Budapest ---> Grábóc ~ 170 km.

Szerb ortodox templom és kolostor

Az aprócska tolnai falut remekül meg lehet közelíteni. A magam részéről ajánlom, hogy  "jövet vagy menet", nézze meg a közelben lévő szálkai halastavat is! A csodás környezetben, kellemes kikapcsolódás lehet egy tóparti séta, vagy piknik!
Megérkezve Grábócra, elsőként a római katolikus templom hívja fel magára a figyelmet,  a mellette látható egyszerű, de csodálatos állapotban lévő kálváriával.  
A település 2015-ben gazdagodott egy fa kilátóval is, mely a falu feletti dombon épült meg. A Mária-kilátóhoz nem csak a panoráma miatt érdemes felmenni. A környezete is szépen gondozott, s lehetőség kínálkozik sütögetésre, és bográcsozásra is. 
A szerb ortodox templom  a falu végén található. A parkolótól pár méterre csörgedező patak felett átívelő hídnál kezdődik a ...különleges csoda! Csodáról beszélek, hiszen ez a templom sérülés nélkül vészelte át a háborúkat. Különleges, ugyanis építészetileg, a hazai ortodox templomok között egyedül ennek van kupolája, és hogy még fokozzam a "legeket", közöttük ez talán a legdíszesebb!

Tehát átsétálva a hídon, rögtön egy négyzet alakú kútházon ragad meg a tekintet. Az alsó szint nyitott ajtaja, s a "bentről" kiszűrűdő víz csobogása bevonzza a tekintetet! 

Az iszlám időkbe visszarepítő szamárhátíves boltív "ölelésében", a falon egy kisebb, s egy nagyobb aranyozott ikonon piehennek meg a szemeim. Az iszlám kultúra szimbolikájához köthető motívumokkal díszített vörösréz csőből bőségesen folyik a víz a kis "medencébe". Anno a víz, a vallási rituálék (kéz és lábmosás) eszköze volt, a későbbiekben, a megfáradt utazók szomját oltotta. A falon két fényes, hosszú láncon "lógó" ivóedény található. 

A kútház emeletén, az egykori kapus-szoba található, mely nem látogatható, éppúgy, mint a templommal szemben álló kolostor sem. A domboldalon található szerb ortodox temető szervesen illeszkedik az épültekhez. Megkockáztatom, hiánya megmagyarázhatatlan űrt generálna ebben a csodás egységben...
A templomba belépvén, lévén, hogy nem vagyok napi vendég szerb ortodox templomokban ...elámultam. Csatlakozva egy kis csoporhoz, iszom a helyi vezető szavait. A templom történetéről, s magáról a vallásról is sok információval gazdagodom. Megtudom, hogy a templom belső hármas felosztása minden szerb, illetve keleti templomra jellemző.
Minden bizonnyal feltűnik a látogatóknak, hogy nincsenek padok sehol, illetve csak a falak mentén, de azokat csak a betegek, s az idősek használhatják. A bejáratnál, mint a későbbiekben megtudtam a kisebb, női részbe érkezünk, ahol lehet néhány ajándéktárgyat is vásárolni, A középső rész, a férfiak tartózkodási helye, ez a legtágasabb tér, külön bejárattal is rendelkezik. 
Szerintem elsőre  a hatalmas ikonosztáz ragadja el a látogatók figyelmét, mely mögött bújik meg az oltár, s ezáltal a világi hívek nem is láthatják azt. Az ikonosztáz fából készült, és arany füstlemezzel van borítva. A 12 apostolon kívül, az ószövetségi nagy prófétákat megtekintve feltűnik, hogy három ajtó is nyílik innen. a középsőn, a Királyi kapun csak felszentelt személy léphet be, a tőle jobbra, illetve balra találhatókat a szolgálattevők használhatják... és (kis kivétellel) csak férfiak! 
Érdemes közelebbről is megnézni a falakat, mert csalóka az élmény. Kizárólag csak a kupolában található márvány, mindenhol máshol festettek a felületek
A templomban a mai napig őrzik a tüzérek és bányászok védőszentjének, Szent Borbála homlokcsontjának egy kis darabkáját, melyet Simeon szerzetes hozott magával jeruzsálemi zarándokútjáról.
...rengeteg érdekességgel, információval lettem gazdagabb, melyből itt és most valóban csak egy kis cseppet tudtam átnyújtani Önnek,  a teljesség igénye nélkül! Ha tervezi a látogatást, kérem tájékozódjon, hogy nincs-e hazánkban olyan állami küldöttség, aki miatt nem lehet látogatni a templomot, s a környékét!
 
 
 
Értékelés *****
Az élmény leírhatatlan,  szavakban nehezen megfogalmazhatóak! Ha erre jár ide mindenképpen látogasson el!
 

Flag Counter