Budapest ----> Szombathely ~ 230 km.

Kedvenc magyarországi városaim bemutatását Szombathellyel folytatom.

Szombathely valamiért nagyon mélyen a szívemben él hosszú évek, évtizedek óta! Nem tudom  megfogalmazni az okát, hiszen "nincs különösebb" fizikai kötődésem... talán háromszor,  vagy négyszer jártam eddig ebben a fantasztikus városban, de már az első találkozás is olyan volt, mintha világ életemben itt éltem volna!

Hazánk legrégebbi városát Claudius, római császár alapította az i.sz. 43-ban, Colonia Claudia Savaria néven. A város fejlődése a római provincia (Pannonia Prima)fővárosától a mai napig kis túlzással töretlen. A mai városképet meghatározó szecessiszós és eklektikus épületeket a XIX. század második felében építették, amikor a város rohamos fejlődésnek indult...

A városi sétát kezdjük a főtéren, mely a XIII. század óta hasonló formájú. A tér egyik legmeghatározóbb eleme a Szentháromság-szobor, mely hosszú évtizedeken keresztül a Sarlós Boldogasszony Székesegyház előtt állt, de a tér felújítása során visszakerült az eredeti helyére. Az 1711-es pestisjárvány áldozatainak az emlékére emelt emlékműtől elindulva... sétálja körbe a teret! Keresse meg a Császárkövet, mely hat római császárnak állít emléket (Claudius, Domitianus, Traianus, Septimius Severus, Diocletianus, I. Constantinus), vegyen észre minden apró szépséget, mert van bőven! 

Bármely város főterén járok, már-már megszállottan keresem, a javarészt bronzból készült városmaketteket. A Császárkőtől pár lépésre, található makett előtt hosszasan elidőzünk, beazonosítunk épületeket, utcákat... A miniatűr világot magunk mögött hagyva folytatjuk a sétát  a főtér "csúcsa" felé. A barokk, szecessziós, és eklektikus épületek hangulatát javarészt megtörik a modern építészet újkori "csodái", de valami megmagyarázhatatlan "energia" elnyomja a negatív gondolatokat. Emlékeimben megelevenedik a karácsony előtti ünnepi forgatag, az illatokkal, a fényekkel, majd egy hatalmas ugrással, már az augusztusi Savaria Történelmi Karnevál élményeinek filmje pereg a lelki szeim előtt. A karneválon történelmi jelmezbe öltözött felvonulók népesítik be a várost. Ez az a karnevál, melyet minden évben meg tudok nézni, ez az a karnevál, ahol azt érzem, hogy minden résztvevő mélyen a szívében hordozza az ősök iránt érzett tiszteletet, ez az a fesztivál, ahol a történelmi jelmezekbe öltözött felvonulók többségén nem csak a felvonulás alatt van jelmez, hanem, városszerte látni sétáló, falatozó, iszogató, beszélgető római császárokat, katonákat, táncosokat... Mindenkinek ajánlom, és ha még nem volt részese ennek a nagyszerű eseménynek, akkor ne habozzon, ez egy "kötelező" látnivaló! Ha több napra érkezne a karneváli időszakban akkor mielőbb foglaljon szállást! "Én szóltam!!"

A főtérről átsétálunk a Szent Márton utcába. A Savaria-kúttal szemben áll a (ha lehet ilyet írni) "kedvenc" szombathelyi templomom, a Magyarok Nagyasszonya templom. A ferences templom iránti vonzalmamat nem tudom megmagyarázni, egyszerűen ha Szombathely, akkor... A Savaria -kútról érdemes annyit tudni, hogy a római városalapításnak állít emléket. A kút oszlopán Tyche istennő szobra áll!

A Savaria térről vissza sétálunk a főtérre, ahonnan célba vesszük a késő barokk Püspöki Palotát, ahol bizony a sok szépségben nagyon sok időt el lehet tölteni. "Szerencsére" csak  vezetett túra keretében lehet megtekinteni a kiállítást, így viszonylag tervezhető a palotában eltöltött idő. A palota szomszédságában áll a Sarlós Boldogasszony Székesegyház, mely információim szerint hazánk harmadik legnagyobb temploma! A templom mellett található a Romkert, melyet csak a "felette" kanyargó sétaútról néztünk meg.

Szombathely egyik legismertebb, és egyben legkülönlegesebb látványossága, az 1955-ben feltárásra került szenzációs régészeti lelet, az egyiptomi eredetű Isis istennő templomának falmaradványai, és márvány faragványai. Az eredeti pompájában rekonstruált Iseum Savariense kihagyhatatlan állomása a városi sétának!

Nagyon nehéz Szombathelyről röviden bármit is írni, hiszen rengeteg látnivaló várja a városban a látogatókat. Nem írtam még egy sort sem a Savaria Múzeumról, A Kámoni Arborétumról, a parkokról, nevezetes épületekről, kávézókról, éttermekről... 

 

Utazási javaslat: Az autós érkezést nem ecsetelem, az autóbusz-állomás a belvároshoz közel, a Romkert szomszédságában található, a vasútállomástól pedig egy kényelmes sétával (max 20 perc séta) megközelíthető a városközpont.

 

Értékelés:

Nyüzsgő város, kedves emberek, fantasztikus történelmi emlékek... és ha mindezt fokozni akarom, akkor csak annyit írok, Savaria Történelmi Karnevál!!!

 

Forrás: szombathelypont.hu

2023-03-30

Flag Counter