Vasi Skanzen

Szombathely belvárosából egy kellemes kb. háromnegyed órás sétával el lehet jutni az 1973-ban megnyitott Vasi Skanzenba.  A város főteréről, például az OTP Bank melletti átjárón át sétáljanak le(csak egyenesen) a Perint-patakig. A patak kanyargó medre mentén haladjanak tovább (kiváló minőségű kerékpárút, és sétány vezet... hogy meddig, nem jártunk utána) a Haladás Sportközpontig. Itt már érdemes a fényképezőgépet  elővenni, hiszen a patak "túlpartján", található Csónakázó-tó, a kis szigettel, a hattyúk... bőséggel ad témát! 
A tavat körbe is sétálhatják, de besétálhatnak a szigetre is, ahol akár meg is pihenhetnek, napfürdőzhetnek, és falatozhatnak egyet. A tó "túlpartján" vezető sétaút már egyenesen a Vasi Skanzen bejáratához vezet. A gondozott horgászstégek, a kertvárosi hangulat, a víz illata, és a madarak csicsergése tökéletes keretet ad arra, hogy belépjünk a horgásztó partján épült, a régmúlt vasi falvak hangulatát megidéző néprajzi kiállítóhelyre. 
Amennyiben nem szeretne sokat gyalogolni, és nem autóval érkezett, a vasútállomás előtti autóbusz állomástól a 22-es busszal (Árpád út megállóhelyig) a legoptimálisabb az utazás, de nem ez az egyetlen lehetőség. 
A bejáratra sok minden ráillik csak az nem, hogy szép, de ezekben a "vérzivataros" időkben, azt is értékelni kell, hogy képes működni ez az az aprócska múzeumfalu, ahol 27 vasi település  39 különféle épülete látható, s javarászt látogatható!
A kapun belépve, a belépőjegy megvásárlást követően csak önre van bízva merre indul. Balra a szőlőhegy (őrségi domb), jobbra a csodás XVIII. század elejéről származó molnaszecsődi, fából épült harangláb, a malom épülete és az utcasor... Ez az a pont, ahol a látogató bele tud veszni a vasi, őrségi, kisalföldi porták hangulatába. Házról-házra sétálva kerülünk egyre messzebb képzeletünk  "időcsúszdáján". Szegényesebb, és tehetősebb porták, "ezernyi" féle galambdúc, kovácsműhely, gazdasági épületek, melyek között megjelenik a hármashatár hatása is. Szlovén, horvát, muravidéki (délszláv, vend), német nemzetiségi emlékek, házak, berendezési tárgyak...
A Skanzen kanyargós utcájának végén látható egy csodás kis kápolna, mely az 1800-ban épült perenyei kápolna másolata, az utca túlfelét pedig egy dombocska szegélyezi, ahol csacsit és rackajuhot láttunk. A dombocskán a szórvány-, és szeres települések világa elevenedik meg egy hajlított, és egy kerített portával, a szőlőhegyen őshonos szőlőfajtákkal ismerkedhetnek meg, a forró nyári napokon pedig a vasi tájakra jellemző csümölcsfák adnak árnyékot.
Nekem egy aprócska negatívum  ​az utcasor aszfaltozott járd​ája, és útja​, mely számomra egy olyan momentum, ami megnehezíti a "sima átjutást" a múlt időkapuján, de végül a vasi porták évszázados hangulata átsegített ezen az "akadályon". Ezzel az aprócska negatívummal együtt tiszteletreméltónak tartom azt a munkát, melyet a helyiek végeznek ebben az aprócska "faluban"! Hiszem, hogy nincs olyan, hogy végeztek a nádtetők javításával, a kerítések rendbarakásával, az épületekben keletkezett javításokkal! Látogatásunkkor is volt olyan tető, mely meg volt csúszva, volt olyan kerítés ami "orvosra" várt, volt olyan épület ami... nem ez a lényeg! A lényeg az a sok szépség, ami itt fogadja a látogatókat. A hagyományaink, gyökereink, kultúránk egy kis cikke, része ez, melybe számtalan módon van már lehetőségünk belepillantani, de hiszem, hogy igazán mélyen csak egy ilyen helyen tudunk értékelhetően mély élményekkel gazdagodni!
 
Úti tipp: 
A MÁV applikációban mód van okosjegy vásárlására, szerintem rendkívül kedvező áron! Sajnos (Szombathely viszonylatában)ezt a jegyet csak a Bakony IC-re lehet megvásárolni, ami kb. 45 perccel hosszabb menetidőt jelent a Győr érintésével közlekedő Savaria IC menetidejéhez képest. Döntés az öné...
 
Fontos!
Mielőtt elindul tájékozódjon a nyitvatartási időről
 
Értékelés ****
Megeshet, hogy valakinek minden szabadtéri néprajzi kiállítóhely egyforma, én erről azt gondolom, hogy a történelem, a helyi szokások, eszközök, építészeti kincsek az "otthonukban fénylenek" igazán hitelesen! Számomra ez az egyik legnagyobb vonzereje a kisebb-nagyobb vidéki  skanzeneknek. 

 

Skanzenek az Országjárón:

       Ócsa                                Szenna                       Zalaegerszeg  

Flag Counter