Budapest ----> Esztergom ~ 55 km.

 

Kedvenc városaimat bemutató "sorozatom" következő állomása (VeszprémVácSzékesfehérvár, és Győr után) Esztergom.

Nem tagadom, hogy sokat töprengtem, hiszen Esztergom turisztikai vonzereje megkérdőjelezhetetlen! Nem gondolom, hogy van ma hazánknak olyan polgára, aki még nem hallott, olvasott volna erről a városról... pontosabban a Bazilikáról és a környékéről. Itt látom a rést a "pajzson", hiszen Esztergomban oly sok látnivaló van, melyek közül a Bazilika és a vár csak egy csipet!

Eljutni Esztergomba nagyon egyszerű! Autó, busz, vonat, hajó... Önre van bízva melyik közlekedési módot választja! Ha közösségi közlekedést helyezi az előtérbe, javaslom a vonatot,  mely talán a leggyorsabb módja az utazásnak. A vasútállomásról busszal pár perc alatt be lehet jutni a belvárosba, ám abban az esetben ha szeret sétálni, nézelődni, nem biztos, hogy a busz a legjobb megoldás!

Éppen ezért a vonatos, sétálós "verziótban" szeretném önnek megmutatni Esztergomot! 

A belváros felé sétálva, az első látnivaló melyet kiemelnék, a Szent Anna templom, melyet Kerektemplomnak is szoktak hívni. Nekem csak egyszer volt szerencsém belülről is megnézni... lenyűgöző! Packh János építész, az esztergomi  Bazilika dómjának a megépítését kísérletezte ki a Kerektemplommal, így joggal tekinthetjük a Bazilika kicsinyített másának!

A templomtól két lehetőség van a további sétára. Az egyik, hogy egyenesen tovább haladva az Főapát utcáig, és azon végigsétálva, hamarosan gyönyörű barokk épületek között találja magát, melyeknek egy része már megújult. 

A Széchenyi tér a város egyik ékköve. Színpompás virágok, szökőkutak, éttermek, kávézók ...és csak remélni lehet, hogy a Polgármesteri hivatal is megújul hamarosan, és akkor valóban teljes lesz a pompa! 

Az őslények és ásványok iránt vonzalmat érzőknek szeretettel ajánlom a közeli Arany János utca 5. szám alatt található Geoda Interaktív Ásvány és Őslénykiállítást, melynek a bejárata a belső udvarból nyíilik. Minden további információ a csatolt linkben található!

Amennyiben inkább vonzódik a dunai hangulathoz, akkor a Kerektemplomból kijövet, Esztergom talán legnagyobb körforgalmából nem egyenesen, hanem balra az Árok utcán végigsétálva, elérik az árnyas Kis Duna sétányt. Mielőtt rátérne az Árok utcára egy apró kincsre hívom fel a figyelmét. A ruházati üzlet épületén egy régi tábla mutatja, hogy 1838. március 13-án meddig ért a víz!

A Kis Duna sétányon egészen a vár "lábáig" el lehet jutni. Ez az a Dunaág, ahol sokszor látni kajakosokat, van motorcsónak kikötő, ha nyitott szemmel sétál rálel néhány apró szépségre, és a hatalmas fáknak köszönhetően, a legmelegebb napokon is kellemes a klíma. Ha megéhezett, vagy megszomjazott, van hová beülni, sőt itt található a strandfürdő is, mely nem keverendő össze a Prímás-szigeten található élményfürdővel!

A Duna-parton hosszasan el lehet sétálni, át lehet több helyen sétálni a Prímás-szigetre is, a Nagy Duna sétányra. A szigeten található többek között az élményfürdő, a hajóállomás, és a Mária Valéria híd, melynek egy részét a II. világháborúban visszavonuló német csapatok felrobbantották. Sajnos 2001-ig kellett várni arra, hogy a csonka híd ismét megnyisson, és át lehessen rajta kelni Szlovákiába!

Visszakanyarodva a Kis Duna sétányhoz (mely számomra igazán kedves, és kitűnő kiindulás pontja egy esztergomi sétának), szeretném felhívni a figyelmet az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium épületére, a közelében lévő Erzsébet szoborra, és a panorámára. Háttérben a vár, a Bazilika, és a vakítóan fehér "kéttornyú templom", az az a Loyolai Szent Ignác-plébániatemplom tornyai... és ha még néhány felhő is beúszik a kék égboltra, páratlanul szép fényképek készülhetnek ebből a pozícióból!

Innen tovább lehet sétálni a Duna főága felé az Erzsébet parkban, de el lehet indulni a Víziváros szépségeit is felfedezni. 

A vízivárosi séta első állomása, a plébániatemplommal szemben található Balassa Bálint Múzeum, melynek minden kincse a környékhez kötődik! Kőtár, hajómakett és fegyverkiállítás, könyvtár...

A múzeumtól pár lépésre található a Prímási palota, mely számomra Esztergom egyik legszebb épülete! A palotában található többek között a Keresztény Múzeum, és a Prímási levéltár. Az egyházi rezidenciát, az Erzsébet parkból is meg lehet csodálni. A "kéttornyú templommal" szorosan összesimuló épületegyüttes innen talán még pompázatosabb képét tárja elénk!

