Budapest ----> Kőkapu, Nagyhuta~ 280 km

 

Nagyhuta - Kőkapu

 

Pálháza előtt található Mikóháza, ahol szeretném felhívni a figyelmet, a felújított pincesorra, és a Malomtanya étteremre! Ha a környéken járunk, és tehetjük, betérünk. Nekünk nagyon bejöttek az ízek, melyeket a tányérra varázsol a Chef. ...és ár-érték arányban sem utolsó!

Pálházán, a kisvasútnál lehetőség van leparkolni az autót, is innen tovább lehet utazni Kőkpuig a kisvasúttal,mely Magyarország legrégebbi erdei vasútja. 

Amennyiben ragaszkodnak az autóval való utazáshoz, akkor Pálházán, a Takarékszövetkezetnél forduljanak le a főútról...

A perlitbánya mellett elhaladó, keskeny aszfalt úton haladva el sem lehet téveszteni az irányt!  Az út vége felé, az Áfonyás-tó közelébe érve, több helyen olvasható, hogy "Magánterület". Bátran haladjon tovább, az út végén található parkolóig! ...de Pálházától akár ezt a 7 km-t. gyalog is megteheti. Sokan érkeznek ide kerékpárral, és motorral is! Legnagyobb sajnálatomra, a parkolóban több a szlovák rendszámú autó, mint a magyar!

A gyermekeket játszótér, az éhes vándorokat étterem várja, de ha nagyon beleszerelemesedett a környezetbe, A Kőkapu szálloda tárt ajtókkal várja!

A kisvasút állomásánál ásványkiállítás látható, de kedvére válogathat a mézeskalácsokból is! A megálló mellett tekinthető meg a honfoglaló vezéreinket valamint a nagy uralkodóinkat megformázó fa szoborcsoport.

Az Áfonyás-tó, valamint az őt tápláló patak környéke csodálatos kiindulópontja lehet egy fantasztikus erdei túrának. Térerőt ne keressen, mert az itt nincs, ellenben a feltöltődés garantált! :)

A Kőkapu, Károlyi vadászkastély sajnos nem látogatható, mert szállodaként működik, azonban a teraszára fel lehet menni. Innen csodás kilátrás nyílik az Áfonyás-tóra, mely a horgászok körében sem ismeretlen pisztrángozó tó.

Elcsépelt gondolat lehet, de Kérem óvja a természetet, és ha képződik valami hulladék, inkább vigye haza, és szelektíven...

 

Értékelés *****

A természet szépségei iránt fogékonyak számára ez egy paradicsomi program! Kisvasút, erdő, patak, séta, túra, csend.... Ha lehetősége van rá, Kőkaput ne hagyja ki az életéből!

 

 

Flag Counter