Budapest ----> Nőtincs  ~ 60 km.

 

Szent István tó

 

Amikor Nőtincs neve felmerül egy társaságban, nagy valószínűséggel a gyermekesek a Seholsziget Természetparkra, a horgászok pedig a víztározóra gondolnak. Nem járunk messze az igazságtól, de azért ennél szélesebb a paletta!

A tavon pezsgő vizi élet folyik. A parton kajakok pihennek, de rendeztek itt már Jet Ski OB-is! Sok a horgász, van vendégház és grill terasz, és egy szépséges sétaút a part egy szakaszán, melyet Gizella királyné, és Szent István vigyázza. A szobrok egy fatömbből lettek kifaragva... 

 

 

1065. május 7-én fejezte be életét Gizella magyar királyné, Szent István felesége, Civakodó Henrik bajor és karintiai herceg lánya, II. Henrik német-római császár(ur. 1002-1024) húga.

 

 

 

 
Gizella 984 körül született, ebben az időben apja, a civakodó melléknevet joggal viselő Henrik bajor herceg az Enns folyó torkolatának környékén háborúzott Géza magyar fejedelemmel. A magyar törzsszövetség feje végül a 973-as quedlinburgi gyűlésen békét ajánlott és 995-ben feleségül kérte Gizellát fia, István számára. A következő évben megtartott esküvő után a hercegnő kíséretében számos német lovag érkezett Magyarországra, az ő katonai erejük később döntő jelentőségűnek bizonyult a Géza halála után Koppány ellen vívott háborúban (997 körül).
 
 
 
Tarján M Tamás

 

 

Források: rubicon.hu

 

Értékelés ***

Javarászt szép környezetben, kiépített, és kiépítetlen sétautak, gyönyörű panoráma...

Flag Counter