellett vezet. Az út harmadik harmada, az erdei út, melyen a piros "T" betűt kell követni.

 

A Megyer-hegyen már a XV. században volt kőbánya. A malomkövek fejtését évszázadokon át hasonló technikával, és kézzel végezték. Az itt bányászott malomköveket érczúzásra, és gabonaörlésre használták.

A kitermelés 1907-ben szűnt meg. A bányászat során felgyülemlett fenékvíz elvezetésére vágatot készítettek, melyet folyamatosan mélyítettek. Nagy élmény ebben a vágatban is végigsétálni! A terület 1977-től természetvédelmi terület! A tó 6,5 méter mély, a körülötte magasló sziklafalak 70 méteresek.

A tavat remekül körbe lehet járni. A kirándulók biztonsága érdekében, az utak mentén korlátokat helyeztek el. A bánya pereméről mesés kilátás nyílik a tóra! Az erdőn át le lehet jutni a hajdani vízelvezető "árokba" is. Mint már korábban írtam, nagy élmény itt végigsétálni, de a vágat tó felöli részéből sem kisebb gyönyörűség kitekinteni! A tó mellett láthatóak a bányászok sziklába vájt lakásai is! 

...sajnos, az Ember természetformálása, napjainkban sem szűnt meg. A természet, a "sebeket" ahogy tudta begyógyította, ám fejlesztés címén via ferrata "ösvény" építésébe kezdtek. 

Megeshet, az én maradiságom mondatja csak ezt velem, de én azt gondolom, hogy egy kis célcsoport igényeit kiszolgálva, nem bölcs döntés egy ilyen csodát drótkötelekkel elcsúfítani!Természetesen a két tábor kialakult itt is... Nem láttam "élőben" az elkészült "művet", nem tudom mennyire zavaró a "csak" sétálóknak, a sziklákban, a víz csillogásában, a színek pompájában csendben gyönyörködni szerető vándoroknak ez az "új látképi elem". Ahogy hallom a tiltakozás eredményeként rövidebb lett a "kötélösvény"... Én azt gondolom, hogy elég kárt okozunk mi a természetnek, azt gondolom, hogy sok sebet ejünk hegyeinkben, völgyeinkben! Ott a lábnyomunk mindenhol. Szerencsés esetben csak a lábnyom marad, s nem több. Elérkeztünk arra a pontra, ahol a Természet lassan jelezni fogja, hogy állj! Ne tovább! Miért kell addig elmenni? Miért kell mindent az Ember kénye-kedvére átformálni? Miért nem lehet csak csendben "bekopogni egy erdő ajtaján" és élvezni a vendégszeretetét? Élvezni azt, amit Ő szeretettel át tud nekünk adni... s csak annyit! 

Az erdő kinyújtja a kezét, de sok esetben azt érzem, hogy nekünk az egész karja kell! Miért? Miért nem elég a csend? Miért nem elég sokunknak, egy ösvény, ahol...

Értékelés:  

Fantasztikus, csodálatos, ha teheti látogasson el ide! 

Flag Counter