Budapest ----> Gyula ~ 225 km.

schiffe-0020.gif von 123gif.de

 


Én azt mondom Gyula, ön nagy valószínűséggel azt fogja mondani, hogy vár, várfürdő... és nem utolsó sorban a kolbász!

Folytatva az Esztergomot bemutató írásom tematikáját, ebből az írásból a vár, és a várfürdő bemutatása, valamint a kolbász "megízlelése" kimarad, ám Gyulán olyan sok látnivaló van, hogy ez vélhetően fel sem fog önnek tűnni!  

Kérem tartson velem, és fedezzük fel együtt Gyulát, ahol szerintem térkép nélkül is, csaknem minden látnivalóra könnyedén rá lehet találni, amit esetleg nem jelez nyíl, arra a séta alatt lehet rálelni!

Talán meglepő, de nagy szeretettel ajánlom a vasutat! Abban az esetben, ha Budapestről indul, két óra ötven perc az út... békéscsabai átszállással. Tulajdonképpen amint leszállnak a budapesti vonatról Békéscsabán, már át is lehet szállni a "sokat látott" BZ motorvonatra, mely szerintem csak a pesti vonatra vár, hogy indulhasson!

A vonatról leszállva, ha az időjárás engedi, felejtsen el minden további közösségi közlekedést! A Béke sugárúton kb. tizenöt perc alatt be lehet sétálni a belvárosba! Gyulán nagy szeretettel várják a kirándulókat, a turistákat, a kerékpárosokat, a... 

Tehát a vasútállomástól induljon el a sugárúton. Néhány perc séta után, már nem a lakótelepi betonrengeteg uralja a képet. Az általános iskola épülete, és a Békés Megyei Büntetés-végrehajtás Intézetének hatalmas épületegyüttese utáni körforgalomban már ott áll a városszerte látható, a kirándulókat segítő jelzőoszlop...

Én javaslom,  hogy sétáljanak tovább a Béke sugárúton, és nem csak azért mert mi erre mentünk, hanem mert innen valóban minden szépséget könnyedén meg lehet közelíteni. Nézze meg a Vigadó épületét, és  Kohán György (1910-1966)  festőművész kiállítását. A Rómában, Párizsban és Budapesten tanult művész, számtalan festményt és grafikát ajándékozott a városnak, melyekből egy szép válogatás lehet megtekinteni!

A képtártól tulajdonképpen nincs messze az Apor Vilmos téren található  Erkel Ferenc Emlékház. Megközelítésére két alternatívát javaslok. Az "A" verzió, hogy a képtártól, a parkon átsétálva a Dürer Albert útig, és azon a belváros felé haladva... a "B" verzió, hogy a sugárúton tovább sétálva, a kis üzletsor után a Jókai Mór utcába befordulva (ha az emlékeim nem csalnak, akkor a "Németváros" felé mutató irányba) lehet eljutni az Apor Vilmos térre.

A kis kitérő után (jelszó továbbra is "Béke sugárút"), ha megéhezett, és szeretne egy jót ebédelni, ajánlom a Komló Hotel éttermét! Teli hassal kellemesebb a séta, de ha egy finom ebéd után, megkívánt egy csodás süteményt, néhány "lépésre", a Jókai utca belváros felé eső részén található a Százéves Cukrászda. Egy itt elfogyasztott kávé, sütemény, vagy fagylalt (nyalat) kihagyhatatlan része egy gyulai kirándulásnak! Én nem hiszem, hogy közel, s távol lehet ilyen környezetben "áldozni" az édességek oltárán! ...és a cukrászda múzeumát is nagy szeretettel ajánlom a figyelmébe!

Abban az esetben, ha az ebéd után még nem kívánja a süteményezést, akkor a Jókai utcában talál még egy, szerintem kihagyhatalan látnivalót, a Ladics-házat! A XIX. századi földszintes polgárházba belépve elkezdődik egy fantasztikus időutazás. Az eredeti berendezési tárgyak, bútorok, festmények, kiegészítők közötti nézelődésben óhatatlanul viszalépünk az időben!

Ebben a házban, mint a bejárat melletti emléktábla is "hirdeti", Petőfi Sándor is eltöltött néhány napot, ám akkor még a város jegyzője lakott itt. Később került az ügyvédi hivatást folytató Ladics család birtokába az épület, akik nem csak itt laktak, hanem itt rendezték be az irodájukat is.

