Budapest - Zalaegerszeg ~ 225 km. 

Magyar Olajipari Múzeum

 

A Göcseji Falumúzeumban megvásárolt belépőjeggyel az Olajipari Múzemba is át lehet sétálni. Kerítés sincs a két kiállítótér között., így szabad az átjárás!

A kiállítás egy gyönyörű környezetben lévő fantasztikus szakkiállítás, ehhez kétség sem férhet, s már most szeretnék fejet hajtani mindenkinek , aki ennek a gyűjtemények a létrehozásában, üzelemltetésében bármilyen szerepet is kap, s kapott! Nem csak az olajkitermelés eszközeit lehet megtekinteni a kiállításon, hanem a vízbányászat eszközparkja is bemutatásra kerül, mely ha mélyebben  belegondolunk,  rokon területnek számít.

Kétségtelen, hogy nem a legszerencsésebb időpontban érkeztem, hiszen még itt is, akárcsak a skanzenben, a téli nyitvatartás szerinti hivalai álmosság ölelt körbe mindent. Ezen okból kifolyólag én "csak" körbejártam amit tudtam, bekukkantottam ahová lehetett, ablakok mögött pihenő kincseket próbáltam meglesni, több-kevesebb sikerrel. Sok szerkezetre rácsodálkoztam, és  többször feltettem magamban a kérdést, hogy : Ez vajon mi lehet, hol a szerepe kitermelés folyamatában, hogy működik?

Igen, ez egy szakmúzeum, egy seciális terület múzema, melynek megtekintéséhez, hm ...igen egy szakértő, egy vezető bizony jól jöhet! Egy olyan ember, aki röviden, velősen, közérthetően mesél a tárgyak eszközök funkciójáról, működéséről!

Természetesen itt most nem a fúrótornyokra, a különféle fúrófejekre gondolok, hiszen ezek elég egyértelműek... első látásra, ám vannak itt különlegesebb csodák is! 

Nos, vezető hiányában inkább beszéljen néhány kép, s ha felkeltette az érdeklődését a téma, bíztatom, hogy látogasson el elsőként a múzeum honlapjára (bármely képre kattintson rá), ahol megtalál minden fontos információt a kiállításról, a nyitvatartási időről, s a programokról!

 

 

Értékelés:

Fantasztikus gyűjtemény, nagy rácsodálkozások, gyermekbarát környezet!

Flag Counter