Budapest ----> Jászberény ~ 80 km.

Jászberény - Állatkert

Egy kollégámtól kaptam az ötletet, hogy látogassunk el Jászberénybe, az Állat és Növénykertbe.

A városba megérkezve (Budapest irányából) az Elektrolux táblát célszerű figyelni, hiszen a vállalat szomszédságában található az állatkert. Az érkezés pillanatában jó érzések kerítettek hatalmukba. Az állatkert előtt egy hatalmas, bekerített parkoló áll az autósok rendelkezésére. A bejárat valóban pár lépésre van a parkolótól, melynek talán az egyetlen negatívuma, hogy árnyékból van a legkevesebb!

Az első méterekben már leragadtunk! Talán keveset ültünk az úton, vagy csak az illatok kerítettek minket a hatalmukba... a forró lángosra várva, majd annak eszegetése közben a szemünk bejárja a kert elénk táruló részét.  Belefeledkezünk a  fák levelei között átkúszó nap sugarai csodás játékba, az állatkert hangjaiba, illataiba... 

 

 

Tehát a bejáratnál lehet enni-inni, a gyermekeket játszótér várja. Az igazi állatkerti élmény a terráriummal indul. Szerencsések vagyunk, mert pont "belecsöppenünk" két látványetetésbe is! A pingvinek, majd a mókusmajmok etetése után folytatjuk a sétát. Látunk hiénakölyköt, mocsári hiúzt, és dagonyázó vaddisznókat. A szurikáták csaknem minden állatkertben sztárok, ám itt a vidráknál is legalább akkora népszerűségnek örvendenek! A maciknál legalább fél órát elidőztünk, mert annyira magával ragadó volt az az önfeledt játék, mellyel megajándékozták a látogatókat. Mivel állatkert honlapja, annak ellenére, hogy nem nagyon frissül, sokkal átfogóbb képet ad arról, hogy milyen állatok életébe tud bepillantani... Ők ezt jobban, s szakszerűbben megfogalmazták!

 

Az állatokon kívül érdemes néhány szót szólni a parkról, az ösvényekről, a nyugalommal átszőtt világról, mely bizony az állatokon is látszik! Számomra nagyon közel jött a természet, ebben biztos az is sokat segített, hogy egy "vizi ösvény pallóin" is sokat időztünk, s nézelődtünk... Ismét szembesültem az érzésemmel, hogy imádom a vidéki állatlerteket! Csodálattal nézem, ahogy a (nagy valószínűséggel) a látogatottabb rokonokhoz képes mennyi apró ötlet, kreatív kincs kerül be a képbe. 

 

Értékelés:

Nagyon kellemes program! Gyermekeknek, felnőtteknek, szerelmeseknek, időseknek...  Kultúrált rendezett környezet, tisztaság, a személyzet kedves, a bejáratnál található büfé remek, és az árak is emberiek! Kíváló félnapos program!

 

készült 2014-06-29