A Berényi Zsigmond utca következő "látványossága", a néhány éve megújult Macskaút, melyen fel lehet jutni a várba. Érdemes felmenni a szűk utcán, megmászni a "megszámlálhatatlanul" sok lépcsőfokot, hiszen egyrészt csodás a panoráma, másrészt talán a legrövidebb útja a vár meghóditásának!

...ám mielőtt elindul a várbéli kalandra, javaslom, hogy sétáljanak tovább a Berényi Zsigmond utcán, ugyanis sok szépség vár még itt a látogatókra. Talán a legjelentősebb épület a 400 éves Dzsámi, mely ma múzeumként működik. A Veprech-torony igazi csodát rejt a falai között! A reneszánsz vízigép, működő modellje annak a szerkezetnek, mely 1470-től 210 éven keresztül látta el vízzel a királyi várat!

A fantasztikus épületegyüttes további látványosságainak felfedezését önre bízva fordulok vissza a szűk Macskaút felé.

Felérve várba, a lehető legjobb helyen találja magát. Ha jobbra indul csodás dunai panorámában tud gyönyörködni, ha balra, akkor akár meg is jutalmazhatja magát egy finom gyümölcslevessel, süteménnyel, vagy lepénnyel a Rondella kávézóban. Tiszta szívből ajánlom vegánoknak is! 

A kávézótól pár lépésre található a 2001. augusztusában felavatott István király szobor, mely közel 12 méter magas. Melocco Miklós szobrászművész Istvánt, a Dunával háttal ábrázolja, amint a koronázó püspök a fejére helyezi a koronát.

A Bazilika, és a vár felfedezése Önre vár. A vár bejáratának "újjáépített újkori képe" belőlem kiöl minden ódon hangulatot, mely eddig felépült.  Szerintem kár volt ezt így megépíteni, inkább maradt volna az, ami túlélte az idők, és a történelem viharait. Sajnálom, de én így működöm! Ez a "kis építészeti malőr" szerencsére nem árnyékolja be a palotában található csodás kiállítást! A várhegyhez kapcsolódó Sötétkapuról talán kevesebb információja van az átlag turistának, így javalom, hogy kattintson a beszúrt linkre. A várban működik nyaranta az Esztergomi Várszínház! 

...folytatva Esztergomban szépségeinek bemutatását, szeretném felhívni a figyelmét hazánk legnagyobb napórájára, és a Szent Tamás-hegyen található csodás kis kápolnára, valamint kálváriára, de még mielőtt a szerpentines lépcsősoron elindulna, pár perce álljon meg a III. századból való Római mérföldkőnél egy kis "erőgyűjtésre"! 

A napórát Klotz József tervei alapján készítették el, a Szent Tamás-hegy városra néző sziklafalára. Az órának arab és római számlapja is van. A miértre egy kis kutatással derült fény. Az arab számlap a téli időszámítás szerinti időt mutatja 8-tól 5 óráig, a római számlapja pedig a nyári időszámítás szerinti időt mutatja. Az órán két latin nyelvű gondolat is olvasható. Az óra felső részén a Nihil ego sine sole (Semmi sem vagyok a Nap nélkül), míg az alsó részen a Nihil tu sine Deo (Semmi sem vagy Isten nélkül) olvasható.

A Szent István lépcsőn felérve a kápolnához, fantasztikus panoráma tárul elénk. Szemben a vár, a Bazilika, a látképet uraló Duna... és tulajdonképpen egész Esztergom a "lábunk előtt hever"! A kegyhelyről a Szent Tamás Kálvária lépcsőn is vissza lehet sétálni a városba, de mi visszafele is a Szent István lépcsőt választottuk, ugyanis a következő célpontunkat így sokkal gyorsabban meg tudjuk közelíteni. Az Imaház utcában elsétálunk a régi Zsinagóga épülete előtt, mely ma a Bajor Ágost Művelődési Háznak ad otthont. Innen már valóban csak néhány perc séta a Duna Múzeum, A múzeumról csak annyit, hogy ez egy "kötelező programja" kell, hogy legyen egy esztergomi kirándulásnak!

Az élménybeszámolót még hosszasan tudnám folytatni, és még így is csak a "belvárosról" írtam! Egy szót sem írtam   Strázsa-hegyről, a Gyilkos-tóról, a Tanösvényről, a kilátóról, a... de ez majd egy következő beszámoló témája lesz!

Mindeddig a "sétás" verzió "futott", hiszen a lényeg, a látnivalók sokasága így tud a legteljesebben a kirándulók fókuszába kerülni! Mint írtam a vasútállomásról a több buszjárattal is be lehet jutni a város központjába, sőt innen tovább is lehet menni akár Visegrád és Szentendre felé is! Budapestet Esztergommal szárnyashajó járat köti össze, valamint megfelelő vízállás esetén nap két körjárat (délelőtt és délután) köti össze Zebegényt és Esztergomot.

 

Értékelés ****

Szerintem Esztergom az a város, ahová az év minden hónapjában el lehet látogatni, és hiszem hogy egy ilyen turisztikailag felkapott városban is rá lehet lelni sok apró, és nagyobb kincsre!

Forrás: szállás.hu