Zalai-dombság

 
Hazánk nyugati "csücskében" elterülő középtály legnagyobb folyója a Zala. Területének nagyobb része erdőség. Jellemzően gyertyánok, kocsánytalan tölgyek, cseres-tölgyesek, zalai -bükkösök borítják. Állatvilága jellemzően nagyvadakból áll. Őzek, szarvasok, vaddisznók...
Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett a rókák és néhány menyétféle ragadozóállománya (nyest, nyuszt). Örvendetesen szaporodik a vadmacska, az aranysakál dél felőli megjelenése várható. 
Tisztább vizű folyóiban megtalálható a folyami kagyló és a folyami rák is! A patakokban egyre sűrűbben fedezhető fel egy fokozottan védett ritkaság a réti csík!
Már február végén, márciusban megjelennek a pettyes gőték és a tarajos gőték a patakok mentén a tavaszi kiöntésekben. 
A vizes területek kétéltűekben gazdagok: kecskebékavöröshasú unkazöld varangybarna varangyzöld levelibékaerdei béka. A hüllőket a vízisiklóerdei siklófürge gyíkfali gyík képviseli. A madarak közül fontos megemlíteni a harkályféléket, mivel a Magyarországon megtalálható fajok mind költenek itt is. A baglyok előfordulása is gyakori az erdőkben. Két igen ritka madár a holló és a lappantyú is jelen van. Göcsej denevérállománya is gazdag, mind az erdei, mind az épületlakók tekintetében, de a vizes területekhez kötődő fajok is jelen vannak.
A fokozottan védett vidra elsősorban a nászidőszaka alatt (október-április) gyakran kóborol a patakok mentén, de egész évben csak kis létszámban jellemző, megfelelő élettér és táplálékbázis híján.A dombság két legnagyobb városa Zalaegerszeg és Nagykanizsa.Magyarország hévizekben egyik leggazdagabb területe a Zalai-dombság, melyet a szénhidrogén bányászat során végzett mélyfúrások tártak fel. Az itteni termálvizek általában kb. két millió éves, felső pannon korú üledékekben halmozódtak fel. A környék termálvizeinek ásványianyag-tartalma, hőmérséklete és vízhozama termálkutanként erősen változik. E termálkincsre alapozva épült meg Bázakerettyén, Letenyén, Lentiben, ZalakarosonKehidakustánybanZalaegerszegenZalaszentgróton, és Pusztaszentlászlón is a termálfürdő.

 

(forrás: Wikipedia)