Budapest ----> Neszmély ~ 73 km

 

Hajóskanzen

Neszmélyre megérkezve, a főút "dunai" oldalán keresse a nagy hajócsavart, s ha megtalálta, akkor csak forduljon be az utcába, s pár méter megtétele után, az egykori Szovjetunióban épült Vöcsök szérnyashajó mellett "találja magát". A parkolásról csak annyit... ahol tud, és ahol van hely.

Az 1918-ban épült Neszmély lapátkerekes gőzös gépházából indulva végig lehet sétálni a hajót. Bepillanthat a kapitány kabinjába is, de kérem ezt csendben tegye, mert láthatóan el van mélyedve a gondolataiban.

A csendes Szent Ilona öböl legöregebb hajója, az 1869-ben épült a Zoltán. A hajón egy kis kiállítás várja a látogatót.

 

Szegény Petőfi gőzős évek óta a rozsda tápláléka. Talán ő az egyetlen olyan pontja a skanzennek, mely nem változott a az első látogatásunk óta!

A vízen ringatózott korábbi látogatásunkkor a külsőre nagyon szépen rendbehozott, Debrecen névre hallgató (Ex Kassa) folyami áruszállító hajó, mely megjárta az Adriát is, ám ez a hajó már 2018- májusában már nem volt itt.

Néhány éve itt állt az alacsony építésű, és kis merülésű 1871-ben épített folyami monitor a Lajta, de felhozták Budapestre, a parlament előtt horgonyozták le. A hadihajón, (kérem vegye komolyan a kérést) vegyen fel a védősapkát, mert a fedélzetről leérkezvén a hajó hasába, bizony a nézelődés, olvasgatás közben könnyen be lehet verni egy óvatlan pillanatban a fejet.

2018 májusi látogatássunkkor egy új benyomással gazdagodtam.A Skanzen egy családi piknikező hely lett. A szépen gondozott füvön pihenve eszegetve, beszélgetve, csak úgy repül az idő. Hétvégenként távirányítós kishajókkal játszhatnak a gyermekek, lehet evezni, halat enni, horgászni...

Értékelés ***

Azt gondolom, hogy ez egy nem mindennapi program. Gyermeknek, felnőttnek egyaránt élmény lehet, egy kicsit visszakalandozni a múltba!

Flag Counter

booked.net

Útvonal:

Autó:

Budapest - 10-es út - Piliscsaba - Dorog - Neszmély 

 

Tájékoztató jelleggel:

Busz:

Budapest, Árpád híd - Dorog - Neszmély

 

 

A Hajóskanzen honlapjára a képre kattintva jut el.