Budapest ----> Solymár  ~ 18 km.

    

Paprikás-patak

Egy kellemes erdei sétra hívom Solymárra, a Jegenye-völgybe, a Paprikás-patak kanyargó medrének vidékére!

 

A kirándulás indulhat a solymári Szarkavártól, de a Budapest / Solymár határában lévő Shell kúttol is. 

A kihelyezett tábla szerint, a séta  ~6 km (oda-vissza). Ezt a túrát akár babakocsival, s kis segítséggel kerekes székkel is végig lehet sétálni!

Mi a Szarkavártól indultunk, a széles földúton. A "túra" első állomása  egy gyönyörű tisztás, a Millenium-rét. A kanyargó patak völgyében, a tisztás "közepén", egy nemzeti színekben pompázó májusfa áll.

A völgy népszerű piknikező hely a kirándulók körében. Padok, asztalok, tűzrakásra alkalmas helyek... és persze ezzel összhangban, az illatok is megjelennek. A füst savanykás aromái keverednek a sercegő szalonna, a bográcsban rotyogó "gulyás", és a virágzó bodza illatával... pompás!

A patak völgyében  vezető sétaút következő jelentősebb állomása a Rózsika-forrás, melynek a víze nem iható! Nevét egy Rózsika nevű munkásnőről kapta, aki sokszor vitt kirándulni szegény gyermekeket! A forrás a patak partján ered, és egy fa hídon lehet megközelíteni. 

Az út néhol közvetlenül a patak mellett kanyarog, követve a patak medrét. Érdemes a felpuhult, sáros partot is alaposan szemügyre venni, hiszen számtalan itt "italozó" állat nyomát fedezhetjük fel! A nagy "tivornya" nyomaiban való bambulás után tovább sétálunk a széles földúton. Csakhamar egy magas, a természet, és a "látogtók által megformált" homokkő falhoz érünk. A gyermekek kedvenc mászóhelye tartogat némi kihívás a vállalkozó szellemű hódítóinak! Innen lepillantva a patakra, a Jegenye-völgy, komoly szurdokvölggyé alakul át, melyben csendesen csordogál a Paprikás-patak.

A sétánk következő állomása egy kis vízesés, mely körül egy fékör alakú fal maradványai láthatóak.

A strandfürdőt a század harmincas éveiben építették. Egy zsilippel ellátott, íves alakú, beton anyagú völgyzáró gáttat építettek, megalkotva így egy kb. 100 méter hosszú medencét, ami mellett kabinsort létesítettek. A fürdő népszerűségét csak az korlátozta, hogy a hegyekkel övezett, keskeny völgyben a víz nehezen melegedett fel, ezért inkább csak a nyári kánikula idején lehetett használni. A második világháborúban elpusztult és már nem is építették újra.

A túra következő, és egyben vitathatatlanul legszebb állomása a vízesés, melyet egy fa lépcsőn lehet megközelíteni. A bátrabbak, egy helyenként csúszós föld ösvényen,  a fák törzsébe kapaszkodva , le is ereszkedhetnek a patak medréig, s onnan 

is megcsodálhatják! Ez a Budai-hegység legnagyobb vízesése!

A zuhatag után lassan az erdei út végéhez érkezünk. 

A Jegenye-völgy és az őt formáló, néhol lomhán csordogáló, máshol sebesen rohanó Paprikás-patak környéke, minden évszakban csodás túra lehet, ám mivel nagy népszerűségnek örvend a kirándulók körében, kérem számítson rá, hogy esetenként viszonlag sokan "tartanak" önnel! 

 

Értékelés:

Azt gondolom, ha egy könnyű erdei kirándulást tervez a családnak, de nem akar órákat utazni... nos ennél jobb célpontot nem is találhatna! 3 km belül van itt vár, vízesés, rét a piknikezésre, csordoló patak, temérdek híd, csodás erdő, madárcsicsergés, szurdokvölgy, "mászófal"...

Flag Counter