Budapest ---->Salgó vára ~124 km.

Az eresztvényi madárparktól a piros jelzésen indultunk el Salgó várának meghódítására. 

Az induláshoz két, általam bejárt útvonalat ajánlok. 

Ha a piros jelzésen indul, akkor egy rövid szakaszon, a csodás madárcsicsergéstől hangos erdei ösvény tárja ön elé a természetes szépségét. A másik lehetőség, hogy a parktól egyenesen, az aszfaltos úton indul el a Salgó Hotel irányába, de nem fordul rá a bekötőútra, hanem csak egyenesen tovább...  Természetesen madárcsicsergésből itt sincs hiány!

A piros jelzés, bőven a  Dornyay turistaház előtt visszakanyarodik az aszfaltos útra. A turistaház, az utolsó emlékeim szerint egy romos, a végső pusztulás előtt álló épület volt, ám a hajdani Salgó menedékház szerencsére megmenekült! Egyenlőre "csak"külsőleg szépült meg, de a csatolt linkben olvashat a múltjáról, jelenéről, s a jövőjéről. Mindenesetre öröm volt így látni!

A turistaház mellett elindul a "bemelegítő" hegymenet. Jól kitáblázott tanösvényi jellegű úton kaptatunk felfelé. Megismerkedünk a "Mesélő fenyvessel". Megtudhatjuk többek között, hogy milyen károkat okozott anno az erdei legeltetés, olvashatunk arról, hogy Mária Terézia milyen rendeletet hozott az erdők védelmében, illetve megtudhatjuk, hogy anno kik voltak ezen terület tulajdonosai.

Tulajdonképpen a "Mesélő fenyves állomás" környékéig egy teljesen jól sétálható úton túrázunk, s még a beszélgetéshez is van elég levegő. :) 

Mielőtt elindulnák a vár bevételére, kicsit megpihenünk. Ez az a pont, ahol szétválik a sárga jelzés, és a vár felé vezető ösvény. Remek ötlet, s ezúton is nagy köszönet a terület gazdájának, hogy oly sok kis táblácsát helyeztek el az úton, s pont azokon a pontokon, ahol még "van levegő, de jó egy kis alaibi olvasgatás"! :) Az "Évszázados bükkös" állomáson megtudhatjuk mi köze van a fekete lőpornak  a bükkhöz, kalandozhatunk "Ősi tengerek és vulkánok nyomában", s mire a vár aljához érünk, a környék kis tudósaivá válhatunk!

A Salgóbánya felől érkező zöld jelzéshez érve elvileg már valóban csak néhány perc a vár, ám amit eddig emelkedőnek éreztünk, az csak laza bemelegítés volt, ahhoz, ami itt vár ránk! :) No azért nem leküzdhetetlen, de szépen kitisztul a tüdő, és a pulzus is szaporább lesz, ám a látvány, a csodás zsákos szerkezetű bazaltoszlopok, melyre a vár épült, mindenért kárpótol! Igen ennek a zsákos szerkezetnek a vélhető kialakulásáról is olvashat éppúgy, mint az 50-70 km mélységből származó  zárványokról!

A vár kapujának tövében zöld gyíkok sütkéreztek, ám ők nem voltak annyira oda az ötletért, hogy lefotózzuk őket, ellenben Szilvás-kői rokonaikkal. Néhány szemvillanás alatt eltűntek a szemünk elől.

A Salgó 625 méteres csúcsára épült vár, az emlékeim szerint  semmit sem változott a sok évvel ezelőtti látogatásunk óta, és ez pozitív! Látszik, hogy aki ide feljön, az értéket keres, s talál! A napszítta stabil fa lépcsőkön felkapaszkodva... bárhonnan, bármerre... csodálatos! A panoráma egy különleges cikke számomra, hogy Somoskő vára szinte egy karnyújtásnyi van tőlünk, ám ez csak egy csipet mindabból, ami itt elénk tárul. Némi túlzással, a lábunk előtt hever Magyarország és Szlovákia!

Aki nem szeretne hosszasan barangolni az erőben, javaslom, hogy Salgóbányáról induljon a vár bevételére. Az ifjúsági tábor melletti parklótól egyenes út vezet a várig, valamint a Kis-Salgó csúcsára.

A Boszorkánykőhöz, az az a Kis-Salgó 571 méteres csúcsára könnyen fel lehet jutni! Kérem a sziklát kellő körültekintésel másszák meg, és vigyázzanak, mert a néphiedelem szerint itt boszorkányok táncolnak!!!!

Miáltal Eresztvényből indultunk, döntést kellett hoznunk merre menjünk vissza. A vár és a Boszorkánykő között talán félúton, a "Mókusnál" van egy pihenő, és tűzrakóhely. Itt térünk rá a zöld jelzésre, mely egyben egy erdei tornapálya is. Ezen az ösvényen egészen a "Nyúlig" haladunk, majd jobbra tartva letérünk a zöld jelzésről, és a piros, illetve a zöld négyszög jelzésen haladva érjük el a Dornyay turistaházat. Innen már valóban néhány perc Eresztvény.

Salgóbánya: Az eresztvényi túra kapcsán már írtam a Geocsodák Házáról A hajdani bányásztelepülés híres szülötte Rameshofer Ferenc, az az Zenthe Ferenc ! A településen egy emlékpark viseli a művész nevét.

 

Értékelés:  

Mh... mit is írhatnék értékelés gyanánt? Én beleszerettem Eresztvénybe, beleszerettem a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetbe, beleszerettem abba békébe, csendbe, és természetes pompába, ami itt fogadott!

Flag Counter