Budapest ----> Fáj   ~ 225 km

 

booked.net

Fáy-kastély

Anno a Fáy család birtokában lévő kastélyra nagyon egyszerűen rá lehet lelni! Miskolc felöl, a 3-as főközlekedési úton, Encs után kell balra fordulni a Szemere felé vezető mellékútra. A csomópont előtt egy tábla is felhívja a figyelmet a kastélyra. Fáj községbe vezető út helyenként bizony nagyon keskeny!

A kastély az út bal oldalán van, átellenben a templommal. Parkolás... no igen...

A fa kapun bátran menjenek be, ha csukva is találják. a gondnok csakhamar megjelenik! A roma származású férfi nagyon kedvesen, és készségesen végigkalauzolt a kastélyon. Beléphettem minden kuckóba, s helyiségbe.

Sajnos ez is egy olyan kastély, melyben elkezdődött a renoválás,majd abba is maradt. örömteli dolog, hogy a tető ép, tehát az égiek nem ronthatják tovább az állagot. A talajvízzel annak ellenére gondok vannak, hogy elvileg megtörtént a szigetelés. A kastélyban való séta első jelentősebb állomása a nagyterem, ahol mitológia jelenteket ábrázoló stukkók díszítik a mennyezetet. Itt koncerteket szoktak rendezni. 

A helyiségek vegyes képet mutatnak. Egy szoba régi fényében díszeleg már, de van olyan helyiség, mely még festésre vár, és sajnos van olyan is, mely bizony félbe van hagyva, vagy el sincs kezdve.

A padláson megnézhettem azokat a szétszedett, cserépkályhákat, melyek egyszer visszakerülnek eredeti helyükre. A gondnok hihetetlen negy szeretettel mesélt a kastélyról ...és most nem ragadnék bele abba, hogy történelmileg, mennyire volt pontos, mennyi információ van még a háttérben, melyet ő nem tud, nem jutott a fejébe. A szándék, az a szeretet a lényeg, ahogy végigvitt, ahogy kalauzolt... És annak ellenére, hogy nem csillog-villog ez a kis kastély, azt érezni, hogy élet van a falakban! Bútorok vannak a félkész, illetve a kész szobában, szeretetteli egyszerű vidéki légkör járja át a falait. 

Belépődíj nincs.

Értékelés:  

Azt, hogy több száz kilométert csak ezért a kis kastélyért autózzon nem mondom. Ellenben, ha  valamilyen okból kifolyólag a környéken jár, és egy kis töltődésre, pihenésre vágyik, itt álljon meg! Azt a néhány kilométert a 3-as úttól szerintem megéri megtenni, főként, ha szerelmese a kastélyoknak! Talán a kastély tavacskájának a partján, még az elemózsiáját is elfogyaszthatja!

 

Frissítve 2014-06-14

 

Flag Counter