Budapest ----> Pákozd ~ 59 km.

 

Katonai Emlékpark


Mi, a dinnyési Várparkból autóztunk át Pákozdra. Az átkötő úton nagyon nagy kerékpáros forgalomra számítson! 

Pákozdra megérkezvén, a "T" alakú keresztződésben Sukoró felé induljanak tovább. A Katonai Emlékpark felé vezető út ki lesz táblázva, de ha az Arborétum tábláját hamarabb veszik észre, már helyben vannak, csak még egy kicsit feljebb kell kapaszkodni a Mészeg-hegyre! Az út mentén tekinthetik meg a Doni Emlékkápolnát.

Érkezésünkkor kicsit kaotikus állapotok uralkodtak minden szinten. Mintha meglepte volna a házigazdákat a sok látogató. 

No de, ez csak egy kis... de ha már így indul egy látogatás, hogy folytatódhat? Jelentem, remekül! Kersztül-kasul körbebarangoltuk a parkot. Megtekintettünk egy, a doberdói fronton "használt" katonai barakkot, a vezetett túrához csatlakozva tudtunk csak bepillantani az ajtó mögött őrzött kincsek világába, majd a hajdani Margit-vonal részét képező lövészárokban "sétáltunk", s szívtuk magunkba a tudást, és a történelmet! Egy kisebb szakaszon a fák ágai között ráláttunk a Velencei-tó nádasokkal "hímzett" víztükrére, mely még ebben a kora tavaszi szeles, felhős időben is fantasztikus panorámával ajándékozott meg minket.

A lövészárok végén (vagy elején,attól függ honnan...) található egy modern épület, melynek az alsó és felső szintjén is kicsinyke kiállítást csodálhatnak meg, Az alsó szinten nézhetik meg az 1848-as Pákozd-Sukorói Csata Emlékmúzeumát. Az előtérben a gyermekek be is öltözhetnek korabeli ruhába, s hozzá való fegyvert is a kezükbe foghatnak. A kiállítás anyagának köszönhetően még a haditanács ülésének egy pillanatát is megtekinthettük!

Az emeleti kiállítás témája a magyar sorkatonaság. Figyelem, a földszinti kiállításról, épületen belül nem lehet felmenni, csak  a külső lépcsőn tudnak  feljutni!

Az emlékművek közül talán a leg... az 56-os találatot kapott szovjet tank, a macskakövekből épített barikád "előtt", és a 48-as honvéd emlékmű, mely méreteinél fogva is vonzza a tekintetet. Az obeliszktől lebilincselő panoráma tárul elénk!

Legvégül a fogadóépületről szólok, ahol kiállítást tekinthetnek meg a magyar NATO tagsággal párosuló békefentartó missziókról. A fényképek segítségével betekinthetnek a katonáink feladataiba, és a Pápán állomásozó Boeing C17-es szállítógépek "gyomrába". A földszinten kapott helyet a talán  legfőbb látványosság, egy vadászgép-szimulátor.

 

Értékelés ****

Nagyon értékes időt töltöttünk el a parkban! A személyzet kedvessége, figyelemssége, udvariassága, példaértékű lehet! Biztos vagyok benne, hogy még visszajövünk, hiszen a Ba-Ka-Land katonai akadálypályát mindedenképpen ki szeretnénk próbálni!

(Frissítve:2017-03-15)

 

Flag Counter