Budapest ---> Somoskő  ~ 127 km.

               

 

Somoskő vára

 

A parkoló, mely  a vár alatt van, még Magyarországon található. Az államhatárra, a leszerelt kapu, valamint néhány határkő hívja fel a figyelmet. 

Mielőtt meghódítanák a várat, érdemes kicsit megpihenni a Petőfi-ligetben. Itt található Gróf Batthyány Lajos, az első független magyar kormány miniszterelnökének mellszobra, akire miniszterei "vigyáznak". Az Aradi vértanúk emlékműve mellett talál  egy kis makettkiállítást, mely a környék várat mutatja be. Mindenképpen nézze meg a Petőfi-kunyhót, mely a költő 1845 júniusi látogatásának állít emléket. A helyi mesélők szerint, Petőfi itt töltött néhány éjszakát.

A várba, egy viszonylag könnyű sétával lehet feljutni, mely már Szlovákia területén található. Ha feljutott a lépcsőig, azt javaslom, hogy először ne a várat hódítsa meg, hanem alatta elsétálva tekintse meg a bazaltorgonát (kb 50 m séta). Innen tovább lehet túrázni a kőtengerhez, mely a vár, megítélésem szerint észak része alatt található. Érdekesség, hogy a közelben található a Macskalyuk-bánya, melynek a "termékeit" mindannyian ismerjük, hiszen az itt kitermelt "macskakő" egy részével, 

a budapesti utcákat burkolták anno! Az úton csodás erdőben barangolunk, látunk kis síndarabkán egy csillét, mely jelzi, itt hajdan komoly méretekben folyt a termelés, és minden bizonnyal, ha tovább túrázunk, és nem elégszünk meg a kilátóból elénk táruló panorámával, és a kőbánya világának "bekebelezésével", akkor látunk még sok szépeséget a szomszédnál, ám mi visszatértünk a csodás várba, melyet öröm felfedezni. Egészen más szemmel nézünk körbe a bástyákról, mint az első látogatáskor, hiszen most kicsit belevetettük magunkat az alattunk elterülő táj egy kis cikkébe, megérintettünk, fákat, köveket, virágokat... Nem tudom van-e még olyan várunk (és most eltekintek attól, hogy Szlovákiában vagyunk), ahonnan ilyen jól látható egy másik várunk, mint innen Salgó vára!  

Néhány éve épült  egy csodás kirándulóközpont. A várat innen is meg lehet közelíteni! 

Megérkezve a településre, a kihelyezett táblát követve, a Somoskői Kirándulóközpont felé kell lekanyarodni. A központnál le tudnak parkolni, de akár meg is tudnak szállni, és eszközöket is tudnak kölcsönözni egy hosszabb túrához. A vár, a vadaspark, és a fantasztikus túrautak egy karnyújtásnyira vannak! 

Értékelés: 

...egy paradicsom, ahol "minden" van!!!!

A várba, egy viszonylag könnyű sétával lehet feljutni, mely már Szlovákia területén van. Ha feljutott a lépcsőig, azt javaslom, hogy először ne a várat hódítsa meg, hanem alatta elsétálva tekintse meg a bazaltorgonát (kb 50 m séta). Innen tovább lehet túrázni a kőtengerhez, mely a vár, megítélésem szerint észak része alatt található. Érdekesség, hogy a közelben található a Macskalyuk-bánya, melynek a "termékeit" mindannyian ismerjük, hiszen az itt kitermelt macskakő egy részével a budapesti utcákat burkolták anno! Az úton csodás erdőben barangolunk, látunk kis síndarabkán egy csillét, mely jelzi, itt hajdan komoly méretekben folyt a termelés, és minden bizonnyal, ha tovább túrázunk, és nem elégszünk meg a kilátóból elénk táruló panorámával, és a kőbánya világának "bekebelezésével", akkor látunk még sok szépeséget a szomszédnál, ám mi visszatértünk a csodás várba, melyet öröm bebarangolni. Egészen más szemmel nézünk körbe a bástyákról, mint az első látogatáskor, hiszen most kicsit belevetettük magunkat az alattunk elterülő táj egy kis cikkébe, megérintettünk, fákat, köveket, virágokat... Nem tudom van-e még olyan várunk (és most eltekintek attól, hogy Szlovákiában vagyunk), ahonnan ilyen jól látható egy másik várunk, mint innen Salgó vára!  

Flag Counter