Budapest ----> Hajós  ~ 150 km

 

Hajós - Barokk kastély és Pincefalu

Nekem Hajós eddig teljesen kimaradt az életemből. Kastélyok után "kutatva" bukkantam rá erre a gyönyörű alföldi városra. Közhelyként hathat, hogy Hajóst meglátni és megszeretni egy pillanat műve, ám én így éltem meg!

Szekszárdról indulva, "hídpénz" nélkül autóztam végig az M9-es úton ( nem fizetős!). A városba  Miske felöl érkeztem meg ...és az első métereken már elvarázsolódtam! Minden érzékszervemet simogató kép tárult elém. Rendezett utcakép, virágok, fák ...csoda, komolyan!

A Barokk kastélyt minden gond nélkül meg lehet találni, gyakorlatilag az út mellett tündököl! A Jókai utcában bőséggel található parkoló, én is itt álltam meg, s innen is kezdem a beszámolómat.

A kastély kertjébe bepillantva elaléltam. Ne képzeljen el egy hatalmas kertet ...úgy klasszikusan. Ez a kert sokkal kisebb, egy teleknyi, de... csodásan nyírt tuják, pihenők, padok, és egy lilaakácos "lugas" várja a látogatókat. A napsütéses hétvégén többen üldögéltek a kerteben, s kávézgattak az alkalmi kis teraszon. Fontos lehet, hogy a kert és a kávézó "látogatásához" nem kell megváltani a belépőt!

A kastély 1739 és 1767 között épült barokk stílusban. Számomra egy újabb gyöngyszemmel 

 

gazdagodott a kis csoda ketegória! A földszinten kiállítások láthatók. Többek között be lehet pillantani a helyi szokásokba, a környék életébe ...beleértve a szőlőkultúrát, s a borászatot. 

Az emleten  az érseki lakosztály helyiségei ejtettek rabul. Sétám során megcsodáltam a szalont, a magánkápolnát, a háló-, és dolgozó szobát. Számomra minden apró részlet a helyén volt! 

A kastélybeli séta után, javaslom, hogy látogássák meg a Pincefalut, melyet az 54-es főközlekedési út tulajdonképpen kettészel. A Pincefalut a Tündérfalunak is nevezik, s hogy miért? Látogasson el ide, és minden bizonnyal választ kap a kérdésre! :)

Számomra nagy élmény volt a szűk kacskaringós utcácskákban sétálgatni, megcsodálni a pincéket, beleveszni a "forgatagba", töltekezni a helyiek kedvességében, mosolyában. Sok pince nyitva volt. Sok helyen üldögéletek a padokon, iszogattak, kortyolgattak, beszélgettek... A löszbe vájt pincék titkait nem fedeztem fel, de ennek ellenére nagy élmény volt a látogatás!

Ha erre járnak keressék fel a Sziegl Családi Pincét, mely  a Pincefalu szívében található! A kézműves borászat, a saját művelésű ültetvényeinek gyümőlcsét dolgozza fel évről-évre. A mennyei nedűket Sziegl Balázs borász segíti "hordóba", majd palackba. 

 

Értékelés *****

Ha erre jár ki ne hagyja a hajósi nézelődést, ha a környéken jár, mindenképpen jöjjön el, ha csak ide jön sem fog unatkozni!

 

 

Flag Counter