Budapest - Szeged ~ 185 km. 

...

 
.​..még sosem voltam Szegeden, és ezt már így utólag bánom! Az egész kiruccanás tervezése​, az utazás előtt hónapokkal korábban elkezdődött, ugyanis a Szegedi Szabadtéri Játékokra érkeztünk, egészen pontosan a Chicago című fantasztikus darabra, és meg sem fordult a fejemben, hogy S​zeged annyira beszippant, hogy az Országjárón új bejegyzés fog születni​!
Mivel a vasútállomás és  Szabadtéri Színház között, csaknem félúton sikerült szállás foglalni, ami azt jelenti, hogy mindössze 10 perc kényelmes sétára voltunk a "mindentől" hamar eldőlt, hogy az autó itthon marad!
​Nekem már az érkezés perceiben elkezdődött az élmény cunami! A vasútállomás, annak ellenére hogy pályaépítés miatt nem a legszebb képét mutatja... nos az épület, és a kis fénykép, és a vasútmodell "kiállítás", a zongora, a... engem megvett! A "híres" tram-train, illetve a villamos megálló mellett elsétálva, csakhamar a szállodában voltunk. Gyors felfrissülés, és  irány a belváros! A Hősök kapuján... mondhatnám átsétálva, de ez így nem igaz, hiszen itt meg kell állni! A kapu freskósorozata az I. világháborúban elesett szegedi katonáknak állít emléket. Aba-Novák Vilmos festőművész által készített "emlékmű"  olyan szívbe markoló, ám mégis olyan gyönyörű, melyhez fogható szabadtéren megtekinthető emlékművet én meg nem láttam!
A belváros kapujától csaknem egyenes út vezetett az Szegedi Dómhoz. A téren álló színpad eléggé bekorlátozza Isten elképesztően gyönyörű házának fényképezhetőségét, de mindent meg lehet próbálni! Belépve hazánk egyetlen, a XX. században épült székesegyházába eláll a lélegzetünk!!! Nem attól, hogy itt lehetünk Magyarország ötödik legnagyobb templomában, nem attól, hogy egy-egy részlet, egy-egy freskó varázslatba ejtett minket, nem attól, hogy... Itt valami más, amit ritkán érzek ilyen hangsúlyosan egy egyházi épületben... itt valódi egységet látok s érzek. Nem hasonlítani akarok, de utoljára ilyen érzésem évekkel ezelőtt volt Veleméren, a Fény templomában, és anno Palma de Mallorcán, a katedrálisban. Igen talán mindhárom templomban a fények játéka, a megjelenő színek sokszínűsége ejtett rabul, és még biztosan sok minden más is, melynek nagyobb részét nem tudom megfogalmazni, a kisebb hányada, pedig... mh, maradjon az én titkom. A Szegedi Dóm nem csak az én érzésimben került be a különleges kategóriába, ugyanis az orgonájának a sípjai több helyen vannak elhelyezve! Ez nagyon különlegessé teszi, hiszen a világban nagyon kevés olyan templom, székesegyház, bazilika... van, ahol (a felújítás óta) egy helyről lehetséges megszólaltatni a pár centistől, a több méter magas sípokat!
A sétánk következő állomás a Dugonics tér, a szökőkúttal, a Szegedi Tudományegyetem épületével, ahonnan a sétálóutca irányába indulunk tovább. Tisztaság, gyönyörű épületek, paloták, szökőkutak, parkok, kávézók, éttermek, ízek, illatok, az utca felett napvitorlák... gyönyörű! Igen utcáról -utcára sétálva, Szeged beszippantja a látogatókat, elveszik az idő, és akinek estére színházjegye van annak önmérsékletet kell tanúsítania!!!!
A reggeli után irány a Tisza-part! A Móra Ferenc park, a Móra Ferenc Múzeum, ahol többek között megcsodáhattam az ókori Kína világát bemutató kiállítást, az agyagkatonákat, a halott uralkodói jádepáncélt... A parkban található Vármúzeum kimaradt, de azt gondolom, hogy egy következő túrára is hagyni kell "élményfaktort"!
A hétvége kétségtelenül "ütős" programjainak levezetéseként már csak sétáltunk. A Széchenyi tér árnyas fái alatt rövid pihenő után folytatjuk az utunkat arra amerre a lábunk visz. A Gyógy-, és Élményfürdő előtt lilaakáccal benőtt pergola ad árnyékot ivókútnak (Anna-kút, Anna forrás). Tovább sétálva rábukkanunk Szeged talán legszebb szecessziós épületére, a Reök-palotára. A palotában található kiállításokat nem néztük meg, de a cukrászdát leteszteltük! Tökéletes, "pipa"!!
Bármennyire is marasztal minket Szeged, sajnos a indulnunk kell haza. Bele sem merek gondolni, ha autóval érkezünk akkor mikor indulnánk el! Kellett ez a keret, és kell ez a kis hiányérzet, hogy még mennyi mindent nem láttunk, kell...

 

Úti tipp:

A vasút bármilyen is, teljes kényelemmel "repít le" Szegedre, és ha Okos jeggyel utazik, szerintem még még első osztályú jegy ára is (két fővel kalkulálva) gazdaságosabb, mint  az autó!​ A vasút állomás villamossal pár percre van a belvárostól de sétálva sem több (tempótól függően) 15-20 percnél!

 

Értékelés:

Egy friss szerelem mindig bohókássá tesz, talán túlzásokba taszít, talán  felnagyít átlagos dolgokat, ám Szegedet még napokkal később sem tudjuk belerakni "az itt is voltunk szekrénybe". ...és ez azért jelent valamit!!!

2023-07-31

Flag Counter