Budapest ---> Tardos ~ 60 km. 

Nem eldugott, nem ismeretlen, sőt azt gondolom, hogy sokak által ismert, de a szépsége miatt azt érzem, hogy nem maradhat ki az Országjáró ajánlatából!

Tardos hallatán sokan rögtön a kőbányára gondolnak, de azért van itt más is bőséggel!

Süttő felől érkezve, az Alsóvadács Vadászház buszmegálló lehet az első "állomása" a kirándulásnak. A piros “T” jelzésen el lehet indulni a rengetegbe. A hídon átsétálva, indulhat az erdei séta. Mi valóban csak egyet sétáltunk az erdőben, majd visszamentünk a buszmegállóhoz, s onnan autóztunk tovább a kirándulás következő állomásához, a Lombkorona tanösvényhez, mely nincs messze innen, ám figyelni kell, hiszen nincs (vagy csak mi nem láttuk) jelezve, hol kell lefordulni az útról. Tulajdonképpen nem bonyolult, hiszen a vadászháztól elindulva csak azt kell figyelni, hogy hol lesz egy út (földes, murvás) balra. Meglehet, hogy már állnak ott autók, de ha itt nem szimpatikus, van lehetőség feljebb is parkolni. Az ösvény kb. 200 méterre van az úttól. Én elsősorban egy élménynek értékelném, mely azt gondolom, hogy mindenkinek mást ad. Kinek kevesebbet, kinek többet.

A Tanösvény ismertető táblája bepillantást nyújt, a hajdan itt haladó iparvasút történetébe, megismerkedhet a Gerecse élővilágával, s a környék látnivalóival. Ha tovább barangolna a környéken, bíztatom, hogy keresse meg a régi kőbányát!

A kirándulásunk harmadik megállója, a Malom-völgy. Az útról már elkápráztatja az utazót, a Malomvölgyi-tó, mely csillogó ékszerként vonzza a tekintetet. 

A parkolótól pár méterre található egy kis büfé, mely láthatóan nagyon népszerű a vendégek körében! Isteni a hekk, de kapható itt minden, mi "büfé kategóriában" szem szájnak ingere, sőt a Kajla útleveleket is lepecsételik! Van árnyék a fák által, rengeteg  a pad, vannak “retró” mászókák, lehet bográcsozni, és innen indul a Malom-völgy Tanösvény.

A tájékoztató tábla tele van szuper infókkal, egy “oszlopon” a völgyet körülölelő hegyek domborzatát, s adatait is meg lehet tekinteni, s ami nagy pozitívum, hogy a látássérültekre is gondoltak. Az már nem annyira pozitív, hogy a domborzati képen már egy hegycsúcs táblácskája sincs meg, tehát, hiába olvasható, hogy a "2-es Szél-hegy 360 méter", már nem lehet beazonosítani, hogy hol is van… sajnos. Remélni lehet csak, hogy egyszer majd pótolják a hiányt! A Tanösvényről javaslom, hogy szerezzen be egy tájékoztató füzetet valamelyik Tourinform irodában, ugyanis egy ilyen füzetben mindig több információ található, mint egy erdei táblán, s ahogy láttam, már a második állomásnál sincs a klasszikus nagy, talán megszokott tábla! Tehát ezért javaslom hangsúlyosan a füzet beszerzését!

Mi mindössze a tavat sétáltuk körbe, nem jártuk be a tanösvényt, de ez is csodás élmény volt. A tó partján több pad van, s bíztatom, hogy üljön, üljenek le többre is, mert minden méteren más képét mutatja a tó, amely egyáltalán nem nagy! Sőt ...de ennek ellenére, mh… ahogy az erdőség körbeöleli, a színek, a neszek, a tavirózsák virágai. Én beleszerelmesedtem, s ez az “első látásra szerelem” az ihletője annak, hogy most olvashatja a Kedves Olvasó ezeket a sorokat!

A félnapos kirándulásba ennyi fért bele, ám azt gondolom, hogy érdemes megnézni a völgytől pár száz méterre fekvő Tardost, esetlegesen el lehet menni felfedezni a kőfejtőket, vagy akár a túra egyik célpontja a Serédi-kastély is lehet!

 

Értékelés:

Ez az a program, amely, éppúgy  lehet egy kis töltekezős séta, vagy egy egész napos program! Erdő, rét, étel, ital, hegyek, völgyek, tavacska… és az általam leírtak valóban csak egy kis csipetjét mutatják be annak, ami itt vár Önre!

 

Frissítve: 2020. szeptember 7.

Flag Counter