Budapest - Adony ~ 58 km. 

 

Szőlőhegy 

 

Adony hallatán sokunknak a Duna, és a holtágak természeti szépségei jutnak az eszünkben, ám egy kis barangolással, kicsit eltávolodva a Dunától akad itt is eldugott kincs!

Adonyból Perkáta felé autózva, az M5-ös autópálya lehajtóját elhagyva, csakhamar megpillantja a település egyik büszkeségét, a Szőlőhegyet.  Szőlőhegy hallatán megindulhat a fantáziája a Kedves Olvasónak, de kérem ne  tegye! Ne gondolkozzon "nagyban", hiszen a hegy mindössze 6,5 km. hosszan emelkedik ki a tájból, a cikolai tavakig. területe 76 hektár, melyből 50 hektár a szőlő területe. A hegyen 1200 telek található, s 1100 présház. ...igen, apró kis parcellák sokasága, ám azért van itt tradició is!  Az első írásos emlék a helyi szőlészkedésről 1331-ből származik! 

A műút modhatjuk, hogy kettészeli a hegyet. A horgászok egy, a szőlőhegy alján kanyargó földúton jutnak el Czigler tóig. A vándorok itt is lekanyarodhatnak, de ha még pár métert megtesznek az "aszfalton", megpillnathatják az elmúlt években épült "imitált" pincesort.

 

 

Felhívom a Kedves Olvasó figyelmét, a sokfelé látható, a tájékozódást segítő táblákra! A szépséges, nagy gonddal megalkotott táblákból sugárzik a gondosság, az  egyediség. Ilyet minden bizonnyal csak itt látni, mert ezeket bizony (nagy valószínűséggel) a helyiek készíthették!

Látogatásom, egy napsütéses februári napon volt. Téli csapadéknak sajnos híre sem volt még! Ami fogadott az egy "jó  adag" csend, gondozott környezet, kedves emberek, doromboló cicák...  Minden túlzást nélkülözve, valódi "agymosás" részese voltam!

A Kápolna sor (ez az utca "becsületes neve") bejáratánál mi más is fogadhatná a látogatókat, mint pár egymásra rakott hordó, egy koros, ám szép állapotú kút, egy térkép a hegyről (lásd fent), egy... 

A löszfalat megtartó imitált pince bajáratok mellett elsétálva, már megérint a táj, és a helyiek lelkének a szépsége. Nem célom, díszes szófordulatokkal jellemezni az amit itt megéreztem,  hiszen nincs is miért! 

A XIX. században épült, de láthatóan a közelmúltban megújult Szent Orbán kápolnhoz egy lépcsősor vezet fel. Présházak sokasága "hever a lábunk alatt"! 

Nincsenek paloták, nincsenek... de van néhány szép ház, nagyobbacska telek, ám inkább az egyszerűség és a szépség finom elegye kel itt életre.  

 

 

A séta alatt megérkezett egy érzés, mely azt sugallja, hogy hiába olvastam én a bejáratnál, hogy milyen sok gazda van ezen a viszonylag aprócska területen, ez mit sem számít! Ez egy közösség, mely közösen tesz a hagyományok ápolásáért, a környezetük szépítéséért, a... Szinte mindegyik, általam látott kis présház egy kis ékszerdoboz volt. Mindegyikben találtam egy kis szegletet, egy kis... mely megfogott, ám azt érzem, hogy tapintható itt a szeretet is, a vendég, a föld, a természet, s a szőlő szeretete, s tisztelete!

A pincék, és présházak között számtalan jele van annak, hogy a szezonban jönnek mennek a vendégek, s a soraim elolvasása után talán még többen ellátogatnak ebbe a kis földi paradicsomba! 

Nem szaporítom a szót, hiszen a képek talán beszédesebbek lehetnek!

 

Értékelés:

Ha a környéken jár, ha szeretne  egyet sétálni, kiszakadva a nyüzsgésből hiszem hogy itt a legjobb helyen van, s csak bízom benne, tapasztalat híján, hogy üres gyomorral sem lehet innen elmenni!

 

 

Flag Counter