Budapest - Szentes ~ 160 km. 

Szentes
...nem volt betervezve, nem volt szándék arra, hogy megálljunk, hogy sétáljunk egyet, hogy belefeledkezzünk, s felfedezzük a Szentes szépségeit, de a város láthatatlan kezei megálljt "parancsoltak"!
Tulajdonképpen, ha a várost átszelő Kurca hídján nem autózunk át, megeshet, hogy meg sem állunk, de szerencsére megálltunk!
Kezdjük a Kurca folyóval.

​"A Kurca régebben az Amád, vagy Almád nevet viselte, s a Kurca nevet a török idõben kapta. Errõl egy történet is fennmaradt, mely így szól: Egy töröknek a fia, vagy a felesége belefulladt a Kurcába. A török úszni nem tudván a partról kétségbeesve kiabálta családtagja nevét: - Kurca-Kurca. Ezt a túlparton leselkedõ magyarok hallották és a szájhagyományok útján fennmaradt. "

Hajdan még gyümölcsöt és sót szállító hajók is közlekedtek rajta, mára már "csak" egy üde színfoltja a városnak, melynek a partján hatalmasakat lehet sétálni, üldögélni, horgászni... és belefeledkezni az úszó szökőkutak szépségébe, melyhez hasonló Európában csak Genfben található. Ott kicsit nagyobb, de ez meg a miénk! A két úszó szökőkút a meleg nyári napokon nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy a  felmelegedett folyó vizének a biológiai egyensúlya ne boruljon fel, egészen pontosan az oxigéntartalma ne csökkenjen egy kritikus szint alá!
A kurcán "átívelő" számtalan híd közül, szerintem a leghíresebb az Eszperantó híd, melyen gyalogosan lehet átkelni az egyik partról a másikra. A napjainkban látható híd már nem az eredeti, mert ez már beton pilléreken áll. Elődje fa lábakon állt, de az idő és a folyó oly mértékben kikezdte, hogy a közkedvelt hidat néhány méterrel  arrébb helyezték. 
A Kurca partjának ezen részén terül el a Széchenyi liget, mely a régió legrégebbi közparkja. A tikkasztó kánikulában, a park koros platán, vadgesztenye és kőrisfái alatt felüdülés sétálgatni. üldögélni... de akár egy jót fürdőzhet, s úszhat is az Üdülőközpontban. A ligetben található a  Koszta József Múzeum Csallány Gábor Kiállítóhely, mely látogatásunkkor (2023) átépítés miatt zárva volt.
A Kurca partjáról besétálunk a város központjába. A virágba borult Széchenyi tér, a Városháza, valamint a Tóth József Színház és Vigadó épülete... gyönyörű! Átsétálunk a Kossuth térre, melynek az egyik meghatározó épülete, a Koszta József Múzeum.
Középkor, török hódoltság, Rákóczi szabadságharc, korabeli polgári divat, majd a helyi, egyáltalán nem átlagos paraszti gazdálkodásba kapunk betelkintést. A kiállítás átfogó képe ad a helyi céhek mindennapjairól, megcsodálhatunk például a takácsok, bognárok, kádárok, korsósok, gyertyaöntők, mézeskalácsosok, szíjgyártók... sokat látott eszközeit, szerszámait. A kiállítás anyagából nem maradhat ki a helyi képzőművészet bemutatása sem. A városból elvándorolt, vagy helyben alkotó grafikusok, szobrászok, festőművészek munkáit felsorakoztató kiállítás megtekintése igazán szép lezárása volt a délutánnak. 
Mivel kicsit elment az idő, már nem tudtuk megnézni a gyönyörű virágórát, az 1905-ben épült Fridrich-féle fényírda kincseit, nem mártóztunk meg a gyógyfürdőben...
 
Értékelés:
Ha erre jár mindenképpen álljon meg, mert Szentes nem csak a boltokból ismert paprikáról és paradicsomról híres! Ha csak egy sétára áll meg a Kurca partján már kapott egy kis szentesi hangulatot, gazdagabb lett a Kurca illatával...

2023-08-01

forrás:

www.delmagyar.hu
szentes.utisugo.hu

Flag Counter