Budapest ----> Kőszeg ~ 245 km.

Egy helyi mondás szerint: "Kőszegen vagy esik, vagy fúj a szél, vagy harangoznak!"
Kőszeg egy nyugodt, békés, élhető kisváros, ahol "minden rendben van"! Tisztaság, gyönyörűen karbantartott házak... a főtéren pezsgő élet, kávézók, fagyizók, éttermek, néhány ház előtt kirakott portéka becsületkasszával... nem is folytatom, mert ez gondolom elég beszédes!
Mivel nekünk egy szombathelyi kirándulás kiegészítő programja volt a kőszegi kiruccanás, vonattal mentünk, így a látnivalók bemutatását is ehhez a módhoz igazítom.
A belváros "új" főterén számtalan látnivaló ragadja el tekintetünket. A főteret megpillantva picit megállok, nehéz megfogalmazni azt amit látok. Nyüzsgő kis főtér kávézóinak, éttermeinek teraszait falatozó, kávézó mosolygós, beszélgető emberek népesítik be. 
A főtérre érkezvén rögtön felhívja a figyelmem az "idegenvezetőnk" az Arany Strucc Szállodára. Ez hazánk legrégebbi hotele, mely a XVII. században épült barokk stílusban. Cukrászdájában nagyon finom sütemények vannak (tesztelve!), az étterméről nem tudok érdemi információval szolgálni, max annyit tudok írni, hogy a terasza tele volt!
A sütizés után nem volt kétséges, hogy merre tovább! A templomokat annak ellenére nagyon szeretem, hogy nem gyakorlom a vallásomat. Sajnos a XIX. században épült Jézus Szíve templom karcsú tornya fel volt állványozva, de még így is csodás látványt nyújtott. Belépve az előtérbe... ámulat!
A Főtéri séta alatt csak önre van bízva, hogy elcsábul-e az illatoknak, vagy csak a lelkét táplálja azzal a megfogalmazhatatlan érzettel, ami itt hiszem , hogy sokunkat átölel. Mi az Oroszlános-kútnál visszafordultunk. A kút talapzatán egy örök érvényű felirat olvasható: Ne menjen le a nap a te haragoddal.    
A városnézés következő állomás, mely a Főtértől, és a Kelta kúttól néhány lépésre található, a Hősök tornya, mely hazánk legnagyobb I. világháborús emlékműve. A torony egyik oldalán a Lábasház, a másik oldalán a Tábornokház látható.
A torony, a valamikori óváros déli kapujától kicsit beljebb épült fel 1932-ben. Érdemes  megtekinteni a kőszegi mestereket, és az eszközeiket bemutató kiállítást, melynek a bejárata a Tábornokházban van. Talán meglepő, de Hermann Ottónak is van egy kis kiállítása. Ő kőszegi fotográfusból "lett" neves természettudós. A torony legfelső szintjéről csodás kilátás nyílik a városra.
Ha eddig nem szerelmesedett bele Kőszegbe, nos akkor a Jurisics téren ez egészen biztos meg fog történni! 
Az épületek pazar szépségét a történelem viharai nem tépázták meg, így amit itt látni... Szinte minden épületen ott található a műemléki védettséget jelző tábla, mely nem csak egyszerűen ki van rakva, és "csókolom"! A városban láthatóan hagyománya van a közvagyon védelmének, 1978-ban a történelmi emlékek megóvásában jeleskedő város Hild emlékérmet kapott!   
A történelmi főtér első nevezetessége a városháza épülete, mely a XIV. század óta ezt a funkciót tölti be! A városházával átellenben található a reneszánsz eredetű Sgraffitós-ház, melyet 1560 környékén építették át emeletessé. Ez Kőszeg legjelentősebb későreneszánsz műemléke! Biztatom, hogy kattintson rá  a beszúrt linkre, mert rengeteg érdekes információval gazdagodhat az épületről, és a kaparásos dísztő technikáról!
A városházától induló sétánk első állomása a Városkút volt, majd a XVII. század elején épült Szent Imre templomot csodáltuk meg. A XV. század elején épült Szent Jakab templom körül építési munkák zajlottak, így sajnos nem tudtunk bemenni! 
