Budapest ----> Neszmély ~ 73 km.

 

Hajóskanzen

Neszmélyre megérkezve, a főút "dunai" oldalán keresse a nagy hajócsavart, s ha megtalálta, akkor csak forduljon be az utcába, s pár méter megtétele után, az egykori Szovjetunióban épült Vöcsök szérnyashajó "köszönti" Önt a Hajóskanzenben " nevében". A parkolásról csak annyit... ahol tud, és ahol van hely.

Az 1918-ban épült Neszmély lapátkerekes gőzös gépházából indulva, végig lehet sétálni a hajót. Bepillanthat a kapitány kabinjába is, de kérem ezt csendben tegye, mert láthatóan el van mélyedve a gondolataiban.

A csendes Szent Ilona öböl legöregebb hajója, az 1869-ben épült a Zoltán. A hajón egy kis kiállítás várja a látogatót.

Szegény Petőfi gőzős évek óta a rozsda tápláléka. Talán ő az egyetlen olyan pontja a skanzennek, mely nem változott a az első látogatásunk óta!

Az utolsó látogatásunkkor a vízen ringatózott a külsőre nagyon szépen rendbehozott, Debrecen névre hallgató (Ex Kassa) folyami áruszállító hajó, mely megjárta az Adriát is. Ez a hajó (talán) 2018 májusa óta Budapesten a vetett horgonyt, mint rendezvény hajó. Szintén Budapestre látható már, a Parlament előtt az alacsony építésű, és kis merülésű, 1871-ben épített folyami monitor a Lajta. A hadihajón, (kérem vegye komolyan a kérést) vegyen fel a védősapkát, mert a fedélzetről leérkezvén a hajó hasába, bizony a nézelődés, olvasgatás közben könnyen be lehet verni egy óvatlan pillanatban a fejet.

2018 májusi látogatássunkkor egy új benyomással gazdagodtam.A Skanzen egy családi piknikező hely lett. A szépen gondozott füvön pihenve eszegetve, beszélgetve, csak úgy repül az idő. Hétvégenként távirányítós kishajókkal játszhatnak a gyermekek, lehet evezni, halat enni, horgászni...

 

Értékelés:

Azt gondolom, hogy ez egy nem mindennapi program. Gyermeknek, felnőttnek egyaránt élmény lehet, egy kicsit visszakalandozni a múltba!

Flag Counter