Budapest -Velemér ( Márokföld ) ~ 275 km

Velemér - Szentháromság-templom

Velemér szélén, az erdők óvó ölelésében található a Szentháromság-templom, vagy más néven, a napfény templom.

Az aprócska Árpád-kori templom, már az első pillanatásra elragadja a tekintetet. Megelevenedik a múlt a patinás falak láttán, melyek átvészelték az idők, s a természet viharait. Mindössze a padló, és a tető újult meg... Hosszú ideig magas gaz nőtte be Isten kicsiny házának belsejét, az alpok felöl érkező csapadék áztatta a falait kívül, s belül... Míg végül Rómer Flóris, a magyar műemlékvédelem atyja rálelet, s innen a templom sorsa lassan jobbra fordult. Kijavították a tetőt, s a XIII. század vége felé épült épület esélyt kapott arra, hogy mi itt, a XXI. század elején is csodálhassuk a múlt, s a történelünk egy kicsiny darabját.

Káprázatos élmény belépni a "napfény templomába", egy időutazás. Azt érzem, hogy itt végre nem ragadja el a gondolataimat az újjáépült falak láttán a kérdések garmada, nem keresem az eredeti, s az új közötti "választóvonalat"! A templom falai a megépülésük óta nem változtak, nem építettek hozzá, s nem vettek el belőle! A falak nagy részét az eredeti fesmények díszítik!  Az egyedülálló, a XIV. században készült freskók még nem voltak restaurálva! A néhol kopottas, máshol elképesztően részletgazdag "képekben" hosszú ideig lehet gyönyörködni. Messzi földről érkeznek tudósok, kutatók, hogy vizsgálják ezt, az európai viszonlatban egyedülálló a csodát. A festmények mostani állapotához sokban hozzájárult, hogy hosszú esztendőkön át, a templomot használó reformátusok fehérre meszelték a falakat. A több réteg "fehérségnek" köszönhetően konzerválódot  a festés is. Későbbi időkben, tető híján, mindössze az Alpok felöl érkező esők tudták az egyik oldalom meggyengíteni a mész oltalmát...

Misztikus élmény itt lenni. Augusztus végi látogatásunkkor, az ablakon beáramló fénybe állva, a ruhánk színében pompázik a fal, de van itt nagyobb csoda is! Nincs két egyforma ablak, nincs... a különleges tájolásnak köszönhetően, a megérkező fény más és más részleteit világítja meg a freskóknak, ha annak itt az ideje. Mára ez a fényjáték kicsit csorbult, a templom körül magasodó erdő miatt, de kora tavasszal, amikor még kevés a lomb, csodában részesülhet a látogató. Vízkeresztkor a fény a betlehemi csillagra esik, és érdekesség az is, hogy a freskóknak mindössze egy részletét nem világítja meg sosem a fény. A pokol mindig sötétben marad...

A szentély különösen szép állapotban maradt meg. Az egyik különlegessége, hogy itt található vélhetően Európa legrégebbi önarcképe, mely a festőt, Aquila Jánost ábrázolja, valamint itt látható a kereszténység szimbolikájában megjelenő 3 karika is.

Voltunk abban a szerencsés helyzetben, hogy járhattunk itt délelőtt is, és délután is. Örök emlék... s a néni is, aki napközben vigyázza ezt a kincset, a néni, aki együtt él a templommal, aki egy élő kalendárium. Mindent tud a templomról, s mindezt oly nagy szeretettel nyújtja át a látogatóknak, mely példaértékű!  Nehéz innen elindulni, s nehéz a szavak "csapját" is elzárni...

 

Márokföld

 

A veleméri  napfénytemplom parkolójában figyeltünk fel, a környék látnivalóit népszerűsítő táblára, s így jutottunk el Márokföldre. A megérkezéskor még nem gondoltuk, hogy a délutánunk nagy részét itt fogjuk tölteni! Alapvetően az Energiaparkot vettük célba, de...