A vár felé sétálva érezhető, hogy itt minden épületnek története van. Sokat látott utcákon sétálva, mintha egy filmbe csöppentünk volna, mintha megelevenedne a múlt!
A várat is láthatóan gondos kezek ápolják! Nekem nagy feladat volt a klasszikus vár élmény elengedése, de sikerült! 
A Jurisics vár egy kulturális központja a városnak. Állandó és időszaki kiállításoknak ad otthont. 
Ebben a  csodálatos, és egyedi értékekkel büszkélkedő környezetben nyaranta várszínház is működik. A kiállítás kincsei között megcsodálhatják az Esterházy-oltárt, mely tulajdonképpen az első olyan szépség  melyen a látogatóknak megpihen a tekintete!
Igazán pazar látványosság, a XIII. századból való gótikus palotarész és a reneszánsz ablaksor.A fegyvertárban a középkor fegyvereit és ruházatát lehet megtekinteni, és akár kézbe is lehet venni néhány fegyvert. Itt olvashat a Kőszegi Darabontokról is! Ajánlom, hogy tekintsék meg a földesúri asztalt, a konyhát és a lovagi éttermet, mely a XII.-XVI század szokásait tárja a látogatók elé. Fakultatívan lehetőség van korhű ruhákban fotózásra is! 
A vár történetét bemutató emeleti kiállítás után... 
Jurisics Miklós várkapitány mindössze 1000, javarészt képzelten (környékbeli iparosok, jobbágyok, parasztok) emberrel szállt szembe a 60-80 000 fős török sereggel, akik közel 3 hétig ostromolták a várat. Az erős összefogás, eredményeként 19 ostromot vertek vissza a várvédő hősök, végül egy alku eredményeként 1532 augusztus 29-én 11 órakor a török elvonult  Bécs felé. Egy  XVIII. századi városi rendelet értelmében 11 órakor is harangozni kell Kőszegen. 
....folytatjuk a városi sétánkat. Számomra kedves látnivaló, a város makettje, mely bronzhatású műgyantából készült, és talán az eddig látott makettekhez képest a legszebb, melyet láttam! Az "ötszög" alakú belváros képe, az alkotó szándéka szerint a török ostrom előtt városképet tárja elénk, de a régészek nem minden részlettel tudnak azonosulni. Én azt gondolom, nem vonva kétségbe a történészek véleményét, hogy ez ennek ellenére nagyon szép, részletgazdag, és a funkcióját tökéletesen betölti! 
A miniatűr "városképtől" pár lépésre található a Virágudvar. A város közepén található ökokertben számtalan érdekes és ritka virággal, dísznövénnyel, zöldséggel, fűszernövénnyel, és gyümölccsel találkozhatnak.
A sétánk következő állomása az Egyszarvú Patikamúzeum,  melyet a jezsuita rend 1743 ban nyitott meg. Hajdani jezsuita szerzetesek és faragó fráterek  által készített berendezési tárgyakon kívül, a gyógyszerészet egykori módszereivel, tárgyaival , alapanyagaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A padlást évszázados gyógynövény illat tölti be. A rekonstruált ládafiás szárítópolcozaton a mai napig is szárad a kakukkfű, a kapor, a szurokfű, a bodza...
A belvárosi sétánknak a végére értünk, de Kőszeg még számtalan látnivalóval várja a látogatókat! 
Nem írtam arról, hogy pár hónapig itt őrizték a Szent Koronát, nem hívtam fel  a figyelmet, a Kőszegi-hegység természeti értékeit bemutató  Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontra, és a központ közelében lévő Chernel-kertre, és említést sem tettem a  Szulejmán kilátóról! 
A várostól távolodva a kirándulók egy paradicsomba csöppennek! Hétforrás, Óház-kilátó.Ördög-árok... és hosszasan sorolhatnám azokat a természeti kincseket, melyeket érdemes bejárni!
 
 
Értékelés:
Egy város, mely maga a történelem, egy város melynek főterén élmény elfogyasztani egy finom ebédet, egy város, ahol valami másként működik... emberi, mosolygós, kedves, beszédes...
 
forrás: www.koszeg.hu

Flag Counter