Budapest ----> Dinnyés ~ 57 km.

 Várpark és "Skanzen"

Megeshet, hogy csak számomra volt anno újdonság a hír, miszerint Dinnyésen található egy csodálatos Várpark...

Dinnyésre megérkezve nagyon könnyen rá lehet lelni a Várparkra. A parkolás viszonylag könnyű, bár nem vagyok benne biztos, hogy környéken lakóknak őszinte a mosolya, a sok parkoló autó miatt! 

A "kapupénz leadása" után indulhat a várak bevétele! Az uralkodóink időrendbe állított emlékfái között érkezünk meg a kertbe, ahol a rögtön egy kis játszótér foglalja le a gyermekek, és a szüleik figyelmét. A  csigaversenyt nem lehet kihagyni! :)  ...de lássuk a várakat, melyek a hajdani Nagy-Magyarország határai között épültek fel. A miniatűr csodák anyaghűen készültek el, valamint a tájolásukra is figyelmet szentelt a park megálmodója és megteremtője, Alekszi Zoltán. 

Legalább négyszer végigsétáltunk az ország határát megtestesítő sétányon, nem tudtunk betelni a látvánnyal. Többször visszamentünk egy-egy várhoz, és minden alkalommal újabb és újabb kis szegleteket, ajtókat, létrácskákat fedeztünk fel!

Mestermű minden darab, ehhez nem férhet kétség! Tapintható minden kis szikla, kövecske, tégla... és nem csak a kövek sokszínűsége, a várak formagazdagsága ragadja el a tekintetet, hanem érezhető itt a szeretet, mellyel épül, szépül a gyűjtemény! Betekintve a tornyok kis ablakain, lámpákra leszünk figyelemesek. A képzelet szárnyán képek jelennek meg. "Besötétedik, a tornyok, s épületek kicsiny ablaki megtelnek világossággal..."

Fontos megemlíteni, hogy az itt felépült várak java már nem látható. Miért, és mi történt velük? Ezekre a kérdésekre is  választ kaphat, hiszen minden várról olvasható pár sor, és fénykép is látható a helyéről, esetlegesen a mai állapotáról! Nekem személy szerint nagy élmény volt Somoskő várának látáványa, hiszen magam is jártam a romban!  

A park legújabb látvánossága, egy sknazennek nevezett, szabadtári kiállítás, melyről bővebben a várpark honlapján olvashat.

A parkban található mosdó, s, büfé. A gyermekeknek számtalan játék áll a rendelkezésükre ...korhatár nélkül! :) Ha hozott magával egy kis elemózsiát, azt is elfogyaszthatja! Figyelem, ha szüksége van az olvasáshoz szemüvegre, mindenképpen legyen kéznél!

 

Értékelés *****

Mi elvarázsolódtunk! Fantasztikus élményekkel gazdagodtunk a parkban! Csak ajánlani tudom ...minden korosztály számára!

 

 

(Frissítve:2017-03-15)

Flag Counter