Budapest ---> Szenna ~ 210 km.

Szennai Skanzen

Mielőtt a skanzenről írnék, muszály a faluról is szólnom pár szót! A faluról, melynek a határában (Kaposvár felöl érkezve) megálltam, s nem azért mert még sosem láttam legelésző teheneket. A táj színei, domság lágyan hullámzó vonulata, és a békésen kérődző állatok színes egyvelegének oly tökéletes harmóniája tárult elém, melyet eddig jórész csak nyugati szomszédunk alpesi legelőin láttam.

A településre megérkezvén, elvarázsolódtam. A szép minden szinonímája megjelenik itt. A völgy vonalát követő gondozott házsorok, s utcák, a fantasztikus tölgyfából faragott szobrok, melyek a Zselic védett növényeit örökíti meg, a patak, mely átszeli Szennát... Tökéletes!

A skanzenre nagyon egyszerűen rá lehet lelni, hiszen mondhatjuk, hogy a település központjában található, a főút mentén. Egyszerűségében szépséges bejárat,  kis fából készült házikó, mely pénztár, ajándékbolt, és "büfé" is egyben. A jegy megvásárlásakor jó érzés lett volna kapnom, egy kis... nem is mosolyra vágytam, csak érezhető kedvességre, arra az érzésre, hogy jó hogy eljöttél, örülök, hogy... Kérem higyje el, nem egy utópisztikus álmot kergetek, mert nagyon sok helyen ez az érzés megérkezik. A belépő megvásárlásának, számomra következő furcsasága, hogy a templomba külön meg kell vásárolni a belépőt. Ne értsenek félre, nem az összeggel van "gondom", de miért nem lehet azt mondani, hogy ...és ebben benne van minden. Mondanom sem kell, a csodálatos templomba megváltott belépőnek csak addig volt szerepe, amíg megvettem. 

Megmagyarázni meg tudom, csak nem értem!

(Hofi Géza)

No de legyen elég ennyi negatívum, mert a skanzen, mely hazánkban harmadikként nyílt meg, valóban szépséges! A szabadtéri gyűjtemény egyik különlegessége, hogy a csodálatosan festett, kazettás mennyezetű református templom az eredeti helyén álll, és a község vallási életének fontos része a napjainkban is. Előtte található a parókia, mögötte pedig a temető...

A gyüjtemény, mely a templom mellé épült fel, mindössze egy utcából áll. Az épületekről mindenképpen tudni kell, hogy az áttelepítésük során, a lehető legtöbb eredeti anyagot megtartották. Az építési "technológiában" is követték a hajdani mesterek hagyományos technikáit tehát amit látunk, az talán már csak akkor lenne hitelesebb, ha elmennénk például Somogyszobra, de erre nincs szükség, hiszen Somogyszob, Nagykorpád, vagy Segesd, ha csak egy porta erejéig is de bútorostól, kemencéstül, gazdasági udvarostól Szennára "költözött"! 

Mindössze öt takaros porta, néhány présház, pince, s gazdasági épület, de ez pontosan elegendő ahhoz, hogy visszarepüljünk az időben, s bejárjuk  Somogy és a Zselic apró falvait, bepillantsunk a helyi mesterségekbe, megcsodáljuk a hajdan használt eszközöket, gépeket... és ez még úgy is nagy élmény, hogy bizony alig van információs tábla, nem is beszélve arról, hogy ha esetlegesen kérdés merül fel, "nagy művészet" kompetens emberre lelni!

A gyermekeknek is ingergazdag a környezet, hiszen a baromfiudvarral való ismerkedés mellett, számtalan hagyományos népi játékkal is megismerkedhetnek! 

A "falu feletti" domboldal présházaiból, a régi temetőn át, "egyenes út" vezet a templomig, melyhez hasonlót én még nem láttam.

 A díszesen festett kazettás mennyezetű templomban hosszú percekig csak ámulva töltekezek. Póbálok minden formát, színt, motívumot befogadni, de azt érzem, hogy ehhez egy látogatás nem elegendő!

 

Értékelés:

Hiszem, hogy a XXI. század emberének bizony sok esetben tanulságos lehet egy kis időutazás a múltba. A szabadtéri néprajzi gyűjtemények erre csodálatos terepet biztosítanak. Kézközelbe kerül az egyszerű, ám nagyszerű dolgokat teremtő, s alkotó paraszti gondolkozás! 

Flag Counter