Budapest ----> Füzér ~ 290 km.

   

                           2014-ben                                                    2016-ban                 

Füzéri vár

A Füzéri Várhegy 2008-ban megkapta, a Magyarország természeti csodája címet!

 

A vár már messziről elragadja a kalandra éhező vándor tekintetét, s nem véletlenül fogalmazok így!

Füzér vára, a táj egy meghatározó építménye. Néhány éve, az első látogatásomkor csak reméltem, s reménykedtem abban, hogy itt egy csoda épül újjá! ...de haladjunk időrendben.  

 

A vár nagyon egyszerűen megközelíthető! A parkoló fizetős, egy nagyon kedves mosolygós hölgy fogad, készségesen segít, tájékoztat... ha esetleg mást tapasztalna, az csak a véletlen műve  lehet!

A parkolótól kb 30 perc az út a várba. Könnyű erdei sétával induló túrát, "légzésszaporító" lépcsősor követi. Amire az erdei lépcsőket leküzdi, az édes "fáradalom" eredményeként, a vár bejáratánál találja magát, ami megjegyzem, a semmiből épült újjá!  Itt vásárlohatja meg a belépőket, van mosdó, le tudnak ülni, falatozhatnak, csodálhatják a kilátást "1.01-es verzióban".

Innen stabil lépcsőn lehet elindulni a vár meghóditásához. A lépcsőn haladva a "Kilátás 1.01" verziója, méterenként frissül! Ez a folyamatos frissítés, jó alibi lehet arra is, hogy kicsit megpihenjen a lépcsőzés közben. :) A hódítás utolsó szakaszában, stabil korlát adta biztonságban könnyen "járható" szikla váltja fel a fa lépcsősort.

 

A felső vár ajtajában kedves mosolygós hölgy üdvözöl, korabeli ruhába öltözve. Kedves gesztus, ad egy jó érzést... fiatalságából árad a természetesség, a vendégek szeretete! Meglehet, hogy nem egész évben van ez így, csak a nyári szezonban... de ezzel semmi probláma nincs, sőt természetes!

Amikor, talán két éve itt jártam, alig volt még valami abból, ami elém tárult...

"Ha eljön, minden sziklát, téglát úgy nézzen, hogy "egyesével" érkezett ide, egy még  (talán) látható drótkötélpályán!"

A Rózskertbe megyek be először, de nincs jelentősége, hogy hol kezdi a barangolást! Minden méter csodákkal tűzdelt! Nekem le kellett számolnom azzal a képpel, hogy egy vár csak csupasz sziklából, és esetleg téglából áll. A fehér falak egyszerűsége elvarázsolt! Szerelmese lettem a várnak! Beleveszek a szobák, a terek, a pincék világába. Nem szereném részletezni a  látottakat, mert nem lehet szavakkal átadni ...tökéletes! Tökéletes, és annak ellére mondom, hogy még kisebb területeken tart a munka, de ez nem zavaró! Észre se vegye ezt, inkább merüljön bele, az elkerített részeket takaró paravánok írásos, és képi anyagában!

 

Fantasztikus dolognak tartom azt a módot, ahogy a XXI. századi technikát, világitási módokat becsempészték a falak közé.  ...modern is, de nem tolakodóan,  nem tűnik ki, s nem csonkítja az ódon hangulatot. Ismételten leírom, el vagyok varázsolva az itt látottaktól! ...és akkor még nem mentünk le a bástyához, ami szintén a semmiből épült fel. Mozsár ágyúk, különféle fegyverek, s ezek leírásai...

A képeken láthatja a változást! A vár kápolnájának megemlítése nélkül nem tudom befejezni az ajánlásomat! Láthatóan romos állapotban volt 2 éve, és ma...

 

A kápolnába érkező nap sugarait megfesti a színes üvegek, a falak élettel teltek, ....és a mennyezet! 

 

Értékelés*****

Egy közhellyel élnék, melyet már több, általam bejárt látnivalónál írtam: Le lehet élni egy életet anélkül, hogy látná ezt a várat, de ha nem látogat el ide, akkor valami nagyon szép élménnyel lett szegényebb! ...és akkor még a faluban található látványosságokról nem is írtam!

Flag Counter