Budapest ----> Boldogkőváralja ~ 240 km.

Boldogkő vára

Encsnél rákanyarodva a 39-es útra, szinte "egyenesen" Boldogkő várához jutunk. Természetesen azért van egy-két kanyar, de eltéveszthetetlen a célpont, hiszen már több kilométer távolságból sejthető, hogy egy erődítmény magaslik a távolban. 

A vár parkolójához jól kiépített aszfaltos út vezet fel. A parkolóból elindulva, nem csak a várat lehet meghódítani, hanem egy középkori étteremet is, ahonnan elvileg szintén fel lehet jutni a várba. Azért írom, hogy elvileg, mert amikor ott jártam, az étterem zárva volt, s ezt az utat nem tudtam felfedezni. 

A félkőr alakú kaputornyon belépve indul az élmények kavalkádja. Én a "pincében" kezdtem a kalandot. Kovácsműhely, tömlöc,  ásványok, szoborkiállítás...

Az erőd jelentősebb pontjain ismertető táblák vannak elhelyezve. A vár rövid történetén kívül megismerheti a XV. századi alsó udvart, olvashat pár sort a XVI. századi tömlöcről, és a vár legrégebbi részéről, az egykoron ötemeletes öregtoronyról, no és az erődítmény jellegzetes "sziklanyelvéről" is. Az erőd különlegessége egy  kis kohó, mely első emléke a hazai bronzgyártásnak!

A pincéből feljőve, törpének érzem magam a hatalmas falak között. Az alsó és felső vár közötti séta végén érkezem meg a  száraz, vagy más néven lőpormalomhoz, melynek újjáépítése által a látogatók betekintést nyerhetnek a működésébe. Itt található a sziklába vájt, téglával borított tömlöce is, melybe nagy valószínűséggel kötéllel engedték le az elítélteket, hiszen nincs lépcsője!

Számomra a vár leglélegzetelállítóbb szakasza, a keskeny sziklaszirtre épített úton  való séta. Csodás panoráma nyílik innen (is) a környékre. A palotaszárny újjáépítése során során ...nos bizony használtak bőséggel olyan anyagot, melyet nevezhetnék "váridegennek" is, de "egye csuda"!

Az ajándékbolt megtekintése után feljebb merészkedem. Címer és érmekiállítás mellett, a történeti kiállítás kincseiben gyönyörködhetünk. A legfelső szinten látható Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása. A történelmi eseményekhez kapcsolódó csatajelenetek, egészen fantasztikus élményt nyújtanak!

 

Értékelés:  

Egy értékelésemben valahol azt írtam, hogy, szép-szép, de az élmény nem feledtette a hosszú utazást. Kérem, ez a vár, ez a környezet ...mindent feledtet! Igen lehet, hogy elfogult vagyok, mert vonzódom a kastélyok, s várak világához, de amikor azt látom, hogy gazdája van valaminek, gondot fordítanak arra, hogy az a vándor aki ellátogat ide, élményekkel gazdagodjon ... nos nem tudok mást mondani, ha lehetősége van arra, hogy egy ilyen bizony (Budapesthez viszonytva) messzi nevezetességet is megnézzen, ezt a várat ne hagyja ki!

Érdekesség - Gibárti Vízerőmű

Encs után, a Hernád folyó mellett található Gibárt település. Itt épült meg 1903-ra Magyarország első törpe vízerőműve, mely még ma is eredeti állapotában, és hosszú évtizedekig az eredeti gépekkel termelte az áramot. A megújult erőműről a beszúrt linken olvashat bővebben!

 

                                                                                                                                              Flag Counter