Budapest ----> Mór ~ 90 km.

Lamberg-kastély

Székesfehérvár irányából megérkezve Mórra, parkoljon le a Szent István téren (a körforgalom után közvetlenül), és  fedezze fel ezt a csodás kisvárost! A szemét rögtön el fogja ragadni a Luzsénszky, vagy Láncos-kastély, mely ma a polgármesteri hivatalnak ad otthont. A Szent-Kereszt templom már messziről magára vonja a figyelemet, a...

 

 

Mielőtt a Lamberg-kastély felé vennék az irányt, javaslom, hogy sétáljanak egyet a parkban, pihenjék ki az út fáradalmait, fedezzék fel a "szerelmesek kicsiny szigetét", olvadjanak bele a csordogáló víz hangjába, fürdőzzenek meg a fák lombkoronája között áthatóló nap lágyan simogató sugaraiba... és élvezzék, hogy itt lehetnek!

A kastély... nos ne keressen egy oly igazi "kastély-élményt", még ne, talán a tervbe vett felújítás után... ám így sincs rossz állapotban!

A hajdani főúri lakot csak csoportosan, vezetett túra formájában lehet megtekinteni. A mi túránk a könyvtárban indult, mely két részre tagolódik, a felnőtt és a gyermek könyvtárra. Ez a városi könyvtár, tehát ne várjon mívesen kötött ritkaságokat, ide nap, mint nap felnőttek és gyermekek "hada" érkezik, hogy szellemi táplálékra leljen!

 

 

A barokk jegyeit viselő helyiségeknek van egy különös intimitása. A falak majdnem mindenhol fehérek, de a felátrásoknak köszönhetően sok helyen látszik már az eredeti falfestés... hajdan ilyen volt, s egyszer ilyen lesz! Eddig egy szoba, a barokk szoba nyerte vissza régi szépségét. Sajnos az évtizedeken át tartó pusztításnak köszönhetően, mindössze egy eredeti bútrodarab látható, de a sok látnivaló, és a túrát vezető hölgy kedvessége, tudása feledteti ezt az esetlegesen megjelenő kis űrt.

Sok érdekesség tárul a kiállításokon a szemünk elé. A Helytörténeti kiállításon látott csatamező ólomkatonái megelevenítik a móri csata emlékét. Bepillanthatunk Dr. Zimmermann Ágoston életébe. Megtudhatunk róla sok érdekes dolgot, többek között azt is, hogy az állatorvoslást tanuló diákok, a mai napig is tanulnak az általa írott könyvből!

 

 

Megismerkedhetünk Wekerle Sándor, móri születésű (az első polgári származású) miniszterelnök életével, valamint a környéken élők munkájával is, melyben a bányászat hosszú ideig meghatározó szerepet játszott. Talán hab a tortán, a kis Vasarely kiállítás. Az alkotások Mórra való érkezésének megismerése, és a képek megtekintése után elindulunk a sváb tájházba, melynek anyagát, a környékbeliek adták össze. Hallunk itt az asztalon látható helyi süteményekről, de olyan fantasztikus eszközöket is megtekinthetünk, mint az 1900-as évek elejéről való jégszekrény, és a (nem tévedés) mosógép! Persze nem motoros, hanem kézzel hajtott, de szerintem ez már a gép határát súrolja!

És ha a kastély megtekintése előtt nem látta, akkor itt az ideje, hogy bejárja a parkot is! A majdnem egy órás kastélynéző túra  után, akár le is telepedhet a pávaháznál, vagy megnézheti az ország legnagyobb juharfáját, és fefedezheti a kis tavacska minden szépségét. Hosszú perceket lehet itt eltölteni úgy, hogy fel sem tűnik az idő múlása!

 

Értékelés:

Beleszerelmesedtem a kastélyba, a parkokba, és a környékbe! Meleg szívvel ajánlom, akár köztes pihenőként, akár egy kis családi kiruccanás célpontjául!

Flag Counter