Budapest ----> Boldogkőváralja ~ 240 km

Boldogkő vára

Encsnél rákanyarodva a 39-es útra, szinte "egyenesen" Boldodogkő várához jutunk. Természetesen azért van egy-két kanyar, de eltéveszthetetlen a célpont, hiszen több kilométer távolságból sejthető már, hogy egy vár magaslik a távolban. 

A vár parkolójához jól kiépített aszfaltos út vezet fel. A parkolóból könnyen fel lehet jutni a várba. A várbéli séta, a belépőjegy megváltása után teljesedik ki. A pincében kiállítás látható, mely elkalauzol az egykori vár tömlöcébe, és a kovácsműhelybe. Láthatóak itt ásványok, no meg egy szoborkiállítás.

A pincéből feljőve törpének érzem magam a hatalmas falak között. Csakhamar a száraz, vagy lőpormalomhoz érkezünk, melynek újraépítése által a látogatók betekintést nyerhetnek a működésébe. Itt található a vár tömlöce is, melyen nagy valószínűséggel kötéllel engedték le az elitélteket, hiszen lépcsője nincs!

Számomra a vár leglélegzetelállítóbb szakasza a keskeny sziklaszirtre épített úton  való séta. Lélegzetelállító panoráma nyílik innen (is) a környékre. A palotaszárny újjáépítése során során ...nos bizony használtak bőséggel olyan anyagot, melyet nevezhetnék "váridegennek" is, de "egye csuda"!

Az ajándékbolt megtekintése után feljebb merészkedem. Címer és érmekiállítás mellett, a történeti kiállítás kincseiben gyönyörködhetünk. A legfelső szinten látható Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása. A történelmi eseményekhez kapcsolódó csatajelenetek, egészen fantasztikus élményt nyújtanak!

Látogatásomkor sajnos a vár lábánál lévő étterem (melybe a várból is le lehet menni egy alagúton) zárva volt.

Értékelés *****

Egy értékelésemben valahol azt írtam, hogy, szép-szép, de az élmény nem feledtette a hosszú utazást. Kérem, ez a vár, ez a környezet ...mindent feledtet! Igen lehet, hogy elfogult vagyok, mert vonzódom a kastélyok, várak világához, de amikor azt látom, hogy gazdája van valaminek, gondot fordítanak arra, hogy az a vándor aki ellátogat élményekkel gazdagodjon ... nos nem tudok mást mondani, ha lehetősége van arra, hogy egy ilyen bizony (Budapesthez viszonytva) messzi nevezetességet is megnézzen, ezt a várat ne hagyja ki!

Érdekesség

Encs után, a Hernád folyó mellett található Gibárt település. Itt épült meg 1903-ra Magyarország első törpe vizierőműve, mely még ma is eredeti állapotában, az eredeti gépekkel termeli az áramot!

 

Flag Counter