Komáromban már a X. század óta állt valamilyen vár, a régi földvár helyén a tatárjárás után építettek erős kővárat, melynek legfontosabb szerepe a török elleni küzdelemben volt. A komáromi vár a magyar végvárrendszer egyik igen fontos eleme volt, a törökök nem is tudták elfoglalni. A XVIII. században Komárom hadászati jelentősége csökkent, a vár fejlesztésével nem igazán törődtek. Jelentősége akkor nőtt meg igazán, mikor a napóleoni háborúk idején I. Ferenc császár Bécsből Komáromba menekült, ő adta ki az utasítást a komáromi erődrendszer nagyszabású kiépítésére.

Komárom vára leginkább az 1848/49-es szabadságharc eseményeiről ismert. A magyarok 1849 tavaszán hősiesen megvédték a várat a túlerőben lévő osztrák csapatoktól, majd Klapka György parancsnoksága idején komoly fejlesztések kezdődtek immár a Duna jobb partján is. A világosi fegyverletétel után egyedül Komárom vára tartotta még magát Klapka parancsnoksága alatt.

Az eddig történtek a most már Szlovákiában lévő bal parti várhoz kapcsolódtak, a Duna és a Vág összefolyásánál lévő Öregvárat, ill. a mellette lévő Újvárat jelenleg nem lehet látogatni, a régi szovjet laktanyákba a szlovák hadsereg költözött be.

1850-től kezdődtek meg a Monostori erőd kiépítésének munkálatai. Korának igen komoly haditechnikai elvei alapján, 1871-ig épült Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, a Bécset védő komáromi erődrendszer egyik utolsó elemeként.  Mire elkészült a hatalmas erődrendszer, a kor haditechnikája már olyan gyorsan fejlődött, hogy a komáromi komplexum teljesen elavulttá vált. A precíz munka 14 épületrészből és 640 helyiségből áll, építészetileg egy remekmű, mely a ma emberét is lenyűgözi. Gondosan faragott kövekből épült, földsáncokkal védett, földalatti kazamatákkal átszőtt az erőd.

100 éven át szolgálta a Magyar Honvédséget, a valódi harci események viszont elkerülték. Később szovjet csapatok állomásoztak itt, többnyire lőszerraktárként hasznosítva az épületet, távozásukkor végleg megszűnt a Komáromi erőd katonai szerepe. Ezzel az épület műemlékké minősült, látogatóbaráttá alakították.


 

forrás:kirandulas.hu

Grafika: Ferenc Tamás

Flag Counter