A Ladics-Háztól... nos innen  már valóban nincs javaslat, mert bármerre folytatják a sétát, garantáltan lesz látnivaló bőséggel! Amire nagyon kell figyelni, az a kerékpárosok, hiszen a sétálóutcát a kerékpárút valósággal átszeli! A sétálóutca egyik látványossága a Világóra, innen pár méterre található a Kapus-híd.  Gyula kis élővize, az Élővíz-csatorna, vagy ahogy a helybéliek emlegetik, a Kiskőrös. A romantikus sétákra csábító parti sétány, a hajókölcsönző,  a közeli Japánkert... és Géza konyhájának a kerhelyisége is itt található!

Érdemes a Kapus-hídon átsétálni, mert a kisvárosi hangulat itt ötvöződik a nagyváros forgatagával, és ezt nem rossz értelemben írom, sőt! Csodálatos, szökőkutak, üzletsorok, pezsgő élet... Imádom Gyulát!

Visszakanyarodva a sétálóutca felé, én mindössze annyit  tudok javasolni, hogy előre... Virágok, szökőkutak, kisebb, és nagyobb terek, csodás köztéri szobrok, templomok, éttermek, cukrászdák, és ezt a felsorolást hosszasan folytathatnám! Múzeumokból, és kiállítóhelyekből sincs hiány. A választékból kiemelném, és egyben nagy szeretettel ajánlom a Táj-, víz és fürdőtörténeti kiállítóházat, melyben 1887-1965-ig a városi gőz és kádfürdő működött.

Bízom benne, hogy érződik az élmények, és látnivalók sokasága, de a hely "szűke" némi önmérsékletre int, ám nem tudom úgy befejezni az ajánlómat, hogy ne írjak az Almásy-kastélyról! Abban az esetben, ha nagyon röviden kéne írnom pár szót, akkor: Kihagyhatatlan, csodálatos, lenyűgöző!

Picit hosszabban... Idő hiányában,"csak" az állandó kiállításra váltottunk jegyet, mely vezetéssel, és egyénileg is bejárható. Információ hiányában, mi a vezetett túrát néztük ki, mely a vetítőből indult. A kastély történetét feldolgozó filmecske nagyon jó volt, ám jött a vezető és a film közben fel kellett állnunk, hiszen nem akartunk lemaradni a csoporttól. 

A kiállítás tematikája már az első pillanatban elvarázsolt minket! A cselédség életének bemutatása, interaktív elemek sokasága, és egy vezető aki... (és ez nem gonoszság, nem lebecsülve azt a tudást, melynek a birtokában van az úr, de egyszerűen nem voltunk nyitottak a sok, talán feleslegesen elnyújtott barokk körmondatra, erőltetett poénra)...időnként hadarva annyi információt öntött ránk, hogy az már első teremben feladtuk, és többed magunkkal elindultunk a felfedező útra! 

Biztos vagyok benne, hogy így sok értékes információ nem jutott el hozzánk, valószínűleg sokkal többet olvastunk, és gyanítom, hogy sokkal kényelmesebben jártuk be a kastélyt! Nincs kétségem afelől, hogy így egyes szobákat, tárgyakat, interaktív élményelemeket tolongás nélkül, a saját ritmusunkban tudtunk megtekinteni, kipróbálni... A vezető által, az indulásnál említett másfél órás tárlatvezetést mi is kitöltöttük, és ezt úgy, hogy nem mentünk vissza sehová, nem repetáztunk az élmények sokaságából, a mozin kívül sehol! Számomra az év egyik legmeghatározóbb kastély-élménye volt ez a látogatás! Ez valóban egy kötelező program, ha Gyulára ellátogat!

Gyula egy olyan város képét tárta elénk, melyre én azt mondom, hogy példa lehet még Budapestnek is! Nyüzsgő élet, számtalan apró bolt, étterem, kávézó, rendezettség... és én nem azt mondom, hogy nincs eldobott szemét, hogy nincs üres üzlethelyiség, nem azt mondom, hogy nincs... de az összkép az elképesztő!

Értékelés:

Budapestről a közlekedés kiváló, a város gyönyörű, élmények,  szépségek, ízek, és illatok sokasága öleli itt át a kirándulókat, Gyulát meglátni és megszeretni....

 

forrás: www.gyulavaros.hu

Flag Counter