Budapest ----> Somogyvámos ~ 200 km.

Mielőtt elindul, felejtsen el mindent, amit eddig hallott Krisna -völgyről. Ne legyenek elvárásai, ne építsen fel egy képet, melyben lemodellezi azt, hogy mi fogja itt várni! Készüljön arra, hogy itt mosolygós emberek jönnek-mennek, s úgy köszönnek, hogy a szemünkbe néznek ...miközben teszik a dolgukat! 

Krisna-völgy

A Sztúpáknál már említettem, hogy nem kell ahhoz, jelen esetben Krisna tudatú hívőnek lenni, hogy ide ellátogasson. Jómagam sem vagyok az, egyszerűen kíváncsi voltam Krisna-völgyre. 

Somogyvámos Fő utcájáról, mintha egy portára kanyarodnánk be...

Nagyon jó érzés itt sétálni, megálni a kis tavaknál, beülni a vélhetően vallási hagyományból megépített kis pihenőkbe, itthon érezem magam, "megérkeztem".

A bejárattól kb. 10 - 15 perc a séta a templomig. Minden órában indul a vezetett túra (kivétel 14 órakor). A program egy rövid beszélgetéssel kezdődik, majd a vezető elmodja a vallásukhoz köthető információkat, megismerkedünk Krisna-völgy történetével, és kapunk egy kis betekintést a mindennapi életükbe is.  Ebben a térben található egy kis ajándékbolt is, no és igen, ide már utcai lábbeliben nem lehet belépni. Az ajtó előtt kell hagyni a topánkákat!

A beszélgetés után bemehetünk a templomba, ahol a Krisna tudatú közösség napi lelki életébe is bepillanthatunk. ...érdekes élmény, s egyben tapasztalás is. ...mintha egy más világba csöppennénk bele, ám erről nem tudok, s nem is szeretnék írni, mert ezt az élményt leginkább ott lehet mélyen megélni, ám biztos vagyok abban, hogy mindenkinek mást ad, más benyomások, érzések kerülnek, s kerekednek a felszínre.  

 

A vezetés végére kicsit megéhezve megcélozzuk az éttermet, Egyszerű, de tartalmas vega ételt eszem, melybe beletartozik egy rózsvízből készült limonádé is. Az ebéd elfogysztása után irány a völgy, immár vezető nélkül. A kertészetben kezdem, majd a dús legelők között átsétálok a tehenészetbe. Útközben felmegyek egy kis kilátódombra, mely mellett a gyermekeket egy játszótér várja.

 

A tehenészet megtekintése után következik az iskola , ahol a legnagyobb gyermek jelen pillanatban 7. osztályos.

Amennyiben ellátogatnak Krisna-völgybe néhány szabályt be kell, hogy tartania. Ezekről a regulákról a honlapjukon kimerítő tájékoztatót olvashatnak, a sok értékes információ mellett, melyek a völgy életével, s a programokkal kapcsolatosak.

Értékelés:

Nehéz bármit is írni, mert... ez valakien egy nagyon különös világ, mások pedig itt érzik magukat otthon, úgymond haza érkeznek., Nem tudom leírni tiszta szívvel azt, hogy igen, ezt mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg. ...de azt sem érzem valósnak, ha azt írom, hogy ne látogasson el ide. Valahol a kettő között lehet az igazság. ...talán, igen azoknak nagyon ajánlom, akik nyitottak, és nem csak az anyagi világ értékei iránt éreznek vonzódást, és azoknak is ajánlom, akik érzik, hogy szeretnének valami másba is bepillantani, mint amiben a mindennapjaikat élik. 

Értékelésem nagyon szubjektív lesz, és direkt fogalamzok úgy, ahogy:  Látogatásom alatt néhány dolog átértékelődött bennem. Sok információt továbbengedtem, mert nem éreztem azt, hogy nekem szól. És természetesen volt  olyan gondolat is, mely megérintett, és továbbgondolásra érdemes. 

Képek: saját készítés

 

Flag Counter