Budapest - Tiszaalpár ~ 120 km. 


 

Tiszaalpár  /  Árpád-kori falu és Földvár
Javaslom, hogy ha a környéken kirándul, egy rövidke pihenőt mindenképpen iktasson be Tiszaalpáron, megéri!
A település két látnivalójára szeretném felhívni a figyelmét, mely mindenképpen megérdemli, hogy tudjunk róla. A XVIII. században, a várdombon épült Jótanács Anyja római katolikus templom mellett található egy aprócska skanzen, mely mindkét látogatásomkor zárva volt, vagy legalábbis nem volt egyértelműen jelezve, hogy be lehet menni, így csak az utcáról készítettem néhány felvételt, így saját élmény híján marad az idézés...
"Tiszaalpáron a Millennium alkalmából felépített Árpád-kori falurekonstrukció a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg. Az eredetihez képest kissé zsúfolt formában, hiszen a valóságban egy falu 4-6 hektáron terült el. A felépített falurészlet két gazdasági egységet alkot, ahol a mindennapi élet, illetve az állattartás építményei láthatók.

A félig földbe mélyített nád vagy földfedésű veremház - mely Árpád-kori népi építészetünk leggyakoribb típusa - a XX. század elején, sőt még később is megtalálható volt falvainkban. A házak berendezése igen egyszerű, így minden lakóházban volt kemence, ülőgödör, és feltehetően polcok is. A mindennapi élet tartozéka még a házakon kívül épített, úgynevezett külső kemence. Ezeket miként a veremházakat szintén a földbe mélyítették. A külső kemencéket főleg sütésre használták, de alkalmazták szárításra és aszalásra is. Az állattartás emlékei a különböző méretű és formájú vesszőfonatos karámok. Ezek többnyire kör vagy négyszög alakúak voltak. A falvak vízellátását kutak biztosították, bár falvaink többsége víz mellé települt. A skanzenben egy fonott vesszőbéléses kút is látható. A gabona tárolására különböző nagyságú és alakú földbe ásott vermeket használtak. Amikor a tárolóvermek tönkrementek hulladékgödörként szolgáltak. A rekonstruált település házai és azok berendezése, valamint a ház körüli élet eszközei a korabeli hétköznapokat tárják a látogatók elé.​"

Mint a látogatásom után megtudtam, a skanzen tűzeset (melynek én nem láttam nyomát)miatt, bizonytalan ideig zárva tart.

A templom "túloldalán"  található  Földvárból megközelítése egyszerű, mindössze a kijelölt úton, (nevezzük bejáratnak) kell "felmászni" a várba, ahol sok minden tulajdonképpen nincs. Elsőként mindenképpen felhívnám arra a figyelmét a Kedves Olvasónak, hogy kellő felelősségtudattal másszon ide fe! 

A vár területe FOKOZOTTAN VÉDETT régészeti lelőhely!  A megye legjelentősebb bronz, és Árpád-kori régészeti lelőhelye, fokozott védelmet élvez! Kérem a várban sétálva, miközben a bronzkori őseink életmódjával, a vár történetével, a környék állatvilágával ismerkednek, ezt tartsák szem előtt! A várból pazar kilátás nyílik a Kiskunsági Nemzeti Park gondozásában álló Nagy-tóra, ahol ha szerencsés, vízimadarak százait tudja megfigyelni! A legszerencsésebbek parlagi sast is láthatnak, mely ezen a vidéken él, és világszerte fokozott védelem alatt áll!

Értékelés ***

Van aki úgy éli meg, hogy itt nincs is semmi, csak egy bezárt apró skanzen, és egy nagy földhalom. Van aki itt tobzódik az élményekben! Mindkét megélés tökéletesen rendben van!!!!

2023-07-26

forrás:

Kihelyezett táblák

www.knp.hu

Flag Counter