Nádirigó tanösvény

A szabadstrandtól, a WAZE segítségével nagyon rövid idő alatt átérünk a város másik oldára, a Holt-Tiszán megépített Nádirigó tanösvényhez
A parkoló melletti játszótértől induló cölöpsétány igazán egyedi hangulattal bír. Biztos vagyok abban, hogy van akinek csak egy séta, és semmi extra, míg mások teljesen oda lesznek az élménytől, ami itt fogadja őket! Mi az utóbbi csoportba tartozunk, és ha nem is az első méterektől, de elképesztő élményekkel gazdagodtunk!
Igen, nem az első méterek adták meg az alaphangulatot, hiszen az első tanösvényi táblán látható "ezerszobás" rovarhotel melletti dekoratív "növényspirálnak" csak a hűlt helyét láttuk. Nem is spirál hiányzott, hanem a növények. A spirál kopárságáért nem elsősorban a területet példaértékűen kezelő szerv okolható, hanem azok akik vélhetően mókából letaposták a sarjadó hajtásokat, a... de a cölöpsétány feljárójánál látható apró "nádkunyhó" már megadta az első olyan impulzust, mely megalapozta számunkra azt az élményfaktort, amire lehet építkezni!

Az ösvény tulajdonképpen mondhatjuk, hogy majdnem végig 2-3 méter magas nádfal között halad, és eseménytelen sétálnak is minősíthetnénk a megtett métereket. Ez akár igaz is lehet... de ha kicsit belesimulunk a természetbe, meg-megállunk, vagy csendesebben sétálunk, a nádas életre kel! Méterenként újabb és újabb élmény érkezik meg. 
Valaki a vízbe csobban, a nádszálak "táncolni" kezdenek... és ezzel párhuzamosan felcsendül a természet koncertje, melyhez párosul a víz illata... kétségtelen, hogy egy csodás egységben vendégeskedünk!
Az ösvényen pihenők vannak kialakítva, ahonnan jobban ki lehet látni a Holt-Tiszára, hosszasabban bele lehet feledkezni folyó szépségébe, a vadregényes... Igen talán mi vagyunk az a generáció, akiknek egy ilyen környezetben megelevenednek a Tüskevárban olvasott kalandok.  Lelki szemeink előtt jó eséllyel megjelenik az öreg Matula, Tutajos és Bütyök, és ehhez az indulásnál látott piciny "gunyhó" is segíthet.
Tehát a pihenőkben való révedezés még szélesebbre nyitja azt az ajtót, mely által mind mélyebben, és mélyebben tudunk a Holt -Tisza élővilágába bepillantani.
Sütkérező teknősök, falatozó pontyok és keszegek, és persze a színpompás madár és rovarvilág, mely talán minden vízparti ökoszisztémában ilyen, vagy hasonló... de most itt vagyunk! Itt vagyunk ebben az apró kis csodában, ahol a gyermekek játékos formában tanulják a természetet, ahová már babakocsis "korban" is bátran el lehet hozni az apróságokat, ahol felnőttként is csodálatos élményekkel gazdagodunk... és amire elérünk a fedett madárleshez, oly sok élmény van már a tarsolyunkban, hogy a mögöttünk lévő napok minden vihara a múltba veszett, még ha órákra is, és ez nagy dolog!
A madárles a tanösvény (nekünk) végén van, bár ez így nem igaz, hiszen az ösvénynek csak a fele található a víz felett, ugyanis a cölöpsétánytól a part mentén lehet visszajutni, esetünkben a játszótérhez. 
A tanösvény teljes hossza (az írások szerint) 2500 méter. Hozzávetőlegesen az út fele vezet a nádfal között. A madárlesen való révedezés után lehetőség van a parton, a gyepráccsal "kikövezett" úton visszasétálni a parkolóhoz. Ez az út sem eseménytelen, de az igazi élmények tárháza a nádi sétány...
 
Értékelés:
Elfogult vagyok, mert imádtam a Tüskevárat, mert imádom a nádasok élővilágát. Szeretném hinni, hogy a tanösvény évek múltával is ilyen szép, és gondozott lesz! Bízom benne, hogy a kezelője (gazdája) kellő időt, energiát, és pénzt fog arra szánni, hogy ne jusson a Váci ártéri tanösvény sorsára!
 
 2023-07-12

Flag Counter