Budapest ----> Dinnyés ~ 57 km

booked.net

Dinnyés - Várpark és "Skanzen"

Megeshet, hogy csak számomra volt újdonság a hír, miszerint Dinnyésen található egy csodálatos Várpark...

Dinnyésre megérkezve nagyon könnyen rá lehet lelni a Várparkra. A parkolás viszonylag könnyű, bár nem vagyok benne biztos, hogy környéken lakóknak őszinte a mosolya, a sok parkoló autó miatt! 

A "kapuadó" megvásárlása után indulhat a várak bevétele! Az uralkodóink időrendbe állított emlékfái között érkezünk meg a kertbe, ahol a rögtön egy kis játszótér foglalja le a gyermekek, és a szüleik figyelmét. A  csigaversenyt nem lehet kihagyni! :)  ...de lássuk a várakat, melyek a hajdani Nagy-Magyarország határai között épültek fel. A miniatűr csodák anyaghűen készültek el, valamint a tájolásukra is figyelmet szentelt a park megálmodója és megteremtője, Alekszi Zoltán. 

Legalább négyszer végigsétáltunk az ország határát megtestesítő sétányon, nem tudtunk betelni a látvánnyal. Többször visszamentünk egy-egy váracskához, és minden túlzás nélkül kijelenthetem, hogy újabb és újabb kis szegleteket, ajtókat, létrácskákat fedeztünk fel!

Mestermű minden darab, ehhez nem férhet kétség! Tapintható minden kis szikla, kövecske, tégla... és nem csak a kövek sokszínűsége, a várak formagazdagsága ragadja el a tekintetet, hanem érezhető itt a szeretet, mellyel épül, szépül a gyűjtemény! Betekintve a tornyok kis ablakain, lámpákra leszünk figyelemesek. A képzelet szárnyán képek jelennek meg. "Besötétedik, a tornyok,s épületek kicsiny ablaki megtelnek világosságal..."

Fontos megemlíteni, hogy az itt felépült várak java már nem látható. Miért, és mi történt velük? Ezekre a kérdésekre is  választ kaphat, hiszen minden várról olvasható pár sor, és fénykép is látható a helyéről, esetlegesen a mai állapotáról! Nekem személy szerint nagy élmény volt Somoskő várának látáványa, hiszen magam is jártam a romban!  

A park legújabb látvánossága, egy sknazennek nevezett, szabadtári kiállítás, melyről bővebben a várpark honlapján olvashat.

A parkban található mosdó, s, büfé. A gyermekeknek számtalan játék áll a rendelkezésükre ...korhatár nélkül! :) Ha hozott magával egy kis elemózsiát, azt is elfogyaszthatja! Figyelem, ha szüksége van az olvasáshoz szemüvegre, mindenképpen legyen kéznél!

(Frissítve:2017-03-15)

 

 

Értékelés *****

Mi elvarázsolódtunk! Fantasztikus élményekkel gazdagodtunk a parkban! Csak ajánlani tudom ...minden korosztály számára!

 

Flag Counter