Savaria Történelmi Karnevál

​Számomra a Savaria Történelmi Karnevál az év egyik legcsodálatosabb nyári városi fesztiválja, melyre már célszerű az év elején szállás foglalni!
Minden év augusztusában Szombathely belvárosa némileg átalakul. Az utcákról eltűnnek az autók, és  egy hatalmas, korszakokon átívelő vigasság veszi kezdetét, ám ez a mulatság nem mindennapi! Ez egy olyan vigadalom, ahol elhiszek mindent, ami itt történik! Több színpad, vásári hangulat, ízek, illatok és ...már napközben, az esti történelmi felvonulás előtt különböző korok jelmezeibe öltözött emberek jönnek-mennek, sétlanak, beszélgetnek. A kávézó teraszán római kori jelmezben szolgálja fel a pincér a kávét, a városban tengerészgyalogosok masíroznak, dámák flangálnak, a színpadokat,tereket, táncosok, zenészek népesítik be, az alkalmi lelátók megtelnek emberekkel ...és a felvonulás után késő este sem kerül le maskara a lelkes felvonulókról!!!
Azt látom s érzem (három karnevál élményeinek összegzésének eredményeként), hogy sok-sok szombathelyinek ez a fesztivál igazán mélyen a szívügye, hiszen sokan nem azért öltik magukra, pl. a római kori gúnyákat, hogy abbna felvonulva részesei legyenek a karneváli forgatagnak. Van olyan "római család" akinek csak jó érzés átlépni korokon, sarut húzni, és akár babakocsit tolva részesévé válni a városi forgatagnak, ami a maga nemében egy őrülten nagy buli, ami akár csodának is nevezhetünk, ami azt látom, hogy már határokon átívelő népszerűségnek örvend, ami... és ha a látogatóknak kedve támad beöltözni, a vásárban sokféle ruha megvásárolható!

Flag Counter