Budapest - Tiszakécske ~ 120 km. 

Tiszakécske - kilátó, szabadstrand, kisvasút...

 
​Az Országjáró által bejárt csodahelyek sorából eddig valamiért kimaradt a Tisza környékének, a vadregényes holtágak világának, a "szőke" folyó mentén található szépségeknek a bemutatása. Igen tudom, hogy írtam már Poroszlóról, illetve Szolnokról, de...
Tiszakécske első látásra elbűvölt! Szűken értelmezve, a Nádirigó tanösvény miatt jöttünk el ebbe a csodás városba, de ez a terv hamar a semmibe veszett. Megpillantva a zöldellő köntösben tündöklő, a Holt-Tisza ágából kialakított halastavat, nem volt kérdés, hogy be nem tervezett pihenő következik! A láthatóan közkedvelt horgászvíz ligetes partján annak ellenére jó volt egy kicsit megpihenni, hogy nem utaztunk nagyon sokat! A korai szieszta olyan jól sikerült, hogy ellenállhatatlan vágyat éreztünk arra, megmártózzunk a Tiszában. Erre tökéletes helyszínnek ígérkezett a szabadstrand, ahol valóban minden rendelkezésre áll, ami a felhőtlen pihenést hivatott szolgálni.

A strand felé vezető úton mindössze egyszer álltunk meg, de ez egy "kötelező" megállónak tekinthető. A folyótól néhány méterre, a kisvasút vágányai mellett található a Tisza-parti kilátó, ahonnan fantasztikus panoráma tárul elénk! A Tiszakanyar, mely a szőke folyó legnagyobb kanyarulata, a vadregényes folyópart,  a zöld ezernyi árnyalata, a madárcsicsergés, és a víz illata, melyet lehet, hogy már csak a képzeletünk generál, maximálisan elvarázsolta a kis csapatunkat! A kilátótól írhatnám, hogy egyenes út vezetett a szabadstrandig, de ez nem így nem igaz. A "WAZE-nak nem volt jó napja", de legalább kaptunk egy kis városnézést. A thermálszálló, épülete mellett elhaladva megérintett bennünket a nyár hamisítatlan hangulata, melyet a gyermekkorunk balatoni emlékeivel párosítottunk. Igen, a városból egy üdülőparadicsomba érkeztünk meg. Hétvégi házak, éttermek, panziók, fagyizók... és egy minden tekintetben élhetőbb, emberközelibb élmény, mint manapság (2023) a Balaton! A szabadstrandhoz megérkezve, az árnyékot adó fák alatt leparkolva indultunk ki a vízhez. 
A sétaúton megtekintjük "helytörténeti fotókiállítást",  a strandra belépve... strandröplabda pálya, öltözők, zuhanyzók, büfék (isteni a lángos!), napágyak, nádtetős napernyők, és kölcsönző, ahol valóban sok minden van a sup-tól kezdve az elektromos rollerig! Én nem szeretném egy közkedvelt strandhoz sem hasonlítani a partot, de  elképesztő hangulata van! 
A strandolás után teli hassal, elindulunk a Nádirigó tanösvény felfedezésére. A kisvasút végállomása mellett elhaladva...
 
​"50 évvel ezelőtt, 1971. augusztus 20-án indult első útjára a Tiszakécskei Úttörővasút. A keskenyvágányú szerelvény kisebb-nagyobb megszakításokkal 2009-ig üzemelt.  Több mint egy évtizedes szünet után, 2021 őszén indul újra a tiszakécskei kisvasút, hogy a látogatók a Tisza legnagyobb kanyarulatát immár vasúton is bejárhassák.
Tiszakécskén 1971. augusztus 20-án adták át a Tisza-parton 1,2 km hosszú, keskenynyomtávú pályán közlekedő Tiszakécskei Gyermekvasutat. A mozdonyok Túrkevéről, a kocsik Békéscsabáról származtak. A vendégek és a helyi lakosok körében is népszerű Úttörővasút közel 20 évig zavartalanul üzemelt május elejétől augusztus végéig. Ahogy az idők változtak, úgy lett az Úttörővasútból is Gyermekvasút. A 90-es években egyre gyakoribbá váltak az üzemszünetek, 1996-ban már egyetlen mozdony sem volt üzemképes. Azonban a helyi lakosok összefogtak, rendbe hozták a vasúti pályát és az egyik mozdonyt is, így a kisvonat újra pályára állhatott. A helyiek áldozatos munkájának köszönhetően egészen 2009-ig üzemelt a kisvasút, akkor viszont végleg leállt. Az újrainduló kisvasút pályájához a korábbi Gyermekvasút pályájából megmaradt 600 méteres szakaszt újították fel, de az egyre bővülő látnivalók miatt még további 1000 métert építettek hozzá, így a Tisza legnagyobb teljes kanyarulatát bejárja.. A kisvasút a Tisza-parti megállótól a Találkozások Házig közlekedik; útközben megáll a Játszótér megállónál, a 14 méter magas kilátónál és a Sportcentrumnál.  További újdonság, hogy már nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben üzemel a kisvasút. " 

...mindössze a város másik oldalára kell átjutnunk, az időközben megokosodott WAZE-val.

 

Értékelés:

Azt gondolom, hogy a város, és a környéke tökéletes helyszíne lehet egy kirándulásnak, vagy akár egy családi nyaralásnak is! HA ide látogatnak, a kerékpárokat semmiképpen se hagyják otthon!!! 

 

Flag Counter