Budapest ----> Nyírjes  ~ 90 km.

  

 

 A NYÍRJESI FÜVÉSZKERT ÉS VADASPARK 2012-BEN ELNYERTE 

 „AZ ÉV ÖKOTURISZTIKAI TANÖSVÉNYE" MEGTISZTELŐ CÍMET.

Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark

Nyírjest legegyszerűbben Balassagyarmat felöl lehet megközelíteni. Navigációval kicsit "kanyargósan", lerövidített úton, nélküle a belvárosból, viszonylag egyenes út vezet a város üdülőövezetébe.

Az okostelefonra telepített navigáció nélkül sokkal szemfülesebbnek kell  lenni ahhoz, hogy rátaláljon parkra... mert ha már rájön, hogy "az a" viszonylag kis nyíl az, amit követni kell, már nincs gond! :)

Nyírjesen két lehetőség közül lehet választani. Amennyiben a Vadaspark és a Füvészkert a kizárólagos cél, akkor irány a "rengeteg"...szó szerint. Az üdülőfalu tavai mellett induló földes út majdhogynem egyenesen a bejáratig vezet. Minősége egy esős nap után nem a legjobb... ám ha  a Nyírjes-patak által öszekötött tavakat megpillantva leküzdhetetlen vágyat érez egy sétára, esetleg horgászna is, vagy szívesen csónakázna egyet(nyári szezonban), annak sincs semmi akadálya!

A park, északi bejárata előtt viszonylag sok parkolóhely van. A tájba illeszkedő "recepción" egy kedves, mosolygós erdész fogad. Nem biztos, hogy csak annak volt köszönhető a részletes útbaigazítás, hogy viszonylag kevesen voltak a parkban... érezhetően szívből érkezett minden szó, s gondolat!

A túrát a Vadasparkban kezdem. Magam mögött hagyva a recepciót, s a közvetlenül mellette található árnyas játszóteret, beérek egy "erdőbe". A hatalmas kifutó mellett álló magasles megmászása kihagyhatatlan program, s a látványa annyira vonzza a tekintetet, hogy a vadászgörény "kicsiny" otthona már csak visszaúton kelti fel az érdeklődésemet.
Az élmények fokozása, és a "cukiságfaktor" emelkedése, a növendék Benett-kenguru, s az anyukája közötti percekben való osztozással kezdődnek. Aki szereti az állatkertek világát, és szereti  akár meg is lesni a emlősök, s szárnyasok "napi rutinját", annak ez egy paradicsom! 

Hosszasan el lehet bambulni, s lehet látni érdekességeket, és szépségeket bőséggel a hazai nagyvadakon kívül is. Simogathat törpe kecskéket, merinói juhokat, de vannak nyulak, és tengeri malacok is, no és itt hívom fel a Kedves Olvasó figyelmét a Brahma "házaspárra". Meglehet, hogy csak nekem volt újdonság a csirkék nemzetségének ezen kis közössége, de mind nagyságban, mind díszességben lenyűgöztek! A különlegességek  felsorolását a teljesség igénye nélkül az aranyfácánnal, no meg az aranysakállal folytatnám, aki azért nincs annyira oda ezért a rivaldafényért!

A sétaút csaknem mindvégig az árnyas fák védelmében kanyarog, tehát a legrekkentőbb nyári hőségben is kellemes itt a klíma!

Visszaérve a Vadaspark bejáratához... innen indul a kontinenseket átszelő hozzávetőlegesen 2 km hosszú tanösvény. Észak-Amerika méréskelt övéből indulunk. Bebarangoljuk a Sziklás-hegység fenyveseit, láthatunk mamutfenyőt, colorádói jegenyefenyőt...és a homokos, a hatalmas esőzések után is gyorsan kiszáradó talajnak köszönhetően még attól sem kell tartani, hogy nyakig saras lesz a gyermek a nagy felfedezések közepette!

Az amerikai kontinens után Ázsiába sétálunk át. A bambuszok, a kihaltnak vélt kínai óriásfenyők, cédrusok, a mandzsu boróka, és többek között a perzsa varázsfa "otthonából" indulunk haza... Európába, a jól ismert luccosok, tölgyesek, hársak világába.

Kincsempusztához, a park déli bejáratához érve fordul vissza az ösvény. Itt is van játszótér, no meg egy szabadtéri foglalkoztató, ahol akár erdei iskolai órákat is lehet tartani!

Zöldellő rétek, sétáló gólya (szerencsém volt), ágakon egyensúlyozó mókusok, sűrű lábas erdő, fa  híd...

A forrás felé elindulva, az út végén látható egy emlékmű, melyet eredendőleg a szlovákiai Selmecbányán állítottak volna fel, de itt találta meg az otthonát , a hajdan, a környék lakossága által használt forrás mellett. ...és tulajdonképpen innen már csak egy ugrás a túránk kiinduló pontja, az északi bejárat.

Visszaérve a bejárathoz, önkéntelenül pereg le az elmúlt órák élményözöne. A csodálatos rovarvilágról, a "holtfáról", vagy az évgyűrűk szerkezetéről  olvasottak csak egy kis cseppjét villantják fel annak a rengeteg információval fűszerezett sétának, melyben a park és mondhatjuk az Ipoly Erdő Zrt, mint a terület gondos gazdája részesíti a látogatókat.

Végezetül szeretném megnyugtatni a kedves olvasót, hogy itt el sem lehet tévedni, hiszen a terület körbe van kerítve, és csak gyanítom, de szerintem minden látogató számon van tartva! Továbbá hiszem azt is, hogy minden olyan hulladék, mely esetlegesen a séta alatt "termelődik", súlyát vesztve, vissza kerül a hátizsákba, s haza érve kerül bele a kukába!
 
 
 
Értékelés *****
A sétát kísérő csend minőségeiben, hosszan lehet fürdőzni. Hol harsányabb, máshol elmélyedősebb, elcsendesedésre sarkalló. Hiszem, hogy ez a kirándulás kortól, s nemtől függetlenül a lélek mélységeit is megérinti, megfürdeti, s felfrissíti. 
 
2019-05-31
 
 
 

Flag Counter