Az első érdekesség a Sökfás temető. Mi nem álltunk meg itt, de annyit érdemes elmondani róla, hogy ez a kihalt, puritán  temetkezési "forma", mely az Őrségre jellemző. A reformátusok állítottak a halottaiknak sökfát (Kersztények, és az evangélikusok keresztet használnak), mely a helyi nyelvjárásban a süvegfa megfelelője. Az általában tölgyből készült egyszerű fejfának a csúcsát, tetejét süvegformájúnak faragták meg.

A temető után jön a csodás levendulás, majd csakhamar a márokföldi buszmegállóval szemben rálelünk az Energiaparkra, ám mielőtt belemerülnék az itteni élmények taglalásába, meg kell említenem, a bérelhető jurtákat, a Tündérkertet, mely nem más, mint az őshonos magyar gyümölcsfák gyűjteménye. Az országban több ilyen Tündérkert is létezik, értékörzés, s mentés céljából hozta létre Kovács Gyula. erdész, örökségvédő, gyümölcstermesztő, Ambrus Lajos író, és Szarva József színművész.

A kis kitérő után jöjjön a csodás energiák parkja! 2010 telén Leclerc Edit metafizikai oktató, s tanácsadó végigjárta a települést, s számtalan energiapontot rögzített, melyeket később, egy szakértőkből álló kics csapattal pontosított, véglegesített. A parkban ezt a 25 pontot lehet végigjárni.

Szerencsések voltunk, hiszen mi, fokozva az élvezeteket levetettük a cipőnket, s mezítláb sétáluk végig az utat. A megjelölt pontoknál semmi mást nem csináltunk, csak befelé figyeltünk, s jött az energia... ilyen, s olyan. Néhol leültünk, máshol csak megálltunk a kanyargós "ösvényen". A séta után megnéztük, hogy melyik pont mi volt, ahol elidőztünk, ahol... döbbenetes visszaigazolások érkeztek meg hozzánk. 

Néhány pontot megemlítek a teljesség igénye nélkül:

  • Döntés pont;
  • Lélek-szív pont;
  • Értelmi pont;
  • Föld pont;
  • Egyensúly pont;

...és a pontokat a csakráinkhoz is párosítja a kis kiadvány, melyet a bejártanál veszünk ki a dobozkából. Ha nem érez semmit akkor sincs "baj", ám mi csurig töltődtünk a különféle energiákból. Az egyik pont a szomszéd területen található, a kerítés "túloldalán". Talán át sem mentünk volna, de a kapu nyitva volt, s annyi érdekes dolog volt ott, hogy cipőt húztunk, és átsétáltunk. Csakhamar kiderült, hogy a 7 hektáros Természetművészeti parkba sétálunk, mely ÁrtJáró névre van keresztelve. A park ahol a művészek képzelete szabadon szárnyal, a park, ahol alkotások születnek, s az idő múlásával tűnnek el, a park, melyet véleményem szerint a "szomszéd" energiái részben vagy egészben táplálnak, s fürdetnek. 

Természetesen a véleményem egyéni, de én lenyűgöződtem a keratívan egyszerű, hétköznapi, s ennek ellenére hosszas percekre rabul ejtő alkotásoktól. A formák, a fények, az anyagokban rejlő varázslatos lehetőségek játéka ez. Megdöbbentő felismerés, hogy sok esetben, a hétköznapi életre oly jellemző túlgondolás, mennyire elveszik itt... Igen talán feladat lehet sokunknak az egyszerű nagyszerűségek apró elemeinek az átültetése a hétköznapokba.

.

.

Értékelés *****

Velemér ...mh szívem szerint az írnám, hogy kötelező látniavaló, ám inkább csak annyit írok, hogy Isten tartsa továbbra is az óvó kezeiben ezt a felbecsülhetetlen kincset, s a látogatók ezt megérezve, kellő alázattal, tiszta lélekkel, s szándékoktól mentesen érkezzenek ide, s töltekezzenek ebből a csodából.

Márokföld... minden szépre, s különlegesre vágyó vándornak egy "kötelező" célpont!  

Flag Counter