Budapest ----> Sopron ~ 215 km

Ciklámen tanösvény

A Ciklámen tanösvény, a Lővér Szállónál indul (a szálló jobb oldalán). Jól kiépített úton a Deák-kút érintésével lehet elérni a Károly-magaslaton lévő kilátóhoz. A kis ciklámennel jelzett úton tovább haladva érhetik el a Hét Bükkfát. Majd következik a 2700 éves Halsatt kori temető a halomsírokkal. Az ösvény bevezet Európa egyik legmagasabb sáncrendszerével körülvett kora vaskori földvárába. Itt áll a Várhely-kilátó. Sopronbánfalvára beérve véget ér a 8600 méter hosszú tanösvény. A kihelyezett 12 nagyméretű tájékoztató tábla mellett, is kisebbek is fontos információkat tartalmaznak. Segítségükkel átfogó képet kapnak a hegység talajképző kőzeteiről, növény és állatvilágáról, melyek a táj jellegzetességeit tükrözik.

A séta közben megéri megállni és elrévedezni, beleveszni a sokszínűségbe, megfigyelni, hol milyen növények a jellemzőbbek, milyen fák népesítik be tájat...

A tanösvény minden évszakban járható, de ajánlott a túrabakancs, és a megfelelő öltözet. Augusztus végi túra egyik ajándéka a rengeteg szeder, mely az út mentén sokfelé megtalálható!

Visszaút a városba sokféle lehet. Sopronbánfalváról busszal vissza lehet menni a városba, de van más lehetőség is!

Mi a busz útvonalát követve indultunk vissza Sopronba, annak a kis térképnek a segítségével, melyet a Károly-kilátóban kaptunk. Ennek köszönhetően meg tudtuk nézni Sopronbálfalván a Karmelita kolostort is. Innen lehetőség van átvágni az erdőn (a térkép jelzéseit követve). Az út helyenként bizony tüdőszaggató emelkedőkkel tarkított, de nagyon szép. Erre a túrára javasolnám a térképet!

 

Értékelés ****

Minden erdő más, minden méter megajándékozza a vándort valami csodával, ám azt gondolom az erdő is kér ezért cserébe valamit. Tisztelje, védje, s óvja az erdőt a barangolásai során!

 

 

booked.net

 

 

 

Útvonal

 

Autóval:

Budapest - Győr - Sopron

 --> Lővér szálloda felé

 

Tájékoztató jelleggel:

 

Vonat:

 

 

Budapest, Keleti pályaudvar - Sopron. 

-->Átszállás buszra--> 

 1-es vagy 2-es

Sopron GYSEV pályaudvar - Hotel Lővér

 

 

 

 

Flag Counter