Budapest ----> Edelény  ~ 210 km

 L'Huillier Coburg- kastély

Miskolc felöl érkezve Edelénybe,  el sem lehet téveszteni a kastélyhoz vezető utat. A tábláknak köszönhetően egyszerűen meg lehet találni a parkolót, mely ingyenes. A parkolóból pár perces sétával lehet eljutni a kastélyhoz. A Bódva felett átívelő modern gyalogos hídon átérve, már látni a gyönyörűen felújított kastélyt.

A kastély "megpróbáltatásairól" csak annyit, hogy volt itt járásbíróság, földhivatal, börtön, szovjet főparancsnokság, fűszerraktár, öregek napközis otthona, óvoda, szükséglakás...

A díszes kovácsoltvas kapun belépve egyenesen a fogadóépületbe érkezik a látogató (A kastélyt csak szervezetten lehet megtekinteni. A csoportok indulásáról a kastély honlapján tájékozódhat.). A belépőjegy megvásárlását követően, a csoport indulásáig lehetőség van a kerben sétálni.

A túra, egy szerintem nagyon kreatív 3D-s filmecske megnézésével indul. A vezetés ezt követően kezdődik. A festett szobák történetének filmbéli megismerése után, élőben is a szemünk elé tárulnak a falfestmények. A vezető sokat magyaráz, megmutat, és bemutat mindent, amit a képekről, s a szobákról érdemes tudni. Vannak bizonyos részletek, melyek kifejezetten tetszenek, ötletességük, kreatívitásuk végett!

Természetesen láthatóak fotográfiák is a lepusztult, épületről, és a szobáiról. A szakemberek fantasztikus munkát végeztek a helyreállítás során. Valóban azt kell mondanom, hogy lenyűgöző az, amit megalkottak. Sok kutatás eredménye az amit ma láthatunk!

 

 

...ám bennem kicsit kettős érzések kavarognak. Mindamellett, hogy az épület fantasztikusan néz ki, nekem nem jön át a kastély érzés, sőt, a kiállítás sem hengerelt le igazából. A kastélyban alig van bútorzat. Tudom ennek oka van, hallottam, az idők folyamán széthordták. ...ám mégis hiányzik a képbe. Az az egy-két berendezési tárgy számomra... igen kevés. Péceli kastély bérel bizonyos berendezési tárgyakat magyar múzeumoktól, melyek egyébként raktárakban porosodnának, esetleg állagukban romlanának. Itt ezt miért nem tudják megtenni? ...Hangsúlyozom, részleteiben sok kis csoda van itt, de nem érzem egységesnek az élményt

 

 

Sajnos itt is bekerült számomra hiteltelen lámpatest, sőt van olyan helyiség, ahol nem láttam okát olyan koridegen világítástechnika alkalmazásának, amit alkalmaztak. És ami még zavaró volt, és sajnos azt kell mondanom, hogy nem csak nekem, a csoportot kísérő biztonsági őr jelenléte. Ilyet még egy kastélyban sem tapasztaltam!

Kiállítások:

  • Válogatás Barna György miskolci műgyüjtő gyüjteményéből. Használati tárgyak 1945-től 1968-ig. A tárlat az egykori gazdsági épületben látható.
  • XVI - XIX. századi magyar vonatkozású térképgyűjtemény, a korabeli térképészet eszközei, műszerei. A térképek készítésének menete.
 

Értékelés

Sajnos azt érzem, hogy le lehet élni egy életet anélkül, hogy ide ellátogatna. Talán túl kritikus vagyok, de számomra még a péceli Ráday-kastély, sőt, a romos turai kastély is többet adott. Ár-érték arányban a belépőjegy árával nincs gondom, de a kb 200 km autózást nem feledtette az élmény. Sajnos azt érzem, hogy sok más, akár romosabb kastéllyal ellentétben, ez a kastély élettelen!

 

 

Flag Counter