Budapest - Nyúl ~ 145 km. 


A Kisalföld peremvidékén, található a Sokorói-dombság  (Pannonhalmi-dombság). Nyúl ezen földrajzi kistály egy vitathatatlan gyöngyszeme!

Sok községen át lehet úgy utazni, hogy igazából nem ragadja el a vándor tekintetét "semmi"... Nyúl nem ilyen, Nyúlra jó volt megérkezni, s nem azért, mert az első benyomásaim egyike a Platán csárda hívogató főportálja volt, hanem mert...

A csárdától "pár méterre" található római katolikus templom mögötti utcába, a megérzéseimre hallgatva  fordultam be, s ezután az volt bennem, hogy csak felfele! Volt egy rövidebb szakasz, amikor már azt gondoltam, hogy elhagytam Nyúlt, de tévedtem, hamarosan ismét házak közé értem, s csakhamar meg is álltam, mert megpillantottam a Szent Donát-kápolnát.  

A hegyi kápolna  Szent Donátról kapta  a nevét. A római korban (kr. u. 362-ben) vértanúságot szenvedett püspököt a szőlősgazdák védőszentjükként tisztelik. Sajnos a kápolna zárva volt, így csak az írásból tudom, hogy az épület szentély része 1710-ból való, melyet 1830-ban bővítettek kápolnává, és 1901-ben építették meg a harangtornyát. A kápolna mellett csodás hársfák árnyékában szabadtéri oltár található.  A kápolna közvetlen közelében található ismertető táblán térkép segít abban, hogy átfogó képet kapjon a környékről, arról, hogy mennyi szépség várja a környéken. ...így már picit könnyebben rá lehet lelni az innen valójában csak néhány méterre lévő csodás pincesorra... de ha a pincék löszbe vájt világa nem hozza Önt lázba, sétáljon fel a kilátóhoz, vagy térjen be a Szél Fiai fogadóba, néhány finom falatra...

Láttam már néhány pincesor, s talán egy "közös dolog" van bennük, hogy mindegyik más, s máshogy csodálatos. A nyúli pincesor is ilyen! Nem is nagyon szeretném ecsetelni a szépségét, hiszen a képek minden elárulnak! 

A pincesor "végén" várja a vendégeket, a már pár sorral korábban említett Szél Fiai fogadó. A fogadó tulajdonsáról tudni kell, hogy a vendégeit a saját boraival is elkápráztatja! Borai maximálisan naturálisak, mai szóhasználattal kézműves mesterművek. Mit jelent ez? A kénen kívül semmilyen más, hivatalosan használható adalékot, szín, és ízfokozót nem tartalmaznak a borai! No és még egy kis adalék Prisztóka Tiborról. A borok neveiben megjelenik egy kis... Nyúl York-i priszling, Tibor apátok bora, Medicina Tiboralis... Kóstolják meg, garantáltan nem fognak csalódni!

Értékelés:

Egy kellemes séta, egy csodás környezetben. Nem több, s nem kevesebb. A Szél Fiai fogadóban Önre váró gasztronómiai élmény értékelését nem tartom feladatomnak, de hiszem, hogy nem fog csalódni!

 

Flag Counter