Budapest ----> Szolnok ~ 110 km.

Szolnok 

Nehéz helyzetben vagyok, hiszen "néhány sorban" egy ilyen csodálatos várost nehéz bemutatni, s megkockáztatom lehetetlen! ...ám engem annyira elvarázsolt hazánk, talán egyik legszebb megyeszékhelye, hogy megkísérlem a teljesség igénye nélkül ezt  itt és most megtenni!

Ha autóval érkezik, valahol parkoljon le a belvárosban, s vesse bele magát a város "forgatagába". Szökőkutak, szobrok, parkok... 

Ha vonattal érkezik, akkor az ország második vasútvonalán fogja megtenni ezt az utat. Az állomás utascsarnokában  24 órában "látogatható" Vasúttörténeti Kiállítást tekinthet meg!

...tehát ott tartottam pár sorral korábban, hogy parkok. A Szigligeti Színház közelében egy barokk stílusú "kertben" csodálatos magyar nemesítésű rózsákban gyönyörködhet. Innen valóban csak pár lépés a Tisza Szálló és Gyógyfürdő lenyűgöző épülete, valamint a Tisza.

A folyó mely minden évszakban más arcát mutatja, a Tisza, melybe Szolnokon torkollik bele a Zagyva. A Tisza, mely csábít a vizisportokra, a természet szerelmesei a szó hallatán azonnal a Tiszavirágzás semmihez sem hasonlítható látványára gondolnak...

 

Tisza és Zagyva, a holtágak, s az élőviláguk, no és itt épült az első fahíd a Tiszán. A híd maradványait még mindig láthatóak! 

Szolnok városában található hazánk legrégebbi vasútállomása is, ám az igaz, hogy már más funkciója, van. Napjainkban, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum főépületének ad otthont, ahol hazánk legnagyobb repüléstörténeti kiállítása kapott helyet! Amikor leírom, hogy repülés, azonnal bevillan egy augusztus 20-i élmény.  A Tiszán fantasztikus, s feledhetetlen  bemutatót tartottak a Helikopter Bázis katonái. Ez volt az az este, amikor véletlenül keveredtünk Szolnokra, s egy pillanat alatt éjfél lett!

Mh... ezer gondolat cikázik még bennem, de azt gondolom, hogy amit eddig nem említettem... annak a  felfedezése Önre vár! Van még mit felfedezni! Múzeumok, éttermek, kiállítások...

 

Értékelés:

Javaslom, hogy egyszer látogasson el Szolnokra ...akár szervezhet ide egy színházi estét is!