Budapest ----> Kőkapu, Nagyhuta ~ 280 km.

 

Nagyhuta - Kőkapu

 

Pálháza előtt található Mikóháza, ahol szeretném felhívni a figyelmet, a felújított pincesorra! 

Pálházán, a kisvasútnál lehetőség van leparkolni az autót, is innen tovább lehet utazni Kőkpuig a kisvasúttal,mely Magyarország legrégebbi erdei vasútja. 

Amennyiben ragaszkodnak az autóval való utazáshoz, akkor Pálházán, a Takarékszövetkezetnél forduljanak le a főútról...

A perlitbánya mellett elhaladó, keskeny aszfalt úton haladva, el sem lehet téveszteni az irányt!  Az út vége felé, az Áfonyás-tó közelébe érve, több helyen olvasható, hogy "Magánterület". Bátran haladjon tovább, az út végén található parkolóig! ...de Pálházától akár ezt a 7 km-t. gyalog is megteheti. Sokan érkeznek ide kerékpárral, és motorral is! Legnagyobb sajnálatomra, a parkolóban több a szlovák rendszámú autó, mint a magyar!

A gyermekeket játszótér, az éhes vándorokat étterem várja, de ha nagyon beleszerelemesedett a környezetbe, A Kőkapu szálloda tárt ajtókkal várja!

A kisvasút állomásánál ásványkiállítás látható, de kedvére válogathat a mézeskalácsokból is! A megálló mellett tekinthető meg a honfoglaló vezéreinket valamint a nagy uralkodóinkat megformázó fa szoborcsoport.

Az Áfonyás-tó, valamint az őt tápláló patak környéke csodálatos kiindulópontja lehet egy fantasztikus erdei túrának. Térerőt ne keressen, mert az itt nincs, ellenben a feltöltődés garantált! :)

A Kőkapu, Károlyi vadászkastély sajnos nem látogatható, mert szállodaként működik, azonban a teraszára fel lehet menni. Innen csodás kilátrás nyílik az Áfonyás-tóra, mely a horgászok körében sem ismeretlen pisztrángozó tó.

Amennyiben szeretne egy csodásat túrázni, Kőkaputól vonatozzon el a végállomásra, Rostallóra. Innen akár a Páfrány tanösvényen visszasétálhat Pálházára, a tanösvény, majd a zöld jelzést követve. Természetesen nem ez az egyetlen lehetőség, mely a természet szerelmeseit várja! A sárga jelzést követve (mely keresztezni fogja az Országos Kéktúra útvonalát) kézenfekvő választás a Sólyom bérc meghódítása. Leírhatatlanul szép panorámában lesz itt része, de nem ez a környék egyetlen ilyen csodája! Szép időben káprázatos kilátásban fürdőzhet, és nem csak a zempléni hegyekben gyönyörködhet, hanem az épülő-szépülő Regéc várában is! 

Nem régen olvastam számtalan fejlesztésről, melyekből nem tudom mi valósult meg eddig. Az egyik legérdekesebb, és legegyedibb fejlesztés az Uhu Tanösvény, mely teljesen egyedi módon éjszaka is várni fogja a kirándulókat! A tanösvény jelzései fényvisszaverő festékkel készülnek majd el. Kétségtelen, hogy az erdő egy egészen más arcát lehet majd így megismerni!

Fontosnak érzem megjegyezni, hogy látogatásunkkor elég gyengén voltunk ellátva térerővel, így javaslom, hogy egy jó térkép mindenképpen legyen kéznél!

 

Értékelés:  

A természet szépségei iránt fogékonyak számára ez egy paradicsomi program! Kisvasút, erdő, patak, séta, túra, csend.... Ha lehetősége van rá, Kőkaput ne hagyja ki az életéből!

Flag Counter